Kako preživjeti gubitak posla?

Gubitak posla se danas kod nas nalazi na vrhu lestvice visoko ugrožavajućih stresora, odmah iza smrti člana porodice.

Zanimljivosti 19.05.2016 | 08:55
Kako preživjeti gubitak posla?

Gubitak posla se danas kod nas nalazi na vrhu lestvice visoko ugrožavajućih stresora, odmah iza smrti člana porodice! Nije uvek bilo tako, jer smo se ranijih godina zapošljavali, uglavnom za "ceo život".


Danas nema sigurnog posla, a većina zaposlenih pritisnuta je brigom, strahom od otkaza. Najavljuju se novi "viškovi", pojačava se nesigurnost i egzistencijalna ugroženost.

- U prvoj fazi gubitka posla javlja se šok, panika, zaleđenost. Sledi negiranja, neverica, strah pa tek prihvatanje. Tad je važno da skupimo psihičku i fizičku energiju za prevazilaženje problema, da možemo da izađemo snažniji i jači, bogatiji za nove veštine, znanja i iskustva. Možemo da delujemo kako na spoljašnju, tako i unutrašnju sliku sveta iskrivljene realnosti. Npr. uverenje tipa "Čovek uvek u životu dobije ono što zasluži" znači "Zaslužio sam otkaz!" Bes, jer je život nepravedan, stid, jer se osećate manje vredim, samo su još neke emocije - objašnjava za "Bilje & Zdravlje" Lidija Došen, transakcioni analitičar-savetnik, NLP praktičar, sertifikovani trener životnih i poslovnih veština iz Novog Sada.

Problem nastaje kada se u toj situaciji zaglavimo, kada ne prihvatimo otkaz, i čovek počinje da "puca po šavovima". Iscpljenost, predaja, uverenje da nema izlaza putevi su u kojem neko beži u alkoholizam, neko se socijalno izoluje, zatvara, nasilno reaguje, zanemaruje sebe i porodicu. Vrlo često oseća samoprezir, kojim negira mogućnost promene, jer sebe doživljava kao bezvrednu osobu.

Izazov za čeličenje
- Nije jednostavno prevazići finansijsku nesigurnost, jer nas ne čeka posao iza svakog ugla, a veliki broj porodica živi na granici siromaštva, ekonomski su iscrpljene i prezadužene. Ali, važno je da realno vidimo sa koliko sredstava raspolažemo i odredimo potrošnju u narednom periodu. Da prihvatimo da ćemo biti još siromašniji, jer je realno da će period bez posla trajati bar nekoliko meseci. Pronađite one male stvari u kojima uživate i koje ne koštaju. Neka gubitak posla bude izazov koji ćete prevazići, i iz njega izaći još snažniji. Sve tačke oslonca, porodica, otpremnina, u ovoj situaciji su dragocene - ukazuje sagovornica "B&Z".

Nakon tugovanja, poricanja, prihvatanja realnosti važno je da se usmerimo na planiranje, postavljanje ciljeva i traženje novog posla. Proširujte kontakte, povežite se, razmišljajte o tome šta je to što možete da radite? U početku prihvatiti i posao koji je ispod vaših potencijala, ali mu dajte status privremenog. Dobro je koristiti ovaj period da tačno definišemo resurse sa kojima raspolažemo. Mnoga znanja, poput onih kako da predstavimo sebe, napišemo CV, pregovaramo, steknemo prezentacijske veštine, mogu da nam budu dragocena i presudna prilikom izbora poslodavca.

Kontakt sa internetom, sajtovima koji objavljuju oglase za zapošljavanje, konkursima različitih fondova, podsticajnim sredstvima države, pokretanjem malog sopstvenog ili porodičnog biznisa, pretvarenjem našeg hobija u zanimanje, ili nečeg drugog u čemu smo dobri, ali možda za to nismo imali vremena, sve su to opcije ka stvaranju, kreiranju novog profesionalnog okruženja, u kome možemo da budemo i uspešni i zadovoljni.

Različiti ljudi nose drugačija uverenja, poglede na život, na uspehe i greške, te je i doživljaj gubitka posla individualan.

Lidija Došen, pomogla je mnogima u kreiranju profesionalnog života, a za "B&Z" izdvojila je opšte savete:

1. Pripremimo se na mogućnost da to i nama može da se desi i da stalno razvijamo unutrašnje resurse i nove alate koje ćemo moći da upotrebimo.

2. Teško je danas da odmah nađemo novi posao i zato je važno da i vreme bez posla prihvatimo kao realnost i da jačamo druge kapacitete.

3. Prihvatite i volite sebe bezuslovno. Trenirajte ljubav i samopoštovanje.

4. Vašu vrednost ne određuje posao koji radite, niti gubitak tog posla. To je samo još jedna od vaših uloga.

5. Verujte sebi, jer ste u pravu kada kažete "Ja ovo mogu" ali i "Ja ovo ne mogu".

6. Razvijajte emocionalnu pismenost, socijalne kontakte, ali negujte i vreme za sebe.

7. Vi i vaše želje ste važni. Imate osećanja nade i želje, s tim što je nada pasivna u očekivanju da će se rešiti problem. Realna želja pokreće na aktivnost.

8. Sačinite realnu analizu svih potencijala koji će vam biti dragoceni u traženju novog posla. Ponekad ih ne prepoznajemo i ne shvatamo njihovu važnost.

9. Jedan od načina je da sačinite listu uspeha u različitim fazama vašeg života i različitim oblastima (obrazovanje, posao, porodica, slobodno vreme). Utvrdite koja su to znanja, veštine sposobnosti, vaše pozitivne osobine koje već sada možete da ponudite poslodavcu.

10. Postavite ciljeve, sačinite plan i krenite u realizaciju-korak po korak, svesni da na putu čekaju prepreke koje ćete savladati.

11. Priznajte sebi da imate problem. Odlučite da želite da zaštitite vaše psihofizičko zdravlje. Prevaziđite katasrofično mišljenje tipa ("Ne mogu ovo da podnesem", "Ovo što mi se desilo je užasno"), samookrivljavanje ("Ja sam jedini uzrok i krivac za ovo što mi se desilo), filtriranje (posmatramo samo negativne aspekte i odbijamo da vidimo pozitivne).

12. Promenite što se može promeniti - akcija. Prihvatite ono što se ne može promeniti - tolerancija i razlikujte jedno od drugog - mudrost.

13. Ako ne vidite izlaz, savetovanje i psihoterapija će vam omogućiti da napravite nove uvide i donesete prave odluke.

14. Ne stanujte u prošlosti, ne brinite za budućnost, već učite iz prošlosti, planirajte budućnost i živite ovde i sad - savetuje Lidija Došen.

Novosti

foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar