Како преживјети губитак посла?

Губитак посла се данас код нас налази на врху лествице високо угрожавајућих стресора, одмах иза смрти члана породице.

Занимљивости 19.05.2016 | 08:55
Како преживјети губитак посла?

Губитак посла се данас код нас налази на врху лествице високо угрожавајућих стресора, одмах иза смрти члана породице! Није увек било тако, јер смо се ранијих година запошљавали, углавном за "цео живот".


Данас нема сигурног посла, а већина запослених притиснута је бригом, страхом од отказа. Најављују се нови "вишкови", појачава се несигурност и егзистенцијална угроженост.

- У првој фази губитка посла јавља се шок, паника, залеђеност. Следи негирања, неверица, страх па тек прихватање. Тад је важно да скупимо психичку и физичку енергију за превазилажење проблема, да можемо да изађемо снажнији и јачи, богатији за нове вештине, знања и искуства. Можемо да делујемо како на спољашњу, тако и унутрашњу слику света искривљене реалности. Нпр. уверење типа "Човек увек у животу добије оно што заслужи" значи "Заслужио сам отказ!" Бес, јер је живот неправедан, стид, јер се осећате мање вредим, само су још неке емоције - објашњава за "Биље & Здравље" Лидија Дошен, трансакциони аналитичар-саветник, НЛП практичар, сертификовани тренер животних и пословних вештина из Новог Сада.

Проблем настаје када се у тој ситуацији заглавимо, када не прихватимо отказ, и човек почиње да "пуца по шавовима". Исцпљеност, предаја, уверење да нема излаза путеви су у којем неко бежи у алкохолизам, неко се социјално изолује, затвара, насилно реагује, занемарује себе и породицу. Врло често осећа самопрезир, којим негира могућност промене, јер себе доживљава као безвредну особу.

Изазов за челичење
- Није једноставно превазићи финансијску несигурност, јер нас не чека посао иза сваког угла, а велики број породица живи на граници сиромаштва, економски су исцрпљене и презадужене. Али, важно је да реално видимо са колико средстава располажемо и одредимо потрошњу у наредном периоду. Да прихватимо да ћемо бити још сиромашнији, јер је реално да ће период без посла трајати бар неколико месеци. Пронађите оне мале ствари у којима уживате и које не коштају. Нека губитак посла буде изазов који ћете превазићи, и из њега изаћи још снажнији. Све тачке ослонца, породица, отпремнина, у овој ситуацији су драгоцене - указује саговорница "Б&З".

Након туговања, порицања, прихватања реалности важно је да се усмеримо на планирање, постављање циљева и тражење новог посла. Проширујте контакте, повежите се, размишљајте о томе шта је то што можете да радите? У почетку прихватити и посао који је испод ваших потенцијала, али му дајте статус привременог. Добро је користити овај период да тачно дефинишемо ресурсе са којима располажемо. Многа знања, попут оних како да представимо себе, напишемо ЦВ, преговарамо, стекнемо презентацијске вештине, могу да нам буду драгоцена и пресудна приликом избора послодавца.

Контакт са интернетом, сајтовима који објављују огласе за запошљавање, конкурсима различитих фондова, подстицајним средствима државе, покретањем малог сопственог или породичног бизниса, претварењем нашег хобија у занимање, или нечег другог у чему смо добри, али можда за то нисмо имали времена, све су то опције ка стварању, креирању новог професионалног окружења, у коме можемо да будемо и успешни и задовољни.

Различити људи носе другачија уверења, погледе на живот, на успехе и грешке, те је и доживљај губитка посла индивидуалан.

Лидија Дошен, помогла је многима у креирању професионалног живота, а за "Б&З" издвојила је опште савете:

1. Припремимо се на могућност да то и нама може да се деси и да стално развијамо унутрашње ресурсе и нове алате које ћемо моћи да употребимо.

2. Тешко је данас да одмах нађемо нови посао и зато је важно да и време без посла прихватимо као реалност и да јачамо друге капацитете.

3. Прихватите и волите себе безусловно. Тренирајте љубав и самопоштовање.

4. Вашу вредност не одређује посао који радите, нити губитак тог посла. То је само још једна од ваших улога.

5. Верујте себи, јер сте у праву када кажете "Ја ово могу" али и "Ја ово не могу".

6. Развијајте емоционалну писменост, социјалне контакте, али негујте и време за себе.

7. Ви и ваше жеље сте важни. Имате осећања наде и жеље, с тим што је нада пасивна у очекивању да ће се решити проблем. Реална жеља покреће на активност.

8. Сачините реалну анализу свих потенцијала који ће вам бити драгоцени у тражењу новог посла. Понекад их не препознајемо и не схватамо њихову важност.

9. Један од начина је да сачините листу успеха у различитим фазама вашег живота и различитим областима (образовање, посао, породица, слободно време). Утврдите која су то знања, вештине способности, ваше позитивне особине које већ сада можете да понудите послодавцу.

10. Поставите циљеве, сачините план и крените у реализацију-корак по корак, свесни да на путу чекају препреке које ћете савладати.

11. Признајте себи да имате проблем. Одлучите да желите да заштитите ваше психофизичко здравље. Превазиђите катасрофично мишљење типа ("Не могу ово да поднесем", "Ово што ми се десило је ужасно"), самоокривљавање ("Ја сам једини узрок и кривац за ово што ми се десило), филтрирање (посматрамо само негативне аспекте и одбијамо да видимо позитивне).

12. Промените што се може променити - акција. Прихватите оно што се не може променити - толеранција и разликујте једно од другог - мудрост.

13. Ако не видите излаз, саветовање и психотерапија ће вам омогућити да направите нове увиде и донесете праве одлуке.

14. Не станујте у прошлости, не брините за будућност, већ учите из прошлости, планирајте будућност и живите овде и сад - саветује Лидија Дошен.

Новости

фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар