Patrijarh žestoko izribao vladiku

Prva tačka današnjeg dnevnog reda biće status niškog Jovana Purića, a patrijarh je juče oštro kritikovao pojedine vladike.

Srbija 18.05.2016 | 08:10
Patrijarh žestoko izribao vladiku

Vladika srednjoevropski Sergije i austrijsko-švajcarski Andrej bili su juče, tokom radnog dela prolećnog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC), na tapetu jer nisu plaćali porez, dok se danas raspravlja o smeni vladike niškog Jovana, saznaje Kurir.

"Patrijarh Irinej je još ranije najavio da će detaljno pregledati finansijske izveštaje svih eparhija kako bi sprečio malverzacije, a imao je šta i da vidi! Vladike Sergije i Andrej nisu plaćali porez i druge obaveze u zemljama Evrope u kojima stoluju, pa su protiv njih podnete poreske prijave. Sad je na račun Crkve stigla naplata svih tih kazni, i to s kamatama! Irinej je bio veoma ljut", kaže dobro obavešten izvor iz SPC.

Naime, u Srbiji je SPC oslobođen plaćanja poreskih i drugih obaveza na obavljanje svoje delatnosti, kao što je zarada od krštenja, venčanja, opela, ali to nije slučaj u drugim zemljama Evrope.

"Vladika Andrej se ponašao kao da je u Srbiji, nije želeo u Švajcarskoj da prijavljuje prihode koje ima od prodaje sveća, ikona i knjigovodstvene knjige uopšte, a tamo je Crkva izgubila pravni status. Ranije se spekulisalo čak da će ovo dvoje vladika Irinej rotirati", kažu u SPC i dodaju:

"Iako je najavljeno da se o smenama u vrhu Crkve neće govoriti do kraja sledeće nedelje, prva tačka dnevnog reda biće upravo vladika niški Jovan Purić. Sinod SPC je Jovana privremeno oslobodio obaveza, do redovnog zasedanja Sabora. Razgovaraće se o njegovom statusu, a ako slučajno bude smenjen, odmah na Saboru će se utvrditi ko će ga zameniti."

U medijima se već danima spekuliše i da će vladika banatski Nikanor biti smenjen zbog višemesečne afere povodom optužbi grupe sveštenika da ih je zlostavljao i da je nenamenski raspolagao novcem.

Izvor: Kurir

Foto: Fonet

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Јоја с Козаре

18.05.2016 06:20

Па најбоље би било да се сви покатоличимо и вјеру своју затрајишемо. Ово је срамота.

ODGOVORITE
Name

BOA

18.05.2016 06:57

Najbolje bi bilo da to Baja sve preuzme i da im on knjige vodi i poreze placa. Pa cak i smijeni patrijarha jer mozda i on na ovakav nacin podriva Republiku Srpsku. Hahaha.

Name

Светосавац

18.05.2016 14:05

Не каже џабе СРБски народ какав Отац такав син, каква Мајка таква кћи. Какав је Патријарх такве су и владике КАКВЕ су владике такви су и они вјерници који из незнања или удвориштва таквим Владикама се клањају до земље љубићу њима СКУТЕ и рукаве!

Name

Zlaja

18.05.2016 07:39

Halo boa ,,, kako mozete u sve da mjesate// baju// Dodika DAJ JEDNOM NADJITE SEBI MJERU ,, a ne svaki komentar spominjete i vi i muslimani Dodika kao krivca za sve . bOJIM SE DA GA NECETE TRAZITA KAD DODJU DRUGI NA VLAST ,,, Nemoj da smo seljaci ,,,,

ODGOVORITE
Name

BOA

18.05.2016 20:31

Malo si prebacio. Baja ima veliko iskustvo u finansijskom sektoru. On da sinu 3 mil. Sebi uzme brdo love i sve nas ubjedjuje kako to radi za nase dobro. Ako slucajno stisnes petlju pa kazes da to nije u redu e onda ti druze radis na podrivanju Republike Srpske. Ako ti to ne vidis onda imas ozbiljan problem, sve bih ja njih prodao za vruc burek bez jogurta.

Name

Borac za RS

18.05.2016 08:00

Sve je izgubilo smisao a kamoli pravac

ODGOVORITE
Name

goran

18.05.2016 09:29

Nindze su glavne,pune para a narod bez posla tvornica zdravlja,

ODGOVORITE
Name

bluka

18.05.2016 12:30

Popovi su privatnici koji ne placaju dadzbine, a kojima je Crkva neoporezovani biznis. Uvijek bilo, i bice.

ODGOVORITE
Name

BOA

18.05.2016 20:38

Oni u sekularnoj drzavi sjede i tabire politiku sa ministrima. Vjencavaju prije sklapanja gradjanskog braka. Drze vjeronauku po skolama i gle cuda placa ih ministarstvo prosvjete, a oni ni fening poreza ne daju drzavi ma dno dna, a narod ...ovca. P.S. Naravno patrijarh ide kod Baje na slavu. Interesuje me kad bih ga ja pozvao da li bi dosao, a tvrdim da sam veci vjernik od traktoriste.

Name

Miša

03.06.2016 20:32

Mafija u mantijama

ODGOVORITE