Комарица: Бањалука је за мене Блајбург

Бањалучки бискуп Фрањо Комарица упоредио је страдање на Блајбургу с догађајима у Бањалуци током протеклог рата у Босни и Херцеговини.

Република Српска 18.05.2016 | 07:46
Комарица: Бањалука је за мене Блајбург

"Ми смо овде Блајбург. То је мука и то сам желио у Блајбургу да поручим", рекао је бискуп Комарица након састанка с предсједником Хрватског сабора Жељком Рајнером одговарајући на питање новинара из Републике Српске зашто је 14. маја ишао у Блајбург где је, како је пренијела Хина, предводио мису.

"Људи ,шта ви говорите овде? Дођите у Бањалуку па видите, тамо је Блајбург. Гдје су Бањалучани, зашто су они побијени, зашто је њима одузето право на идентитет? Немају право на своје родно мјесто. То је Блајбург за мене", рекао је Комарица.

Хрватска агенција преноси бискупове ријечи да је "заборав о злочинима, гдје год они били почињени, понављање једном почињеног зла".

Он је, такође, наводи Хина, рекао да се "данас на тај начин покушавају заборавити прогони из Бањалуке, баш као што се деценијама покушавала игнорисати истина о збивањима на Блајбургу".

"Онај ко то прећуткује тиме показује своје право лице", додао је Комарица.

Хина преноси да је и Рајнер рекао како су "неоправдана настојања да се истина прећуткује под било којим изговором".

"Без истине нема ни помирења, јер помирења нема у томе да живимо у лажи, поготово када се ради о стварима које су прошлост од прије 70 или 75 година и посебно када се ради о стварима које су историјски јасне и доказане", навео је Рајнер додајући како "све недужне жртве заслужују пођеднако поштовање".

Блајбуршком трагедијом назива се страдање припадника НДХ и других поражених војних формација у Другом светском рату, као и цивила. Они су хтели да се предају савезничким снагама, али су их оне предале југословенској војсци.

Дио заробљених одмах је убијен, а дио је сљедећих неколико мјесеци убијен у маршевима кроз бившу Југославију, званим Крижни пут. Тачан број убијених још није утврђен.

Извор: Б92

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

МАША

18.05.2016 06:07

ЊОФРА, ПРВО СИ ТРЕБАО ОТИЋИ У ГРАДИНУ И ЈАСЕНОВАЦ А ЈОШ БЛИЖЕ СУ ТИ РАКОВАЧКЕ БАРЕ СА ОКОЛИНОМ, ДРАКУЛИЋ И ОСТАЛА МЈЕСТА. СРАМ ТЕ БИЛО ИСТИ СИ КАО ТВОЈИПО ЗАНИМАЊУ ХРВАТИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

18.05.2016 08:43

Комарице СРАМ ТЕ БИЛО звања којег имаш и лажне ВЈЕРЕ коју престављаш! Ви хрвати НИТИ СЕ БОГА БОЈИТЕ НИТИ СЕ НАРОДА СТИДИТЕ! Имам виде тејп на коме се ЈАСНО види како хрвати у Бања Луци 1993 године слободно прослављају свој римокатолички божић! Да ли су могли свој СРБски Божић слободно да славе током рата у Загребу или Сплиту Православни СРБи? НИСУ! Заиста ви хрвати сте најхрабријих народ на свијету не због тога што се никога не бојте већ због тога што се као римокатолички крижари ничега не стидите!

Name

Драган

18.05.2016 09:24

Лицемјерно. Газе по мртвима и настављају даље по истом рецепту. Они се отворено постављају као наш противник, нема скривања. Имају јаког МЕНТОРА, који им је омогућио Јасеновац, Јадовно, Дракулић, Олују.

Name

Мд

18.05.2016 06:11

А гдје су Срби из Славоније Барање Книнске Крајине и да не набрајам висе да је среће ми би требали хрвате из Рс вратити у хрватску па нек насељавају Српске отете земље .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја с Козаре

18.05.2016 06:17

Кад неко некога мрзи, он то не крије. За њега је истина само мржња према православљу и његовим вјерницима. То је болест, која лијека нема. Покатоличени срби су то на дјелу доказали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

18.05.2016 06:56

Има лијека! Протјерати у Сибир и ријесити се ...

Name

цути

18.05.2016 06:19

Ста би са Србима из цијеле Хрватске. Колико их је било прије рата,а колико сада. Да ли је и то Блајбург? Реци Комарцицу!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ексер

18.05.2016 06:25

Какав црнокосуљас...највеци кољаци у ИИ WW потицу из његове бискупије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мито

18.05.2016 06:27

Како те комарац није срамота иди у Јасеновац па онда прицај о блајбургу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

18.05.2016 06:31

Овај лик иритира већ јако дуго.Али заборавља да је Бања Лука била главни град НДХ и право стратиште Срба у ИИ св. рату. Народ то овде није заборавио. Али јесте Комарица. Њему је уствари криво што су се Хрвати углавном одселили у Хрватску или на запад и што је остао без пастве. Нема пара. Нека се Хрвати врате, ко им брани? Али проблем је што су продали станове и ухљебили се вани. Њему, Чордићу,Касипововицу, Тешановићки и стотинама других је овде добро и боље су се снашли овде него да су отишли одавде. Њега треба мало пропитати о попу Мајсторовицу и покољу у Дракулулићу. А шта ми имамо са Блајбургом? То им је учинио њихов Јосип Броз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

18.05.2016 06:41

За мене је тирана.... Са шиптарима би имали боље односе него са крајишким "србима"

ОДГОВОРИТЕ
Name

дон Кихот

18.05.2016 06:44

Могао је и ближе у Дракулић....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Власт

18.05.2016 06:49

Код нас да је права власт отјерали би овог из БЛ одмах послије слузења у Блајбургу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Таксират

18.05.2016 06:55

Не знам ста ти то толико смета у насем Бајабургу, отидји брате код насег предсједника па то мало растабери. Вјероватно је у питању неспоразум, године су, слабо се види, цује. Како смо се ми лијепо договорили и изградили дзамију, сада це и царсија мало зивнути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор_ПД

18.05.2016 12:54

Гдје су пријератни Бањалуцани, они који су се ту родили, они из Сехера, из Новоселије и других Бањалуцких МЗ. У Бања Луци није било рата колио се ја сијецам.

Name

Јел' Комар'ца истина

18.05.2016 06:56

Шта се уопште јавља тај ... из Бањалуке, кад им је готово цјелокупно свештенство током другог свјетског рата било проусташко. Нека мало прича о томе како су фрањевци у Босни и Херцеговини мисионарали , како су своје вјернике задајали мржњом према србима, то им је био Ватикански задатак још из аустроугарске. Шта тај ... ватикански експонент у срцу Српске има да прича, нека каже нешто о покољу у Мотикама, Дракулићи итд. у чему су директно учествовали они који носе крст око врата. Њихови потомци и данас мирно живе у бањалуци. Погледајте само како на Петрићевцу она црква сабласно и хладно дјелује и онај ограђени објекат , па тамо је земља злочином њихових руку натопљена, ал ето дошао им Папа да то мјесто благосиља, да их охрабри главни вођа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник рс.

18.05.2016 07:04

На каквим ли је овај дрогама...као да је са марса пао и то право на главу па сад нама продаје м..а за бубреге

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српска мајка

18.05.2016 07:06

Њега треба разапети , он се дрзнио да изјављује и пореди неупоредиве ствари, а све то указује у којој мјери се игнорира ЈАСЕНОВАЦ од ових у мантијама. Невјеројатно у којој мјери игнорира Дракулић, Мотике и околину, гдје су његови свештеници проусташке идеологије, као и готовоо цјелкокупно католичко свештенство у БиХ и Хрватској учествовали у кривавом пиру гдје год су срби живјели. Ћути ко заливен о таквим стварима, што не изађе и о томе проговори. Свака српска кућа треба да има књиге ЦАТЕНА МУНДИ и МАГНУМ ЦРИМЕН, да се не заборави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

18.05.2016 07:19

Знам да це ме многи критиковати и попљувати,али морам написати свој коментар. Не треба одоговарати са питањима ста је са насим српским зртвама,јер то није рјесење. Моземо се оптузивати у недоглед,али морамо зивјети или заједно или једни поред других у миру. Мир је свима најпотребнији,јер смо видјели ста доноси рат. Ми овдје сви све знамо,и близу и даљу историју. Цињеница је да су сва три народа настрадала у протеклом рату у мјестима гдје су били мањина. И срби,и хрвати и муслимани.Свако ко је одговаран за злоцине треба да одговара. Да их није цинио према другом народу цинио би их према свом. Знам и за такве примјере. Повратак свих народа на своје је сада теско извести. Просло је много времена ,људи који су протјерани ,у својим новим мјестима су запоцели нови зивот, изградили куце ,засновали породице и ту нема неког вецег повратка. Десило се сто се десило,и треба да буде наук за следеца времена да се поново не деси. Омладину не треба тровати са прослосцу, него јој обезбједити будуцност. Политицари и медији ту имају велику улогу. Овакве теме не треба избјегавати али их не треба експлоатисати до бесвијести када коме треба због политицких поена. И на крају вјерски великодостојници свих народа не треба да коментарису овакве ствари и да воде националне политике. Цркву буквално треба одвојити од дрзаве и политике. Сви знамо ста је права улога цркве. Бискуп Комарица треба да проповиједа вјеру ,љубав и толеранцију медју људима. Овакви иступи никоме не иду у корист, па ни хрватском народу а ни и њему лицно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Таксират

18.05.2016 07:51

Једноставно рецено, управо је то тако царе код напредних и у демократији. Ми овако само отеземо, цинимо скупље и себи скацемо у стомак сто нецемо да расцистимо и договоримо како даље. Рецимо систем тихе дискриминације треба да траје десетинама година док се све стварно исцисти а дотле це (скоро) све пропасти.

Name

ДЕ ГОТХИА

18.05.2016 07:25

ВАМА ЗА ИНФОРМАЦИЈУ ГОСПОДИНЕ БИСКУП - НИКО ВИШЕ НИКАДА НЕЋЕ НЕКАЖЊЕНО УБИЈАТИ СРБЕ ВЈЕШАЊЕМ НА ВРБЕ...А СВА БРАЋА СРБА КОЈИ СУ ПОШТЕНИ ХРВАТИ КОЈИ ЖИВЕ И РАДЕ У БИХ ИМАЈУ ЈЕДНАКА ПРАВА КАО И СВИ ДРУГИ ГРАЂАНИ И ТО НА ДАЛЕКО ВИШИМ СТАНДАРДИМА ОД ПРАВА КОЈЕ ИМАЈУ СРБИ КОЈИ ЖИВЕ У РЕПУБЛИЦИ ХРВАТСКОЈ. ЗА ПРОМЈЕНУ ВАШЕ РЕТОРИКЕ ДОБРО БИ БИЛО ДА НАМ ИЗНЕСЕТЕ ВАШ СТАВ О СТАТУСУ И РЕСТИТУЦИЈИ 150.000 БИВШИХ СТАНАРСКИХ ПРАВА СРБА КОЈИ СУ ЖИВЈЕЛИ У РХ - ЗАР И ТО НИЈЕ НЕКИ СРПСКИ БЛАЈБУРГ. КОЛИКО СЕ СЈЕЋАМ О ТОМЕ НИКАДА НИШТА НИСТЕ ГОВОРИЛИ. ЈЕДИНО СЕ СЛАЖЕМ СА ВАМА ДА СУ ОНИ ВОЈНИЦИ У БЛАЈБУРГУ СТРЕЉАНИ БЕЗ СУЂЕЊА ЈЕР И САВЕЗНИЦИ АМЕРИКАНЦИ И ЕНГЛЕЗИ СУ СТРЕЉАЛИ СВЕ ФАШИСТЕ И НАЦИСТЕ И ТО НИЈЕ СПОРНО. ДАКЛЕ ПРОПУШТЕНА ЈЕ САМО ЈЕДНА ФАЗА У ПОСТУПКУ И ЗА ТО СУ КРИВИ НАЈВИШИ КОМУНИСТИЧКИ ФУНКЦИОНЕРИ НА ЧЕЛУ СА ТИТОМ И СВИ ОНИ СУ ДАВНО ОТИШИЛИ НА ОНАЈ СВИЈЕТ. КАКВЕ ТО САД ВЕЗЕ ИМА СА НАМА ДАНАС ДА СЕ ПОРЕДИ СА ПРАВИМА ХРВАТА КОЈИ ЖИВЕ У БАЊА ЛУЦИ - ОЧИТО НИКАКВЕ. ДАКЛЕ ПОТПУНО ПРОМАШЕНА ТЕМА ГОСПОДИНЕ БИСКУПЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊАЛУКА

18.05.2016 07:25

САМО ПРОШЕТАЈ БАЊАЛУКОМ, БИЋЕШ БОМБАРДОВАН ОД ЈАЈА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОПРОСТИ МУ БОЖЕ !

