Папа: Муслиманкама дати да носе хиџаб

Папа Фрања је у интервјуу за француске медије рекао да државе треба да буду секуларне, као и да оне везане за једну религију заврше лоше.

Свијет 18.05.2016 | 10:12
Папа: Муслиманкама дати да носе хиџаб

"Верујем да секуларизам попраћен јаким законима који гарантују верску слободу пружају оквир за кретање према напред", рекао је папа, а пренео хрватски сајт индеx.хр.

На повећану забринутост хршићана због ширења ислама у Европи, папа је рекао да свако има право да упражњава веру коју он или она одабере, као и да секуларна држава, за разлику од оне с једном религијом, може свакоме да пружи ту прилику.

"Ми смо сви једнаки, као синови Божји или нашег личног достојанства. Али, свако би требало да има слободу упражњавања властите вере. Ако муслиманка жели да носи хиџаб, њој то треба омогућити. Исто важи и ако католик жели да носи крст. Морамо имати прилику да исповедимо своју веру - не на маргинама културе, већ у њој", истакао је папа Фрања.

Осим тога, он је критиковао Француску, забринут због поистовећивања ислама и екстремизма након терористичких напада.

Када је реч о еутаназији и испополним браковима, папа Фрања је рекао да се ради о друштвеним питањима које треба да реше световне власти, али и да лична уверења људи треба да се поштују кад се усвајају поједини закони.

Извор: Индеx.хр

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

18.05.2016 08:25

Римског Папу не ИНТЕРРСУЈЕ да ли неко вјерује или НЕВЈЕРУЈЕ у Бога и како се неко Богу моли, већ њега само интересује као "Божијег Замјеника" на земљи да све религије њега као "непогрешивог" признају за свог Господара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Михаило

18.05.2016 10:29

Лако је мени за њега. Проблем је велики за нас сто ми остајемо увијек да гријесимо без греске.

Name

Микић експерт

18.05.2016 10:51

Ајд не с..и више микицу....бар овај Папа није лош човјек..боље би ти било да пробас наше двориште очистити ..ал ти то не можеш јер си затрован мржњом или си стварно глуп

Name

Михаило Микић

18.05.2016 13:13

Овај Папа јесте Језуита а ти значи најмудрија и најгори Папа од свих Папа у прошлости римокатоличке лажне цркве. Зато не знам само колико пуно Хрвати требају још СРБа да побију са благословом највиших великодостојника римокатоличке "цркве" да би глупо СРБи попут вас будала схватили да требају да се чувају "лукави латина" и када они СРБима и поклоне доносе.

Name

дон Кихот

18.05.2016 11:44

Овај Папа је нај мудрији до сада...много мудрији од ових локалних Кардинала , који су заведени и острашћени и никад се нису и "неће" изгледа ослободит авети прошлости...те и Степинца желе да "оживе"...Блајбурге да освете и сл...срећа па Бог све види и дође неко разуман...не дајте се велечасни "да авети" не оживе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

маки

18.05.2016 15:54

Брате нека то носе у земљи из које долазе А у земљу у коју су дошли понашање по њиховим правилима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

19.05.2016 04:26

Кад сви будемо све исто гледали и не разликовали никог од себе самих тек тад ћемо живјети и надати се бољем животу наше дијеце

ОДГОВОРИТЕ