Хрвати неће да раде, траже 42.000 сезонаца

Хрватска привреда суочава се са великим проблемом - недостатком сезонских радника. Ове године тој држави ће бити потребно и до 42.000 сезонаца.

Регион 18.05.2016 | 08:22
Хрвати неће да раде, траже 42.000 сезонаца

Хрватски "Пословни дневник" наводи да тренутно у Хрватској недостаје велики број сезонских радника поготово у делатностима трговине и туризма. Од почетка ове године од краја фебруара упуцћени су вецћи захтеви послодаваца за сезонцима па би њихов број за ову годину могао и да премаши 42.000 сезонаца од прошле године.

У 2015. години у туризму и угоститељству било је укупно запослено 21.877 сезонских радника, а у овој се години свакако очекује вец?а и јача потражња, што због раста туризма и очекиваних бољих резултата тако и због одлива угоститељских радника у ЕУ, па би број сезонских радника само у угоститељству могао да порасте и до 30.000.

"У овом тренутку упркос труду Хрватског завода за запошљавање (ХЖ) заинтересованих за посао је било свега десет одсто, па се поставља питање како то да тако велики број незапослених људи није заинтересован ни да чује услове запослења”, речено је на састанку министарке рада и пензионог система Наде Шикицћ и Антона Климана, министар туризма заједно са представницима Хрватског удружења послодаваца (ХУП) у просторијама Министарства рада и пензионог система.

"Пословни дневник" преноси да се у саопштењу Хрватске удружења послодаваца закључује да "уколико се не би донеле оперативне мере које су у овом тренутку неопходне онда цће свакако бити потребан разговор око квота за запошљавање странаца".

Извор: Тањуг

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

бб

18.05.2016 09:02

Једно ти казе кад додјес на разговор друго те цека кад поцнес радит..права ријец је ринтацит 15-16 сати,сакривај се од инспекције ил лази да си родјак а затим кад треба наплатит даје ти у ратама. То зна само ко је радио као сезонац кроз ста се пролази..и казу сто иду у њемацку..па управо сто си тамо радник али са достојанством и нормалним радним временом и платом..у далмацију иду само оцајни који не могу преко границе..зали Бозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ух, хух

18.05.2016 15:39

А што би радили за тајкуне. Да се они богате, док радницима припадну помије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вријеме курве, фукаре и будале

18.05.2016 19:25

Имали сте одличан систем у еxYу али нисте ваљали. Питајте Титу ако мени не вјерујете. Сад влада курва и фукара а аминује будала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

С с

18.05.2016 21:27

Треба нам радно вријеме и достојна плата титова дрзава је била за то права за радног цовјека а овј приватној дрзави треба радник да плати газди сто ради код њега.