Анализа: Траже казну за Новака Ђоковића ретроактивно?!

Почеле су "игрице" пред Ролан Гарос, једини гренд слем који Новак Ђопковић још није освојио. Бекер о прошлогодишњем финалу и поразу од Вавринке и како је помогао Новаку да то превазиђе.

Тенис 22.05.2016 | 09:00
Анализа: Траже казну за Новака Ђоковића ретроактивно?!

Кад не можеш да га победиш... ти учини све да га омаловажиш, деконцетришеш!

Мало смо парафразирали стару изреку, али не можемо да се отмемо утиску да многи траже "длаку у јајету" када је реч о најбољем тенисеру света Новаку Ђоковићу, без дилеме једном од најбољих играча овог спорта свих времена.

Јер, како другачије објаснити писања појединих медија у свету и коментарима у појединим тениским круговима да је Ђоковић повлашћен, јер није кажњен за физички контакт са судијом током Мастерса у Риму?

Поједини светски медији данас су пласирали причу о Новаковом убеђивању са судијом у Риму око једне лоптице, односно где је она завршила - унутра или у ауту. Ђоковић је у том убеђивању померио руку главног судије како не би обрисао траг лоптице. То је био повод појединим медијима да истакну да је он повлашћен и да би сваки други тенисер, поготово Ник Кирјос, био жестоко кажњен за то.

А Новак, ето, није!

Истина, у правилима јасно пише да је сваки физички контакт са судијом забрањен, а запрећена је казна од 10.000 долара за такав преступ. Наравно да овде није реч о новцу!

Индикативно је, међутим, да се о томе пише пар дана после турнира у Риму, а баш пред почетак Роланд Гароса. Хм, није баш да смо присталице теорија завера, али чињеница је да Новак не ужива поштовање које би свакако требало да ужива у свим тениским круговима.

Јасно је и да има оних који га не воле и не навијају за њега, али за све оно што је урадио до сада, свако би требало да му се поклони.

И такође је јасно да оваквим и сличним текстовима желе да га деконцетришу пред један од главних циљева које је зацртао ове сезоне, а то је освајање Ролан Гароса, јединог гренд слема којег нема у витрини.

Нема сумње да ће се Новак добро психички припремити за Ролан Гарос. Његов проценат добијених мечева на шљаци је импозантан - готово 80% (79,7%). То, наравно, не гарантује да ће се прошетати до трофеја, али улива сигурност.

Новак, наравно, није једини велики тенисер који није освојио Роланд Гарос. Пит Сампрас, Џими Конорс, Џон Мекинро, Штефан Едберг, чак ни Новаков тренер - Борис Бекер - нису успели да у своју биографију додају и овај трофеј.

Али, за разлику од њих, Новак ће играти још дуго.

"Губио сам од оних који су били бољи од мене на шљаци - то није мистерија", изјавио је недавно Бекер, који је три пута у каријери играо у полуфиналу Ролан Гароса.

Двоструки победник Ролан Гароса Џим Куријер каже да је Новаку "дефинитино неопходан и овај трофеј".

"Неће га гледати као најбољег тенисера свих времена, ако не освоји и Париз, дефинитивно", додаје он.

Ђоковић, који у недељу пуни 29 година, кренуће у свој 12. напад на Ролан Гарос. Претходних сезона и година показивао је колико је ментално јак, појачавао је кад треба, спуштао гас кад је процењивао да тако треба. Одмеравао је где треба да запне, који турнир да одигра смањеним капацитетом...

И када је губио - устајао је. А прошлогодишњи пораз у финалу Ролан Гароса био је баш болан, тежак.

Бекер је препричао шта се дешавало прошле године када је његов штићеник поражен у финалу Ролан Гароса изгубио од Стена Вавринке.

"Одмах после тог финала, организовао сам тренинг меч њих двојице пред Вимблдон. Рекао сам Новаку: 'Оно је била шљака, ово је трава. Ово је нови турнир и мораш да тренираш баш са момком који ти је нанео разочаравајући пораз'. И Новак је прихватио то. Чим су кренули да се загревају, почеле су и шале. И то је било то", испричао је Бекер и наставио:

"Париз је био остављен иза нас. Дакле, постоје начини да превазиђете одређене ствари, губитке, поразе... Али, да бих надвладао, превазишао, мораш са тиме да се суочиш. Мораш о томе да причаш, да се 'обрачунаш' са тим. Не можеш да побегнеш".

Када је освојио Аустралијан опен, Ђоковић је себе упоредио са вуком и сликовито најавио напад на Париз:

"Али, вук мора да једе разна меса пре него што дође у Париз. Париз је дезерт".

Пријатно, вуче!

Извор: мондо.рс

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Хахаха

22.05.2016 07:11

Цијели свет постаје смесан па и ово,физицки напо судију хаха да руку му откино и тај исти судија НЕ СМИЈЕ да дира линију рукама и да Погресио је у процени...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Завере

22.05.2016 10:43

Опет сви против Срба па и судије не дају да их Ноле исправља

ОДГОВОРИТЕ