Патријарх жестоко изрибао владику

Прва тачка данашњег дневног реда биће статус нишког Јована Пурића, а патријарх је јуче оштро критиковао поједине владике.

Србија 18.05.2016 | 08:10
Патријарх жестоко изрибао владику

Владика средњоевропски Сергије и аустријско-швајцарски Андреј били су јуче, током радног дела пролећног заседања Светог архијерејског сабора Српске православне цркве (СПЦ), на тапету јер нису плаћали порез, док се данас расправља о смени владике нишког Јована, сазнаје Курир.

"Патријарх Иринеј је још раније најавио да ће детаљно прегледати финансијске извештаје свих епархија како би спречио малверзације, а имао је шта и да види! Владике Сергије и Андреј нису плаћали порез и друге обавезе у земљама Европе у којима столују, па су против њих поднете пореске пријаве. Сад је на рачун Цркве стигла наплата свих тих казни, и то с каматама! Иринеј је био веома љут", каже добро обавештен извор из СПЦ.

Наиме, у Србији је СПЦ ослобођен плаћања пореских и других обавеза на обављање своје делатности, као што је зарада од крштења, венчања, опела, али то није случај у другим земљама Европе.

"Владика Андреј се понашао као да је у Србији, није желео у Швајцарској да пријављује приходе које има од продаје свећа, икона и књиговодствене књиге уопште, а тамо је Црква изгубила правни статус. Раније се спекулисало чак да ће ово двоје владика Иринеј ротирати", кажу у СПЦ и додају:

"Иако је најављено да се о сменама у врху Цркве неће говорити до краја следеће недеље, прва тачка дневног реда биће управо владика нишки Јован Пурић. Синод СПЦ је Јована привремено ослободио обавеза, до редовног заседања Сабора. Разговараће се о његовом статусу, а ако случајно буде смењен, одмах на Сабору ће се утврдити ко ће га заменити."

У медијима се већ данима спекулише и да ће владика банатски Никанор бити смењен због вишемесечне афере поводом оптужби групе свештеника да их је злостављао и да је ненаменски располагао новцем.

Извор: Курир

Фото: Фонет

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Јоја с Козаре

18.05.2016 06:20

Па најбоље би било да се сви покатоличимо и вјеру своју затрајишемо. Ово је срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОА

18.05.2016 06:57

Најбоље би било да то Баја све преузме и да им он књиге води и порезе плаца. Па цак и смијени патријарха јер мозда и он на овакав нацин подрива Републику Српску. Хахаха.

Name

Светосавац

18.05.2016 14:05

Не каже џабе СРБски народ какав Отац такав син, каква Мајка таква кћи. Какав је Патријарх такве су и владике КАКВЕ су владике такви су и они вјерници који из незнања или удвориштва таквим Владикама се клањају до земље љубићу њима СКУТЕ и рукаве!

Name

Злаја

18.05.2016 07:39

Хало боа ,,, како мозете у све да мјесате// бају// Додика ДАЈ ЈЕДНОМ НАДЈИТЕ СЕБИ МЈЕРУ ,, а не сваки коментар спомињете и ви и муслимани Додика као кривца за све . бОЈИМ СЕ ДА ГА НЕЦЕТЕ ТРАЗИТА КАД ДОДЈУ ДРУГИ НА ВЛАСТ ,,, Немој да смо сељаци ,,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОА

18.05.2016 20:31

Мало си пребацио. Баја има велико искуство у финансијском сектору. Он да сину 3 мил. Себи узме брдо лове и све нас убједјује како то ради за насе добро. Ако слуцајно стиснес петљу па казес да то није у реду е онда ти друзе радис на подривању Републике Српске. Ако ти то не видис онда имас озбиљан проблем, све бих ја њих продао за вруц бурек без јогурта.

Name

Борац за РС

18.05.2016 08:00

Све је изгубило смисао а камоли правац

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

18.05.2016 09:29

Ниндзе су главне,пуне пара а народ без посла творница здравља,

ОДГОВОРИТЕ
Name

блука

18.05.2016 12:30

Попови су приватници који не плацају дадзбине, а којима је Црква неопорезовани бизнис. Увијек било, и бице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОА

18.05.2016 20:38

Они у секуларној дрзави сједе и табире политику са министрима. Вјенцавају прије склапања градјанског брака. Дрзе вјеронауку по сколама и гле цуда плаца их министарство просвјете, а они ни фенинг пореза не дају дрзави ма дно дна, а народ ...овца. П.С. Наравно патријарх иде код Баје на славу. Интересује ме кад бих га ја позвао да ли би досао, а тврдим да сам веци вјерник од трактористе.

Name

Миша

03.06.2016 20:32

Мафија у мантијама

ОДГОВОРИТЕ