Коса показује колико смо здрави

Крта длака и пепељастосива нијанса, могу да укажу на упалу бубрега, јетре и других органа. Код малокрвности црна постаје црвенкаста и браон, а смеђа плава, пишу Вечерње новости.

Здравље 19.05.2016 | 08:45
Коса показује колико смо здрави

СТАРА крилатица да је лепа и бујна коса "пола лепоте", има покриће јер не долазе до изражаја несавршености на лицу. Мање се виде клемпаве уши, рошаво лице са бубуљицама, неправилна физиономија, велики нос... Међутим, немају сви бујну косу, која привлачи пажњу и комплименте. У неком периоду живота може да изгуби сјај, да се прореди и опада.

- Коса је важан естетски детаљ, па су на њу једнако осетљива оба пола. Разлика је у томе што жене реагују бурније од мушкараца када примете да она губи квалитет. Довољно је да у неком тренутку више опада, па да почну да се хватају за главу и размишљају шта да предузму. Јачи пол је такође забринут, али то не показује тако очигледно. Ове реакције су очекиване, јер се коса одувек повезивала са сексуалношћу, лепотом и моћима појединца. Поремећај у расту, неуспешно лечење и трајни губитак, код људи изазива потиштеност, неретко доводи и до депресије. Понекад том стању доприноси и потцењивачки став лекара уз коментаре: "Није то ништа", "Помири се са тим", објашњава специјалиста за кожне и полне болести професор др Ђорђије Карадаглић.

* Да ли појачано опадање косе треба да нас забрине?

- Не, јер у одређеним периодима године коса више опада. На то утиче старосна доб, место где живимо, јачина дневне светлости и температура. Опадање је најизраженије у јулу, августу и септембру, кулминација је крај лета и почетак јесени, а у блажем облику се наставља у октобу. Током летњих месеци длака брже расте, па брже и опада. Нормално је да дневно изгубимо и до сто длака, више код прања, мање код чешљања. Зато, пре него што одлуче да посете лекара, пацијенти прво треба да оквирно преброје длаке које опадну. Ако то не учине, могу да имају погрешан утисак и да се успаниче. Најважније је да обрате пажњу на то да ли се коса проређује на местима где длака више опада, а не би требало, јер непрекидно расте нова.

* На које здравствене проблеме то може да укаже?

- Појачано опада се јавља у различитим патолошким процесима и физиолошким стањима. После порођаја многим женама десетоструко више опада коса, то је повезано са утицајем хормона још за време трудноће. Ово стање релативно кратко траје и коса се брзо стабилизује. И код гојазних особа може да опада, нарочито ако упражњавају разне дијете за мршављење. Такође, то се дешава и код дужих фебрилних стања, када је температура благо повишена или после операција, системских болести. Некада указује на поремећај метаболизма, који води до поремећаја функције штитне жлезде или појаве дијабетеса. Коса може да опада и због недостатка гвожђа и беланчевина, инфективних болести, физичког и психичких оптерећења.

* Како се преко косе дијагностикује здравље?

- Савременим испитивањем длаке, њеног изгледа и особина, може да се утврди стање у организму, патофизиолошке промене односно болести. На пример, ако длака изгуби чврстину и сјај, постане пепељастосиве боје, то може да укаже на озбиљне тегобе попут запалење бубрега, јетре и других органа. Промена боје такође указује на неуобичајена дешавања у организму човека. Код особа које не уносе довољно хране и хранљивих материја, длака постаје светлија. Ако је природно црна, постаје смеђа или црвена, док смеђа прелази у плаву. Сличне промене се дешавају код малокрвности и тешких облика улцерозних колитиса.

* Шта узрокује ћелавост?

- До алопеције или ћелавости доводи поремећај у структури стабла власи, длака постаје лако ломљива. Узроци су различити, понекад и непознати. Нису све ћелавости исте, па постоји груба подела на ожиљне и неожиљне. Код првих се у већини случајева не може спречити и постићи поновни раст, јер су промене настале због упале, атрофије и ожиљавања корена длаке. Код неожиљних форми нема знака упале, а типична је андрогенска алопеција. То је мушки тип ћелавости и повезује се са генима. Почиње још у доба пубертета, под утицајем андрогених, мушких хормона који утичу на фоликул длаке и њен развој. Раст длаке је скраћен, што резултира појачаним опадањем, посебно у делу чела и слепоочнице. Јавља се постепено, али прогресивно.

* Да ли андрогена, односно мушка ћелавост, може да се јави и код жена?

- Може, али је опадање код жена најчешће у дифузном облику, па се проћелавост не види јасно као код мушкарца.

БОЈА СЕ МЕЊА ЗБОГ НИКОТИНА И КИСЕЛИНА

- КОД дугогодишњих пушача коса добија жућкасту нијансу, што се посебно види када особа оседи, па длака постане бела и сива. Понекад се промена боје јавља и као последица фризерских третмана, оштећења због фарбања, избељивања, киселина, трајног коврџања. Запослени у хемијској индустрији, у производњи боја и лакова, изложени су солима бакра и кобалта, па власи могу да поприме зелену или плаву боју, док код радника у производњи експлозива длака жути - истиче саговорник "Живота плус".

Новости

фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар