Analiza: Premijer liga - ovo su šampioni u statistici...!

Premijer liga je, ako ne najbolje, onda najinteresantnije fudbalsko takmičenje na svetu, gde statistički faktor ima važnu ulogu.

Fudbal 22.05.2016 | 23:20
Analiza: Premijer liga - ovo su šampioni u statistici...!

Poznato je da je šampion Lester, da će Arsenal i Totenhem s njim u Ligu šampiona, a Mančester Siti u kvalifikacije, te da će Junajted i Sautempton u Ligu Evrope.

Međutim, različiti klubovi su se isticali u različitim kategorijama koje često pokazuju i karakter ekipa koji se ne vidi uvek na pojedinačnim mečevima.

Posed lopte – Arsenal (56,9%)

"Tobdžije" su odavno poznate kao "najšpanskiji" tim u Premijer ligi pa ne čudi što su dominirali u ovoj kategoriji. Tim Arsena Vengera u poslednje četiri sezone uvodi "strpljenje" kao važan faktor igre u Engleskoj, a ove su u tome posebno se istakli zbog januarskog pojačanja Mohameda Elnenija. Egipćanin retko rizikuje i gura loptu napred, poput Santija Kasorle ili Džeka Vilšera, koji su zbog povreda često bili van terena. Arsenal je na šest od devet utakmica na kojima je Elneni bio starter imao posed lopte preko 60%.

Odbrambeni startovi – Liverpul (22,9 po meču)

Čim je Jirgen Klop stigao na Enfild Liverpul je "zategao" ekipu. Ključni su bili napadači u tom napretku. Naglo je porastao procenat uspešnih startova koji su krasili i tim Borusije Dortmund za vreme nemačkog stručnjaka. Posebno su se istakli Danijel Staridž i Kristijan Benteke.

Presečeni pasovi – Lester (21,6pm)

"Lisice" su do titule stigle proverenim receptom, strpljivom defanzivom i golovima iz kontranapada. Dominirali su minimalnim pobedama, a često su ih donosili napadi posle grešaka rivala. Klaudio Ranijeri je formacijom 4-4-2 potpuno zatvorio prostor između linija, što je rezultovalo čestim presecanjem lopti. N'Golo Kante je kupio "šakom i kapom" (4,2 po meču).

Stvorene šanse – Totenhem (13,2pm)

Detalji su delili Totenhem od titule prvaka, a ekipa Maurisija Poćetina je ako ništa igrala verovatno najlepši fudbal u Engleskoj. Argentinac je insistirao na agresivnoj igri na protivničkoj trećini terena, pa su Heri Kejn, Dele Ali, Kristijan Eriksen i Erik Lamela konstantno bili pretnja po gol rivala. Brzo pokretanje lopte, promene pozicija, ubacivanja iz drugog plana, izluđivala su odbrane protivnika.

Dubinske lopte – Votford (77,1pm)

Konzervativni sistem igre dubinskim loptama se polako gubi u Premijer ligi, čak ga je odbacio i Stouk, ali ga je ove sezone odlično gajio Votford. Povratnik u elitu je na taj način bez većih problema izborio opstanak, te stigao do polufinala FA Kupa. Troj Dini i Odion Igalo su maksimalno koristili brzinu, pa je čak 40,6% napada Kikea Sančes-Floresa se svodilo na dubinske lopte ka njima.

Faulovi – Mančester Junajted (12,5pm)

Nekad najdominantniji tim lige, i jedan od najbolji Evrope, spao je na oštru igru. Disfunkcionalna taktika u veznom redu Luja van Gala, širina u napadu su ostavili previše prostora u sredini, što je rezultovao čestnim faulovima njegovih igrača, a glavni "dželati" bili su Maruan Felaini i Morgan Šnajderlin, sa 1,8 po utakmici.

Faulirani – Čelsi (12,6pm)

Branioci titule bili su posebna meta faulova rivala, Eden Azar i Dijego Kosta su dominirali prošle sezone, pa im ove čuvari nisu dozvoljavali slobodu u igri. Međutim, mnogi će osporiti ovaj podatak s obzirom da su pomenuta dvojica često simulirali faulove tokom sezone.

Golovi – Mančester Siti (71)

Iako tek četvrti tim lige, Mančester Siti je bio najefikasniji u prvenstvu. Međutim, aktuelna sezona je bila jedna od najneefikasnijih poslednjih godina, nijedan tim nije postigao više od 80 golova prvi put od 2010/2011. S obzirom na novac uložen u napadače (162 miliona funti), bila bi sramota da "Građani" nisu bili najefikasniji.

Grešake u odbrani – Liverpul (31)

Glavni Klopov zadatak po dolasku na Enfild bila je odbrana. "Redsi" su godinama poznati po čestim greškama poslednje linije, što je bio slučaj i u protekloj sezoni. Glavni i odgovorni u tome je verovatno bio golman Simon Minjole, čije su greške direktno donele četiri gola u mrežu. Liverpul ih je primio ukupno deset nakon "gluposti" igrača.

Dozvoljeni šutevi – Sanderlend (15,1pm)

Dolazak Sem Olerdajsa i Lemine Konea je popravio odbranu Sanderlenda, ali su "Crne mačke" ipak bile najlakši rival za napadače protivnika. Iako svi pričaju o Big Semu i veteranu Džermejnu Defou kao junacima opstanka, neopevani heroj je možda golman Vito Manone.

Najmanji posed – Vest Bromvič (42,2%)

Zna se kako igra Toni Pulis, sa što manje lopte u nogama. Šest od poslednjih sedam godina njegove ekipe su bile među dva tima sa najmanje poseda lopte po sezoni. Njegova "bunker" taktika je primoravala protvnike da beskrajno kruže oko kaznenog prostora tražeći slučajnu "rupu". Zbog toga je VBA zabeležio rekordnih 11 utakmica bez primljenog gola.

Nedisciplina – Aston Vila (75 žutih, 3 crvena)

Nije iznenađenje što je najgori tim lige bio i najnedisciplinovaniji. Haotična odbrana, taktički nered, nije mogao doneti ništa drugo osim brojne faulove zbog kontranapada rivala. "Istakli" su se Idrisa Gaj sa deset i Leandro Bakunja sa osam šutih kartona. Čak 20 igrača Vile je dobilo bar jedan tokom sezone.

Skok igra – Sautempton (19,3 dobijena duela po meču)

Iako je Lester bio tim koji se uglavnom koncentrisao na skok igru, ekipa Ronalda Kumana je bila najefikasnija u toj kategoriji. Podelili su prvo mesto po dožini prosečnog dodavanja po meču (21m), pre svega zahvaljujući napadu baziranim na kontrapanadu preko Gracijana Pelea (3,7 dobijenih skok duela po utakmici). U odbrani je dominirao Virdžil van Dajk (4,8). Eto kako se dođe do Evrope.

Driblinzi – Arsenal (13pm)

Drugu sezonu u nizu Arsenal je tim sa najviše dobijenih situacija "jedan na jedan". Aleksis Sančes (3,4), Ektor Beljerin (1,8) i Mesut Ezil (1,3) su bili posebna pošast po rivale. Konstantni presing Arsena Vengera je doneo često osvajanje lopte na protivničkoj polovini sa malo igrača drugog tima, što je omogućavalo česte driblinge. Od 20,4 pokušaja po meču, kompetirali su 64%.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar