Kosa pokazuje koliko smo zdravi

Krta dlaka i pepeljastosiva nijansa, mogu da ukažu na upalu bubrega, jetre i drugih organa. Kod malokrvnosti crna postaje crvenkasta i braon, a smeđa plava, pišu Večernje novosti.

Zdravlje 19.05.2016 | 08:45
Kosa pokazuje koliko smo zdravi

STARA krilatica da je lepa i bujna kosa "pola lepote", ima pokriće jer ne dolaze do izražaja nesavršenosti na licu. Manje se vide klempave uši, rošavo lice sa bubuljicama, nepravilna fizionomija, veliki nos... Međutim, nemaju svi bujnu kosu, koja privlači pažnju i komplimente. U nekom periodu života može da izgubi sjaj, da se proredi i opada.

- Kosa je važan estetski detalj, pa su na nju jednako osetljiva oba pola. Razlika je u tome što žene reaguju burnije od muškaraca kada primete da ona gubi kvalitet. Dovoljno je da u nekom trenutku više opada, pa da počnu da se hvataju za glavu i razmišljaju šta da preduzmu. Jači pol je takođe zabrinut, ali to ne pokazuje tako očigledno. Ove reakcije su očekivane, jer se kosa oduvek povezivala sa seksualnošću, lepotom i moćima pojedinca. Poremećaj u rastu, neuspešno lečenje i trajni gubitak, kod ljudi izaziva potištenost, neretko dovodi i do depresije. Ponekad tom stanju doprinosi i potcenjivački stav lekara uz komentare: "Nije to ništa", "Pomiri se sa tim", objašnjava specijalista za kožne i polne bolesti profesor dr Đorđije Karadaglić.

* Da li pojačano opadanje kose treba da nas zabrine?

- Ne, jer u određenim periodima godine kosa više opada. Na to utiče starosna dob, mesto gde živimo, jačina dnevne svetlosti i temperatura. Opadanje je najizraženije u julu, avgustu i septembru, kulminacija je kraj leta i početak jeseni, a u blažem obliku se nastavlja u oktobu. Tokom letnjih meseci dlaka brže raste, pa brže i opada. Normalno je da dnevno izgubimo i do sto dlaka, više kod pranja, manje kod češljanja. Zato, pre nego što odluče da posete lekara, pacijenti prvo treba da okvirno prebroje dlake koje opadnu. Ako to ne učine, mogu da imaju pogrešan utisak i da se uspaniče. Najvažnije je da obrate pažnju na to da li se kosa proređuje na mestima gde dlaka više opada, a ne bi trebalo, jer neprekidno raste nova.

* Na koje zdravstvene probleme to može da ukaže?

- Pojačano opada se javlja u različitim patološkim procesima i fiziološkim stanjima. Posle porođaja mnogim ženama desetostruko više opada kosa, to je povezano sa uticajem hormona još za vreme trudnoće. Ovo stanje relativno kratko traje i kosa se brzo stabilizuje. I kod gojaznih osoba može da opada, naročito ako upražnjavaju razne dijete za mršavljenje. Takođe, to se dešava i kod dužih febrilnih stanja, kada je temperatura blago povišena ili posle operacija, sistemskih bolesti. Nekada ukazuje na poremećaj metabolizma, koji vodi do poremećaja funkcije štitne žlezde ili pojave dijabetesa. Kosa može da opada i zbog nedostatka gvožđa i belančevina, infektivnih bolesti, fizičkog i psihičkih opterećenja.

* Kako se preko kose dijagnostikuje zdravlje?

- Savremenim ispitivanjem dlake, njenog izgleda i osobina, može da se utvrdi stanje u organizmu, patofiziološke promene odnosno bolesti. Na primer, ako dlaka izgubi čvrstinu i sjaj, postane pepeljastosive boje, to može da ukaže na ozbiljne tegobe poput zapalenje bubrega, jetre i drugih organa. Promena boje takođe ukazuje na neuobičajena dešavanja u organizmu čoveka. Kod osoba koje ne unose dovoljno hrane i hranljivih materija, dlaka postaje svetlija. Ako je prirodno crna, postaje smeđa ili crvena, dok smeđa prelazi u plavu. Slične promene se dešavaju kod malokrvnosti i teških oblika ulceroznih kolitisa.

* Šta uzrokuje ćelavost?

- Do alopecije ili ćelavosti dovodi poremećaj u strukturi stabla vlasi, dlaka postaje lako lomljiva. Uzroci su različiti, ponekad i nepoznati. Nisu sve ćelavosti iste, pa postoji gruba podela na ožiljne i neožiljne. Kod prvih se u većini slučajeva ne može sprečiti i postići ponovni rast, jer su promene nastale zbog upale, atrofije i ožiljavanja korena dlake. Kod neožiljnih formi nema znaka upale, a tipična je androgenska alopecija. To je muški tip ćelavosti i povezuje se sa genima. Počinje još u doba puberteta, pod uticajem androgenih, muških hormona koji utiču na folikul dlake i njen razvoj. Rast dlake je skraćen, što rezultira pojačanim opadanjem, posebno u delu čela i slepoočnice. Javlja se postepeno, ali progresivno.

* Da li androgena, odnosno muška ćelavost, može da se javi i kod žena?

- Može, ali je opadanje kod žena najčešće u difuznom obliku, pa se proćelavost ne vidi jasno kao kod muškarca.

BOJA SE MENjA ZBOG NIKOTINA I KISELINA

- KOD dugogodišnjih pušača kosa dobija žućkastu nijansu, što se posebno vidi kada osoba osedi, pa dlaka postane bela i siva. Ponekad se promena boje javlja i kao posledica frizerskih tretmana, oštećenja zbog farbanja, izbeljivanja, kiselina, trajnog kovrdžanja. Zaposleni u hemijskoj industriji, u proizvodnji boja i lakova, izloženi su solima bakra i kobalta, pa vlasi mogu da poprime zelenu ili plavu boju, dok kod radnika u proizvodnji eksploziva dlaka žuti - ističe sagovornik "Života plus".

Novosti

foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar