Анализа: Премијер лига - ово су шампиони у статистици...!

Премијер лига је, ако не најбоље, онда најинтересантније фудбалско такмичење на свету, где статистички фактор има важну улогу.

Фудбал 22.05.2016 | 23:20
Анализа: Премијер лига - ово су шампиони у статистици...!

Познато је да је шампион Лестер, да ће Арсенал и Тотенхем с њим у Лигу шампиона, а Манчестер Сити у квалификације, те да ће Јунајтед и Саутемптон у Лигу Европе.

Међутим, различити клубови су се истицали у различитим категоријама које често показују и карактер екипа који се не види увек на појединачним мечевима.

Посед лопте – Арсенал (56,9%)

"Тобџије" су одавно познате као "најшпанскији" тим у Премијер лиги па не чуди што су доминирали у овој категорији. Тим Арсена Венгера у последње четири сезоне уводи "стрпљење" као важан фактор игре у Енглеској, а ове су у томе посебно се истакли због јануарског појачања Мохамеда Елненија. Египћанин ретко ризикује и гура лопту напред, попут Сантија Касорле или Џека Вилшера, који су због повреда често били ван терена. Арсенал је на шест од девет утакмица на којима је Елнени био стартер имао посед лопте преко 60%.

Одбрамбени стартови – Ливерпул (22,9 по мечу)

Чим је Јирген Клоп стигао на Енфилд Ливерпул је "затегао" екипу. Кључни су били нападачи у том напретку. Нагло је порастао проценат успешних стартова који су красили и тим Борусије Дортмунд за време немачког стручњака. Посебно су се истакли Данијел Стариџ и Кристијан Бентеке.

Пресечени пасови – Лестер (21,6пм)

"Лисице" су до титуле стигле провереним рецептом, стрпљивом дефанзивом и головима из контранапада. Доминирали су минималним победама, а често су их доносили напади после грешака ривала. Клаудио Ранијери је формацијом 4-4-2 потпуно затворио простор између линија, што је резултовало честим пресецањем лопти. Н'Голо Канте је купио "шаком и капом" (4,2 по мечу).

Створене шансе – Тотенхем (13,2пм)

Детаљи су делили Тотенхем од титуле првака, а екипа Маурисија Поћетина је ако ништа играла вероватно најлепши фудбал у Енглеској. Аргентинац је инсистирао на агресивној игри на противничкој трећини терена, па су Хери Кејн, Деле Али, Кристијан Ериксен и Ерик Ламела константно били претња по гол ривала. Брзо покретање лопте, промене позиција, убацивања из другог плана, излуђивала су одбране противника.

Дубинске лопте – Вотфорд (77,1пм)

Конзервативни систем игре дубинским лоптама се полако губи у Премијер лиги, чак га је одбацио и Стоук, али га је ове сезоне одлично гајио Вотфорд. Повратник у елиту је на тај начин без већих проблема изборио опстанак, те стигао до полуфинала ФА Купа. Трој Дини и Одион Игало су максимално користили брзину, па је чак 40,6% напада Кикеа Санчес-Флореса се сводило на дубинске лопте ка њима.

Фаулови – Манчестер Јунајтед (12,5пм)

Некад најдоминантнији тим лиге, и један од најбољи Европе, спао је на оштру игру. Дисфункционална тактика у везном реду Луја ван Гала, ширина у нападу су оставили превише простора у средини, што је резултовао честним фауловима његових играча, а главни "џелати" били су Маруан Фелаини и Морган Шнајдерлин, са 1,8 по утакмици.

Фаулирани – Челси (12,6пм)

Браниоци титуле били су посебна мета фаулова ривала, Еден Азар и Дијего Коста су доминирали прошле сезоне, па им ове чувари нису дозвољавали слободу у игри. Међутим, многи ће оспорити овај податак с обзиром да су поменута двојица често симулирали фаулове током сезоне.

Голови – Манчестер Сити (71)

Иако тек четврти тим лиге, Манчестер Сити је био најефикаснији у првенству. Међутим, актуелна сезона је била једна од најнеефикаснијих последњих година, ниједан тим није постигао више од 80 голова први пут од 2010/2011. С обзиром на новац уложен у нападаче (162 милиона фунти), била би срамота да "Грађани" нису били најефикаснији.

Грешаке у одбрани – Ливерпул (31)

Главни Клопов задатак по доласку на Енфилд била је одбрана. "Редси" су годинама познати по честим грешкама последње линије, што је био случај и у протеклој сезони. Главни и одговорни у томе је вероватно био голман Симон Мињоле, чије су грешке директно донеле четири гола у мрежу. Ливерпул их је примио укупно десет након "глупости" играча.

Дозвољени шутеви – Сандерленд (15,1пм)

Долазак Сем Олердајса и Лемине Конеа је поправио одбрану Сандерленда, али су "Црне мачке" ипак биле најлакши ривал за нападаче противника. Иако сви причају о Биг Сему и ветерану Џермејну Дефоу као јунацима опстанка, неопевани херој је можда голман Вито Маноне.

Најмањи посед – Вест Бромвич (42,2%)

Зна се како игра Тони Пулис, са што мање лопте у ногама. Шест од последњих седам година његове екипе су биле међу два тима са најмање поседа лопте по сезони. Његова "бункер" тактика је приморавала протвнике да бескрајно круже око казненог простора тражећи случајну "рупу". Због тога је ВБА забележио рекордних 11 утакмица без примљеног гола.

Недисциплина – Астон Вила (75 жутих, 3 црвена)

Није изненађење што је најгори тим лиге био и најнедисциплинованији. Хаотична одбрана, тактички неред, није могао донети ништа друго осим бројне фаулове због контранапада ривала. "Истакли" су се Идриса Гај са десет и Леандро Бакуња са осам шутих картона. Чак 20 играча Виле је добило бар један током сезоне.

Скок игра – Саутемптон (19,3 добијена дуела по мечу)

Иако је Лестер био тим који се углавном концентрисао на скок игру, екипа Роналда Кумана је била најефикаснија у тој категорији. Поделили су прво место по дожини просечног додавања по мечу (21м), пре свега захваљујући нападу базираним на контрапанаду преко Грацијана Пелеа (3,7 добијених скок дуела по утакмици). У одбрани је доминирао Вирџил ван Дајк (4,8). Ето како се дође до Европе.

Дриблинзи – Арсенал (13пм)

Другу сезону у низу Арсенал је тим са највише добијених ситуација "један на један". Алексис Санчес (3,4), Ектор Бељерин (1,8) и Месут Езил (1,3) су били посебна пошаст по ривале. Константни пресинг Арсена Венгера је донео често освајање лопте на противничкој половини са мало играча другог тима, што је омогућавало честе дриблинге. Од 20,4 покушаја по мечу, компетирали су 64%.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар