Колико често треба прати косу?

Коса је виталан део идентитета многих људи, који бригу о њој не схватају олако. Ипак, важно је знати колико је често заиста потребно и здраво прати косу.

Здравље 19.05.2016 | 08:51
Колико често треба прати косу?

Коса се масти због накупљања себума, који омогућава лакше приањање прљавштине и прашине. Испира се шампоном, међутим, шампон није добро стално користити. Постоји и разлика у врсти косе, било да се ради о коврџавој, равној, танкој или густој коси, свака је различита и захтева различит тип неге.

Обзиром да је коврџава коса гушћа, али и због облика длаке, не омогућава себуму тако лако настајање, па је аутоматски и чешће сува за разлику од осталих типова косе. Зато је тању, равнију косу потребно прати чешће, док би густу и коврџаву косу требало прати отприлике свака три дана.

'Добар би просек био прање косе два пута недељно', казао је фризер Скот Корнвал за Хафингтон Пост. 'Уколико имате изузетно дугу, густу и коврџаву косу, која захтева дуго времена за сређивање, једном недељно требало би бити сасвим довољно често прање такве косе, како бисте спречили ломљење власи, јер је тај тип косе иначе сув', објаснио је Корнвал.

Фризери су даље закомпликовали ствар рекавши да се балзам за косу не мора користити у исто време кад и шампон, зато што шампон чисти, а балзам коси даје текстуру. Зато, уколико имате равну косу, а желите 'неуредан' изглед, косу можете прати свакога дана, али балзам користите сваких четири до пет дана, како бисте је средили.

У последње време све су гласније шпекулације како шампон генералнио штети и како би идеално било уопште га не користити за прање косе. Он, упозоравају стручњаци, власима уклања слој уља, а кожа главе реагује тако што производи више себума, па се све врти у зачараном кругу у којем вам је коса све маснија, али и све оштећенија.

Наводно је коришћење воде и природних састојака идеално за постизање равнотеже коже главе. Ипак, стручњаци саветују да сами најбоље познајете своју косу и начин на који она реагује на различите препарате па би косу требало прати - онолико пута колико сами процените да је неопходно.

Б 92

фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар