Има опаснијих ствари од гојазности и дијабетеса

Према истраживању научника Универзитета у Чикагу, неки здравствени проблеми попут сломљених костију и самоће имају веће шансе да нас убију него вишак килограма и дијабетес.

Здравље 19.05.2016 | 08:50
Има опаснијих ствари од гојазности и дијабетеса

Иако се не чини тако, сломљена кост у средњим годинама може касније да утиче на рану смрт. Међутим, преломи нису једини убиствени проблеми – постоји цела листа ствари које значајно утичу на наше здравље.

Научници с Универзитета у Чикагу направили су листу здравствених проблема који су подједнако важни као крвни притисак и можете бити сигурни да ћете се сигурно изненадити кад видите шта је све на тој листи.

Међу здравственим проблемима или синдромима који повећавају шансу од преране смрти нашли су се:

- губитак осећаја мириса,
- сломљене кости,
- самоћа,
- проблеми с кретањем и
- проблеми са спавањем.

Оно што је научнике прилично изненадило јесте то да су се међу најздравијим субјектима у њиховом истраживању нашли људи с вишком килограма, док су они који су сломили неку кост у зрелим годинама имали 14 одсто веће шансе за рану смрт, као и проблеме с остеопорозом.

Људи који су имали 19 одсто веће шансе за рану смрт имали су проблема са спавањем, стресом, депресијом и самоћом. Будући да је једно истраживање већ утврдило како усамљеност има на здравље исто дејство као пушење 15 цигарета дневно, резултати заправо и нису толико изненађујући.

Нека старија истраживања такође указују на то да је лош осећај мириса најава здравствених проблема.

Главна ауторка истраживања Марта Маклинток са Универзитета у Чикагу и доктор Вилијам Дејл сматрају како би требало више да се ради на превенцији, него на лечењу проблема који касније настају.

Б 92

фото:курир.рс

Коментари / 0

Оставите коментар