Sevilja ima monopol na Ligu Evrope!

Liverpul igrao 45 minuta, a onda ga je progutao tornado iz Andaluzije! Gameiro, pa dva puta Koke za 3:1 u Bazelu!

 

Fudbal 18.05.2016 | 23:15
Sevilja ima monopol na Ligu Evrope!

Liga Evrope je Seviljino vlasništvo! Taman da se ceo svet obrne naopačke pehar drugog evropskog takmičenja ponovo bi nekako završio u vitrini fudbalske vrteške iz Andaluzije, koja na početku svake sezone ostane bez najboljih igrača, a na kraju svake - podiže trofej takmičenja za koje je postala sinonim. Liverpul je dao sve od sebe, u prvom poluvremenu bio je toliko nadmoćan da su novinari već počeli da oštre olovke za nove hvalospeve o šampionskom karakteru Jirgena Klopa. Ali u drugih 45 minuta - magična vrteška ponovo je proradila. Kevin Gameiro, pa dva puta kapiten Koke i konačnih 3:1 na Sent Jakob Parku u Bazelu.

Peti trofej Lige Evrope za Sevilje po čemu su jedinstveni na svetu. U razmaku od samo deset godina. Pet godina ranije bili su u drugoj ligi. Ovog maja treći put uzastopce osvajaju Ligu Evrope. Više od četiri decenije prošlo je otkako je neki klub - Bajern konkretno - osvojio tri evropska trofeja u nizu. I sva ova tri Seviljina sa potpisom Unaja Emerija. Treba li uopšte da pominjemo da nema trenera kome je to pošlo za rukom?

A jeste se činilo da će jedan drugi strateg biti tema večeri. Redsi kao da su prethodne dane proveli slušajući priče o kolosalnim podvizima kluba sa Enfilda. Izašli su na teren hrabro kako i dolikuje renomeu kluba. Diktirali ritam, držali opasnog rivala na distanci. Emre Džan je zagrejao dlanove Davida Sorije, prvi pokušaj Danijela Staridža izblokiran je na gol liniji. Od drugog nije bilo spasa. Majstorski udarac sa ivice kaznenog udarca spoljnim delom levice - 1:0 za Liverpul u 35. minutu.

Već u 39. Dejan Lovren je zatresao mrežu, ali je sudija Jonas Erikson opravdano poništio gol zbog ofsajda jednog od njegovih saigrača. Englezi bi, međutim, baš u švedskom abitru mogli da potraže krivca za ovako lagan poraz. Tri puta su igrači Sevilje u prvih 45 minuta igrali rukom u svom kaznenom prostora. Možda nisu baš sva tri, ali barem dva ta kontakta jesu bila zrela za najstrožu kaznu.

Erikson je ćutao.

I kada je pištaljkom označio početak drugog poluvremena nebo se sručilo na glave Liverpulovih igrača. Samo 18 sekundi bilo je dovoljno Kevinu Gameiru, fantomu koji uvek uspeva da izmakne protivničkim defanzivcima, da maestralan solo prodor Marijana, začinjen loptom ispod suknjice Alberta Morena, laganim dodirom sprovede u mrežu za izjednačenje od 1:1 osmim golom u ovoj sezoni Lige Evrope.

Bio je to samo početak. Čarobni štapić je počeo da kao štafeta kruži od igrača do igrača Sevilje. Redsi su počeli da gube svest o tome koga jure. U 64. minutu Vitolo, Koke, Vitolo, Ever Benega, Vitolo kroz noge Dejanu Lovrenu, pa kapiten Koke matematički precizno u dalji ugao.

Umetnost fudbala.

Taj testament lepoti igre bio je trenutak u kome je ona vrteška sa početka teksta zavrtela um protivnicima. Liverpul je kroz istoriju činio neverovatne preokrete, ali odavno kvalitet u ekipi ne prati taj gotovo mitski status kluba. U 70. minutu, uz malo sreće koja je istini za volju sve vreme bila na strani španskog tima, Koke je odlučio da finišu utakmice oduzme svaku draž. Pokušavao je Liverpul, uvek pokušava. U Bazelu nije mogao. Liga Evrope pripada Sevilji.

LIVERPUL - SEVILJA 1:3 (1:0)
/Staridž 35 - Gameiro 46, Koke 64, 70/

Stadion: Sent Jakob;
Sudija: Jonas Erikson (Švedska)

LIVERPUL (4-2-3-1): Minjole – Klajn, Ture (od 93’ Benteke), Lovren, Moreno – Džan, Milner – Lalana (od 73’ Alen), Firmino (od 69’ Origi), Kutinjo – Staridž.

SEVILJA (4-2-3-1): Sorija - Marijano, Rami (od 78’ Kolodžejdžak), Kariko, Eskudero - N'Zonzi, Krihovjak - Koke, Banega, Vitolo – Gameiro (od 89’ Ibora).

Izvor: mozzartsport

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Владо Бања Лука

18.05.2016 21:16

И шта кажу енглески новинари? Не ваља им Србин и господин Милорад Мажић? Није добро судио раније мечеве енглеских тимова? Воле судије из Скандинавије и западне Европе!? Одлично... Ериксон је оштетио Ливерпул за најмање 2 пенала плус трећи гол Севиље из чистог офсајда. Значи, Ериксон је Севиљи фактички поклонио три гола и тиме апсолутно утицао на ово финале!

ODGOVORITE
Name

ПРОУЧИ МАЛО ПРОПИСЕ

19.05.2016 13:59

Госн Владо, а зар се није лоптица одбила од британца код трећег гола? Значи нема ни говора о офсајду.

Name

Sjajni navijači

19.05.2016 06:46

Liverpool je od stare slave zadržao samo odlične navijače

ODGOVORITE