Papa: Muslimankama dati da nose hidžab

Papa Franja je u intervjuu za francuske medije rekao da države treba da budu sekularne, kao i da one vezane za jednu religiju završe loše.

Svijet 18.05.2016 | 10:12
Papa: Muslimankama dati da nose hidžab

"Verujem da sekularizam popraćen jakim zakonima koji garantuju versku slobodu pružaju okvir za kretanje prema napred", rekao je papa, a preneo hrvatski sajt index.hr.

Na povećanu zabrinutost hršićana zbog širenja islama u Evropi, papa je rekao da svako ima pravo da upražnjava veru koju on ili ona odabere, kao i da sekularna država, za razliku od one s jednom religijom, može svakome da pruži tu priliku.

"Mi smo svi jednaki, kao sinovi Božji ili našeg ličnog dostojanstva. Ali, svako bi trebalo da ima slobodu upražnjavanja vlastite vere. Ako muslimanka želi da nosi hidžab, njoj to treba omogućiti. Isto važi i ako katolik želi da nosi krst. Moramo imati priliku da ispovedimo svoju veru - ne na marginama kulture, već u njoj", istakao je papa Franja.

Osim toga, on je kritikovao Francusku, zabrinut zbog poistovećivanja islama i ekstremizma nakon terorističkih napada.

Kada je reč o eutanaziji i ispopolnim brakovima, papa Franja je rekao da se radi o društvenim pitanjima koje treba da reše svetovne vlasti, ali i da lična uverenja ljudi treba da se poštuju kad se usvajaju pojedini zakoni.

Izvor: Index.hr

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

18.05.2016 08:25

Римског Папу не ИНТЕРРСУЈЕ да ли неко вјерује или НЕВЈЕРУЈЕ у Бога и како се неко Богу моли, већ њега само интересује као "Божијег Замјеника" на земљи да све религије њега као "непогрешивог" признају за свог Господара!

ODGOVORITE
Name

Re Mihailo

18.05.2016 10:29

Lako je meni za njega. Problem je veliki za nas sto mi ostajemo uvijek da grijesimo bez greske.

Name

Mikić ekspert

18.05.2016 10:51

Ajd ne s..i više mikicu....bar ovaj Papa nije loš čovjek..bolje bi ti bilo da probas naše dvorište očistiti ..al ti to ne možeš jer si zatrovan mržnjom ili si stvarno glup

Name

Михаило Микић

18.05.2016 13:13

Овај Папа јесте Језуита а ти значи најмудрија и најгори Папа од свих Папа у прошлости римокатоличке лажне цркве. Зато не знам само колико пуно Хрвати требају још СРБа да побију са благословом највиших великодостојника римокатоличке "цркве" да би глупо СРБи попут вас будала схватили да требају да се чувају "лукави латина" и када они СРБима и поклоне доносе.

Name

don Kihot

18.05.2016 11:44

Ovaj Papa je naj mudriji do sada...mnogo mudriji od ovih lokalnih Kardinala , koji su zavedeni i ostrašćeni i nikad se nisu i "neće" izgleda oslobodit aveti prošlosti...te i Stepinca žele da "ožive"...Blajburge da osvete i sl...sreća pa Bog sve vidi i dođe neko razuman...ne dajte se velečasni "da aveti" ne ožive...

ODGOVORITE
Name

maki

18.05.2016 15:54

Brate neka to nose u zemlji iz koje dolaze A u zemlju u koju su došli ponašanje po njihovim pravilima

ODGOVORITE
Name

Crni

19.05.2016 04:26

Kad svi budemo sve isto gledali i ne razlikovali nikog od sebe samih tek tad ćemo živjeti i nadati se boljem životu naše dijece

ODGOVORITE