Брутална тортура над Србима у КПЗ Зеница

Затвореник Роберт Јусић тврди да је у Казнено-поправном заводу Зеница изложен малтретирању само зато што је Србин, те да су покушали да га убију, па чак и осунете.

Босна и Херцеговина 18.05.2016 | 22:56
Брутална тортура над Србима у КПЗ Зеница

Јусић, затвореник из Србије који служи казну од двије године и мјесец дана због отмице и наношења тешких повреда, наводи да су његови проблеми почели од првог дана када је смјештен у ову установу, преноси "ЕуроБлиц".

"Првих дана су ме више пута претукли и рекетирали, тако да сам им морао давати новац. Тада су ме пребацили у четврти павиљон, али су и ту настављени проблеми. Малтретирали су ме само зато што сам Србин. Осуђеник Самир Имамовић покушао је тада да ме убије, а управа затвора га је казнила са само 20 дана самице", истакао је Јусић.

Он каже да му је, када се жалио стражарима, један од њих рекао да ће га, ако не буде давао новац, тући као Војислава Шешеља, те да му "ово није Србија".

Јусић тврди да је Харис Чаушевић, који је осуђен на 35 година затвора због тероризма, покушао да га осунети.

Ово је други велики скандал који потреса КПЗ Зеница у посљедњих двадесетак дана.

На Васркрс су нападнути браћа Ненад и Предраг Бајић и Синиша Бабић јер су Срби.

Осуђеници тврде да ово није први пут да су мета напада Срби и да затворски чувари увијек окрећу главу када се догоди напад на њих.

Они истичу да су већина старјешина, који раде у КПЗ Зеница, били чувари у злогласном логору за Србе који се налазио у данашњем Петом павиљону зеничког затвора.

Породице српских осуђеника већ дуже упозоравају на лош статус Срба у највећем затвору у Федерацији БиХ, а један од најтежих случаја у овом затвору догодио се 2013. године када је осуђеник Аднан Шерак /28/ током затворске шетње брутално претукао Џенана Џаку /30/ који је од повреда пао у кому, а након четири дана умро у Кантоналној болници у Зеници.

Извор: ЕуроБлиц

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Мали

18.05.2016 10:12

Аднан убио Дзенана на националној основи? Јаране ко год заглави у КПД Зеница никада висе не иде у криминал. Мозда је то и једини нацин да се људи излијеце од криминала. Ја би овдје и вецину политицара стрпао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

18.05.2016 11:30

Све сами Срби Џенан,Роберт... Добра фора да их пусте из затвора а онда по старом !

Name

бо

18.05.2016 10:12

и Џенан Џако је СРБИН?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеница

18.05.2016 10:15

Пети павиљон???WТФ

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

18.05.2016 10:22

"Због отмице и наношења тешких повреда" и за ово добио само двије године? јаране никоме није лијепо у затвору а и не треба да буде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

18.05.2016 11:00

Зато када изађете из затвора има да будете ко бомбоне. Затвори су одувијек били познати по оваквим стварима није вам то хотел, а то да је на националној основи чисто сумњам

ОДГОВОРИТЕ
Name

САД

18.05.2016 11:05

И тамо нацијонална зајебанција

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

18.05.2016 11:33

Баш је фини момак овај Роберт. И још се жали на провод у затвору!

ОДГОВОРИТЕ
Name

браво

18.05.2016 11:55

Нецу ни цитати текст, јер наслов све говори. Али зато казем БРАВО коментарима. Хоцес мозда СПА центар у затвору? Тајландску масазу? Ма море, о..еби и лези. Заслузио си.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реципротитет

18.05.2016 13:14

Враћај исто у РС робијашима нације који то раде у Федерацији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

18.05.2016 22:03

Паметан си ко Сесељ.

Name

Респект

29.05.2016 19:25

Ова Кики је глупа...Сесељ има ИQ преко 250 и први је докторант у бивсој Југославији....и сам је спремао своју одбрану и изасао као побједник и истрпио све,наравно да се спрда онда,јер је свјестан свог ИQ...сто ова Кики не би стекла ни за јос десет зивота...затвор је као логор,играс по њиховим правилима и трпис неправду коју ти приредјују,цутис,гутас и немас се коме образити... правда је спора,ал достизна кад тад и изаце на видјело свака лаз и дискриминација КПЗ Зенице и ста им раде и њиховим породицама,посјетама и пакете сто им врацају..а својима не врацају ниста,све пролази,србима нее

Name

Оги

19.05.2016 05:51

Само урадити контру. Тј. поцети да туцемо муслимане нпр. у Фоци, Бјељини, Добоју...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Безимена

29.05.2016 19:13

Бозе драги сто ови цитаоци имају добре комплексе,све знају,у све упуцени као да су саставни дио свих тих људи па су у стању контра говорити само да није како јесте...појма немате ни да ли је ко крив,неправицно осудјен,а испашта....нити знате ста је систем и како су људи осудјени,те под присилом,злостављањем тјерани да прихвате оно сто нису уцинили и купили свједоке да би их осудили...према томе боље да не знате како је њима,ни њиховим породицама...а сви просли рат..и сад сте ко овце наивни да се с вама мозе млатити како хоце,мало вам било рата,мрзње коју и сад усадјујете и осудјујете људе у затворима на основу нецег сто је цуо,процитао...а појма нема ста је ко просао...конацно је истина изасла на видјело и треба да се пребаце у РС,бар толико су заслузили,јер и њима су побијени најмилији,ал за то нико није одговарао...ста се исцудјавате..у вријеме да вам неко на оци убије,исјеце на комаде ког волите и ви би убили одмах истог,а камоли у рату гдје су сви имали орузје,владао страх и безакоње

ОДГОВОРИТЕ