Analiza: Traže kaznu za Novaka Đokovića retroaktivno?!

Počele su "igrice" pred Rolan Garos, jedini grend slem koji Novak Đopković još nije osvojio. Beker o prošlogodišnjem finalu i porazu od Vavrinke i kako je pomogao Novaku da to prevaziđe.

Tenis 22.05.2016 | 09:00
Analiza: Traže kaznu za Novaka Đokovića retroaktivno?!

Kad ne možeš da ga pobediš... ti učini sve da ga omalovažiš, dekoncetrišeš!

Malo smo parafrazirali staru izreku, ali ne možemo da se otmemo utisku da mnogi traže "dlaku u jajetu" kada je reč o najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću, bez dileme jednom od najboljih igrača ovog sporta svih vremena.

Jer, kako drugačije objasniti pisanja pojedinih medija u svetu i komentarima u pojedinim teniskim krugovima da je Đoković povlašćen, jer nije kažnjen za fizički kontakt sa sudijom tokom Mastersa u Rimu?

Pojedini svetski mediji danas su plasirali priču o Novakovom ubeđivanju sa sudijom u Rimu oko jedne loptice, odnosno gde je ona završila - unutra ili u autu. Đoković je u tom ubeđivanju pomerio ruku glavnog sudije kako ne bi obrisao trag loptice. To je bio povod pojedinim medijima da istaknu da je on povlašćen i da bi svaki drugi teniser, pogotovo Nik Kirjos, bio žestoko kažnjen za to.

A Novak, eto, nije!

Istina, u pravilima jasno piše da je svaki fizički kontakt sa sudijom zabranjen, a zaprećena je kazna od 10.000 dolara za takav prestup. Naravno da ovde nije reč o novcu!

Indikativno je, međutim, da se o tome piše par dana posle turnira u Rimu, a baš pred početak Roland Garosa. Hm, nije baš da smo pristalice teorija zavera, ali činjenica je da Novak ne uživa poštovanje koje bi svakako trebalo da uživa u svim teniskim krugovima.

Jasno je i da ima onih koji ga ne vole i ne navijaju za njega, ali za sve ono što je uradio do sada, svako bi trebalo da mu se pokloni.

I takođe je jasno da ovakvim i sličnim tekstovima žele da ga dekoncetrišu pred jedan od glavnih ciljeva koje je zacrtao ove sezone, a to je osvajanje Rolan Garosa, jedinog grend slema kojeg nema u vitrini.

Nema sumnje da će se Novak dobro psihički pripremiti za Rolan Garos. Njegov procenat dobijenih mečeva na šljaci je impozantan - gotovo 80% (79,7%). To, naravno, ne garantuje da će se prošetati do trofeja, ali uliva sigurnost.

Novak, naravno, nije jedini veliki teniser koji nije osvojio Roland Garos. Pit Sampras, Džimi Konors, Džon Mekinro, Štefan Edberg, čak ni Novakov trener - Boris Beker - nisu uspeli da u svoju biografiju dodaju i ovaj trofej.

Ali, za razliku od njih, Novak će igrati još dugo.

"Gubio sam od onih koji su bili bolji od mene na šljaci - to nije misterija", izjavio je nedavno Beker, koji je tri puta u karijeri igrao u polufinalu Rolan Garosa.

Dvostruki pobednik Rolan Garosa Džim Kurijer kaže da je Novaku "definitino neophodan i ovaj trofej".

"Neće ga gledati kao najboljeg tenisera svih vremena, ako ne osvoji i Pariz, definitivno", dodaje on.

Đoković, koji u nedelju puni 29 godina, krenuće u svoj 12. napad na Rolan Garos. Prethodnih sezona i godina pokazivao je koliko je mentalno jak, pojačavao je kad treba, spuštao gas kad je procenjivao da tako treba. Odmeravao je gde treba da zapne, koji turnir da odigra smanjenim kapacitetom...

I kada je gubio - ustajao je. A prošlogodišnji poraz u finalu Rolan Garosa bio je baš bolan, težak.

Beker je prepričao šta se dešavalo prošle godine kada je njegov štićenik poražen u finalu Rolan Garosa izgubio od Stena Vavrinke.

"Odmah posle tog finala, organizovao sam trening meč njih dvojice pred Vimbldon. Rekao sam Novaku: 'Ono je bila šljaka, ovo je trava. Ovo je novi turnir i moraš da treniraš baš sa momkom koji ti je naneo razočaravajući poraz'. I Novak je prihvatio to. Čim su krenuli da se zagrevaju, počele su i šale. I to je bilo to", ispričao je Beker i nastavio:

"Pariz je bio ostavljen iza nas. Dakle, postoje načini da prevaziđete određene stvari, gubitke, poraze... Ali, da bih nadvladao, prevazišao, moraš sa time da se suočiš. Moraš o tome da pričaš, da se 'obračunaš' sa tim. Ne možeš da pobegneš".

Kada je osvojio Australijan open, Đoković je sebe uporedio sa vukom i slikovito najavio napad na Pariz:

"Ali, vuk mora da jede razna mesa pre nego što dođe u Pariz. Pariz je dezert".

Prijatno, vuče!

Izvor: mondo.rs

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Hahaha

22.05.2016 07:11

Cijeli svet postaje smesan pa i ovo,fizicki napo sudiju haha da ruku mu otkino i taj isti sudija NE SMIJE da dira liniju rukama i da Pogresio je u proceni...

ODGOVORITE
Name

Zavere

22.05.2016 10:43

Opet svi protiv Srba pa i sudije ne daju da ih Nole ispravlja

ODGOVORITE