Севиља има монопол на Лигу Европе!

Ливерпул играо 45 минута, а онда га је прогутао торнадо из Андалузије! Гамеиро, па два пута Коке за 3:1 у Базелу!

 

Фудбал 18.05.2016 | 23:15
Севиља има монопол на Лигу Европе!

Лига Европе је Севиљино власништво! Таман да се цео свет обрне наопачке пехар другог европског такмичења поново би некако завршио у витрини фудбалске вртешке из Андалузије, која на почетку сваке сезоне остане без најбољих играча, а на крају сваке - подиже трофеј такмичења за које је постала синоним. Ливерпул је дао све од себе, у првом полувремену био је толико надмоћан да су новинари већ почели да оштре оловке за нове хвалоспеве о шампионском карактеру Јиргена Клопа. Али у других 45 минута - магична вртешка поново је прорадила. Кевин Гамеиро, па два пута капитен Коке и коначних 3:1 на Сент Јакоб Парку у Базелу.

Пети трофеј Лиге Европе за Севиље по чему су јединствени на свету. У размаку од само десет година. Пет година раније били су у другој лиги. Овог маја трећи пут узастопце освајају Лигу Европе. Више од четири деценије прошло је откако је неки клуб - Бајерн конкретно - освојио три европска трофеја у низу. И сва ова три Севиљина са потписом Унаја Емерија. Треба ли уопште да помињемо да нема тренера коме је то пошло за руком?

А јесте се чинило да ће један други стратег бити тема вечери. Редси као да су претходне дане провели слушајући приче о колосалним подвизима клуба са Енфилда. Изашли су на терен храбро како и доликује реномеу клуба. Диктирали ритам, држали опасног ривала на дистанци. Емре Џан је загрејао дланове Давида Сорије, први покушај Данијела Стариџа изблокиран је на гол линији. Од другог није било спаса. Мајсторски ударац са ивице казненог ударца спољним делом левице - 1:0 за Ливерпул у 35. минуту.

Већ у 39. Дејан Ловрен је затресао мрежу, али је судија Јонас Ериксон оправдано поништио гол због офсајда једног од његових саиграча. Енглези би, међутим, баш у шведском абитру могли да потраже кривца за овако лаган пораз. Три пута су играчи Севиље у првих 45 минута играли руком у свом казненом простора. Можда нису баш сва три, али барем два та контакта јесу била зрела за најстрожу казну.

Ериксон је ћутао.

И када је пиштаљком означио почетак другог полувремена небо се сручило на главе Ливерпулових играча. Само 18 секунди било је довољно Кевину Гамеиру, фантому који увек успева да измакне противничким дефанзивцима, да маестралан соло продор Маријана, зачињен лоптом испод сукњице Алберта Морена, лаганим додиром спроведе у мрежу за изједначење од 1:1 осмим голом у овој сезони Лиге Европе.

Био је то само почетак. Чаробни штапић је почео да као штафета кружи од играча до играча Севиље. Редси су почели да губе свест о томе кога јуре. У 64. минуту Витоло, Коке, Витоло, Евер Бенега, Витоло кроз ноге Дејану Ловрену, па капитен Коке математички прецизно у даљи угао.

Уметност фудбала.

Тај тестамент лепоти игре био је тренутак у коме је она вртешка са почетка текста завртела ум противницима. Ливерпул је кроз историју чинио невероватне преокрете, али одавно квалитет у екипи не прати тај готово митски статус клуба. У 70. минуту, уз мало среће која је истини за вољу све време била на страни шпанског тима, Коке је одлучио да финишу утакмице одузме сваку драж. Покушавао је Ливерпул, увек покушава. У Базелу није могао. Лига Европе припада Севиљи.

ЛИВЕРПУЛ - СЕВИЉА 1:3 (1:0)
/Стариџ 35 - Гамеиро 46, Коке 64, 70/

Стадион: Сент Јакоб;
Судија: Јонас Ериксон (Шведска)

ЛИВЕРПУЛ (4-2-3-1): Мињоле – Клајн, Туре (од 93’ Бентеке), Ловрен, Морено – Џан, Милнер – Лалана (од 73’ Ален), Фирмино (од 69’ Ориги), Кутињо – Стариџ.

СЕВИЉА (4-2-3-1): Сорија - Маријано, Рами (од 78’ Колоџејџак), Карико, Ескудеро - Н'Зонзи, Криховјак - Коке, Банега, Витоло – Гамеиро (од 89’ Ибора).

Извор: моззартспорт

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Владо Бања Лука

18.05.2016 21:16

И шта кажу енглески новинари? Не ваља им Србин и господин Милорад Мажић? Није добро судио раније мечеве енглеских тимова? Воле судије из Скандинавије и западне Европе!? Одлично... Ериксон је оштетио Ливерпул за најмање 2 пенала плус трећи гол Севиље из чистог офсајда. Значи, Ериксон је Севиљи фактички поклонио три гола и тиме апсолутно утицао на ово финале!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРОУЧИ МАЛО ПРОПИСЕ

19.05.2016 13:59

Госн Владо, а зар се није лоптица одбила од британца код трећег гола? Значи нема ни говора о офсајду.

Name

Сјајни навијачи

19.05.2016 06:46

Ливерпоол је од старе славе задржао само одличне навијаче

ОДГОВОРИТЕ