Hrvati neće da rade, traže 42.000 sezonaca

Hrvatska privreda suočava se sa velikim problemom - nedostatkom sezonskih radnika. Ove godine toj državi će biti potrebno i do 42.000 sezonaca.

Region 18.05.2016 | 08:22
Hrvati neće da rade, traže 42.000 sezonaca

Hrvatski "Poslovni dnevnik" navodi da trenutno u Hrvatskoj nedostaje veliki broj sezonskih radnika pogotovo u delatnostima trgovine i turizma. Od početka ove godine od kraja februara upucćeni su vecći zahtevi poslodavaca za sezoncima pa bi njihov broj za ovu godinu mogao i da premaši 42.000 sezonaca od prošle godine.

U 2015. godini u turizmu i ugostiteljstvu bilo je ukupno zaposleno 21.877 sezonskih radnika, a u ovoj se godini svakako očekuje vec?a i jača potražnja, što zbog rasta turizma i očekivanih boljih rezultata tako i zbog odliva ugostiteljskih radnika u EU, pa bi broj sezonskih radnika samo u ugostiteljstvu mogao da poraste i do 30.000.

"U ovom trenutku uprkos trudu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HŽ) zainteresovanih za posao je bilo svega deset odsto, pa se postavlja pitanje kako to da tako veliki broj nezaposlenih ljudi nije zainteresovan ni da čuje uslove zaposlenja”, rečeno je na sastanku ministarke rada i penzionog sistema Nade Šikicć i Antona Klimana, ministar turizma zajedno sa predstavnicima Hrvatskog udruženja poslodavaca (HUP) u prostorijama Ministarstva rada i penzionog sistema.

"Poslovni dnevnik" prenosi da se u saopštenju Hrvatske udruženja poslodavaca zaključuje da "ukoliko se ne bi donele operativne mere koje su u ovom trenutku neophodne onda cće svakako biti potreban razgovor oko kvota za zapošljavanje stranaca".

Izvor: Tanjug

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

bb

18.05.2016 09:02

Jedno ti kaze kad dodjes na razgovor drugo te ceka kad pocnes radit..prava rijec je rintacit 15-16 sati,sakrivaj se od inspekcije il lazi da si rodjak a zatim kad treba naplatit daje ti u ratama. To zna samo ko je radio kao sezonac kroz sta se prolazi..i kazu sto idu u njemacku..pa upravo sto si tamo radnik ali sa dostojanstvom i normalnim radnim vremenom i platom..u dalmaciju idu samo ocajni koji ne mogu preko granice..zali Boze.

ODGOVORITE
Name

Uh, huh

18.05.2016 15:39

A što bi radili za tajkune. Da se oni bogate, dok radnicima pripadnu pomije.

ODGOVORITE
Name

vrijeme kurve, fukare i budale

18.05.2016 19:25

Imali ste odličan sistem u exYu ali niste valjali. Pitajte Titu ako meni ne vjerujete. Sad vlada kurva i fukara a aminuje budala.

ODGOVORITE
Name

S s

18.05.2016 21:27

Treba nam radno vrijeme i dostojna plata titova drzava je bila za to prava za radnog covjeka a ovj privatnoj drzavi treba radnik da plati gazdi sto radi kod njega.