Bosić: Potrebno jačati odnose s Poljskom

Delegacija Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH koju predvodi predsjedavajući Mladen Bosić naišla je na iskrenu i sradčnu dobrodošlicu i prijem na najvišem nivou u poljskom Sejmu od strane predsjedavajućih oba doma.

Republika Srpska 18.05.2016 | 22:55
Bosić: Potrebno jačati odnose s Poljskom

Ovo je prva parlamentarna posjeta realizovana između dvije zemlje.

Tokom razgovora sa predsjednikom Sejma Marekom Kučinskim istaknuta je potreba jačanja saradnje dvije zemlje uzimajući u obzir snažnu podršku i pomoć koju je Poljska pružala i nastavlja pružati BiH u kontinuitetu.

Predsjedavajući Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić je izrazio zadovoljstvo realizacijom posjete i istakao da se osjeća stvarna potreba za intenziviranjem odnosa dvije zemlje i na političkom i na ekonomskom polju.

Predsjednik Sejma je naglasio da Poljska podržava napore BiH u evrointegracijama i u tom smislu daje inicijativu da BiH poveća učešće i u regionalnim inicijativama tako što će Poljska nakon preuzimanja predsjedavanja Višehradskom grupom predložiti aktivno uključivanje BiH u njen rad.

Poljski sagovornici su naveli da očekuju aktivnu saradnju u okviru energetike i saobraćaja i veza i najavili inicijativu za uspostavljanje Via Karpathia novog saobraćajnog koridora od Finske do Atine koji treba da ostvari veze od Baltika do Jadrana i Crnog Mora.

Takođe je i najavljen Ekonomski forum V4 plus (Višehradske grupa plus) početkom septembra ove godine na koji će biti pozvana i Bosna i Hercegovina.

Sastanak sa predsjednikom Senata Stanislawom Karčevskim takođe je obilovao vrlo konkretnim inicijativama, punom podrškom aktivnom uključivanju BiH.

Predsjedavajući Bosić je istakao da ovim inicijativama otvaramo novo poglavlje u saradnji dvije zemlje koje će biti od koristi za obje strane.

Delegacija je nakon sastanaka položila vijenac na spomen obilježje neznanog junaka u Varšavi uz pratnju počasnog voda poljske armije i intoniranje himni.

Posjeta se nastavlja sutra razgovorima sa predstavnicima komisije za međunarodne odnose i komisije za evropsku uniju poljskog parlamenta.

BN televizija

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Marko

18.05.2016 16:52

Držite se dobro predsjedniče Bosiću.

ODGOVORITE
Name

re Marko

18.05.2016 17:53

A sto ti je predsjednik.

Name

ČEGA PREDSJEDNIK?

19.05.2016 06:13

KUĆNOG SAVJETA?

Name

Maja

18.05.2016 17:01

Vidi se ko je gospodin...sa gospodom gospodski, a sa mafijom mafijaškim

ODGOVORITE