Босић: Потребно јачати односе с Пољском

Делегација Представничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ коју предводи предсједавајући Младен Босић наишла је на искрену и срадчну добродошлицу и пријем на највишем нивоу у пољском Сејму од стране предсједавајућих оба дома.

Република Српска 18.05.2016 | 22:55
Босић: Потребно јачати односе с Пољском

Ово је прва парламентарна посјета реализована између двије земље.

Током разговора са предсједником Сејма Мареком Кучинским истакнута је потреба јачања сарадње двије земље узимајући у обзир снажну подршку и помоћ коју је Пољска пружала и наставља пружати БиХ у континуитету.

Предсједавајући Представничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић је изразио задовољство реализацијом посјете и истакао да се осјећа стварна потреба за интензивирањем односа двије земље и на политичком и на економском пољу.

Предсједник Сејма је нагласио да Пољска подржава напоре БиХ у евроинтеграцијама и у том смислу даје иницијативу да БиХ повећа учешће и у регионалним иницијативама тако што ће Пољска након преузимања предсједавања Вишехрадском групом предложити активно укључивање БиХ у њен рад.

Пољски саговорници су навели да очекују активну сарадњу у оквиру енергетике и саобраћаја и веза и најавили иницијативу за успостављање Виа Карпатхиа новог саобраћајног коридора од Финске до Атине који треба да оствари везе од Балтика до Јадрана и Црног Мора.

Такође је и најављен Економски форум В4 плус (Вишехрадске група плус) почетком септембра ове године на који ће бити позвана и Босна и Херцеговина.

Састанак са предсједником Сената Станислаwом Карчевским такође је обиловао врло конкретним иницијативама, пуном подршком активном укључивању БиХ.

Предсједавајући Босић је истакао да овим иницијативама отварамо ново поглавље у сарадњи двије земље које ће бити од користи за обје стране.

Делегација је након састанака положила вијенац на спомен обиљежје незнаног јунака у Варшави уз пратњу почасног вода пољске армије и интонирање химни.

Посјета се наставља сутра разговорима са представницима комисије за међународне односе и комисије за европску унију пољског парламента.

БН телевизија

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Марко

18.05.2016 16:52

Држите се добро предсједниче Босићу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Марко

18.05.2016 17:53

А сто ти је предсједник.

Name

ЧЕГА ПРЕДСЈЕДНИК?

19.05.2016 06:13

КУЋНОГ САВЈЕТА?

Name

Маја

18.05.2016 17:01

Види се ко је господин...са господом господски, а са мафијом мафијашким

ОДГОВОРИТЕ