18.05.2016 07:28

ЛИЧНО ЋУ ДА ОДЕМ КОД КОМАР'ЦЕ И ДА МУ ПОКЛОНИМ КЊИГЕ ЦАТЕНА МУНДИ и МАГНУМ ЦРИМЕН. СА ПОСЕБНИМ ЗАДОВОЉСТВОМ. ДА СЕ МАЛО КАТОЛИЧКИ ОТАЦ-ПАСТИР ПРИСЈЕТИ НЕКИХ СТВАРИ НЕ ТАКО ДАВНЕ ПРОШЛОСТИ. НЕ БИ ЛИ МУ СЕ ПО ОВЕ СТАРЕ ДАНЕ БАРЕМ МАЛО ПОБОЉШАЛА ДИОПТРИЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим ја

18.05.2016 07:49

Хвала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

18.05.2016 08:39

Послије задњег геноцида, 1995 године над Србима у Хрватској, цијела Хрватска је за Србе Јасеновац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

прле

18.05.2016 08:46

Жао ми је уважени Бискупе што себи дозволите да и вас увуку у политику...није ли је доста у свим конфесијама, почнемо ли поново копати по старим ранама и стратиштима ( које успут буди речено)сви имамо ,мање или више на штету Српског народа, али шта је ту је, из ове коже неможемо...Зато би било мудро да смирујете страсти јер видите да повампирани "фашизам у Хрватској од 90" није утихнуо и мјесто да сте тог свјесни, јер вам цијели разумни свијет указује на то ви понављате исте "погрешке", ако јесу погрешка и ако то није у свијести ваше пастве ушта нећу да вјерујем , јер знам да има изузетно поштених Хрвата, антифашиста и људи паметних и вриједних...Осудите ви своје злочинце и одреците се свих оних који су у име "тадашњих, а недај боже и садашњих "идеолога Хрватских протјеривали све оне који не мисле као они и нису исте ,католичке вјере, признајте то као нешто што није истинска намјера свих Хрвата, него "шаке фашиста" и онда можете ићи и у Блајбург јер је и тамо страдало много недужних који су били индоктринирани јер су били неписмени и што су им неки фратри тако рекли, а њима су као Божијим људима вјеровали...Хрватски народ у Републици Српској нико неће и не дира , будите без бриге...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

18.05.2016 14:15

Прле, не требаш ти бискупа да жалиш. Зна бискуп добро шта ради и чиме се бави. Зато жали оне СРБе који нису још увијек ПРОГЛЕДАЛИ и који и данас небрата хрвата прижељкују за свог брата немајући да нема брата док њега СРБкиња Мајка поново не роди. Жалећи хрвате џелате своје наивни СРБи поново тако дјецу своју несвесно за усташко клање спремају. У дјеци нашој се продужује живот наш. Зато дјеца наша требају да знају одакле њима опасност прети? Од РИМОКАТОЛУЧКЕ "цркве" У хрвата!

Name

ДРАГАН

18.05.2016 10:13

ЗАР МУ НИЈЕ БИЛО ДОВОЉНО СТО ЈЕ ИСАО У БЛАЈБУРГ СЛУЗИТИ МИСУ УСТАСКИМ КОЉАЦИМА ПА СЕ САДА ОКОМИО И НА БАЊА ЛУКУ И РЕПУБЛИКУ СРПСКУ УСПОРЕДЈИВАТИ БАЊА ЛУКУ СА БЛАЈБУРГОМ ЈЕ КРАЈЊЕ БЕЗОБРАЗНО И ДРСКО И НЕ ЗАСЛУЗУЈЕ НИСТА ДРУГО НЕГО ДА СЕ ИЗВИНИ АЛИ АКО ТО НЕ УРАДИ ТРЕБА НЕКО ДА МУ ОДГОВОРИ ДА ЛИ ГРАДОНАЦЕЛНИК БАЊАЛУКЕ ИЛИ ЕПИСКОП БАЊАЛУЦКИ ЈЕФРЕМ АЛИ КОЛКО ВИДИМ РЕАКЦИЈЕ НЕМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

сд

18.05.2016 12:20

Додику: честитам да се коначно сјетио да упути критике на коментаре Фрање Комарице. Откуда му право да упоређује Б.Луку са Блајбургом. Доста је његове критике на власт РС. Зашто коментарише то што се хрвати не запошљавају у РС. Њему је јасно да хрвати из РС раде по иностранству И примају хиљаде еура а овде издају своје станове И долазе на годишње одморе И шећу се по граду слободно. А колико права имају срби? Нити раде нити имају станове И каква права има србин у Загребу или било гдје у Хрватској. Моји су поклани у Мотикама И Дракулићу. Никада нисам видјела Њофру на спомен обиљежавању у Дракулићу 7 фебруара на годишњицу покоља срба. Њофра како те није срамота да се уопште оглашаваш по питању права хрвата. Па у Б.Луци хрвати имају већа права И лакше долазе до посла него срби И зато ти је боље да већ једанпут престанеш са лажима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.05.2016 11:50

Све сте у праву, ево у јавној установи којој радим има хрвата и даље их се прима и то на протежирани начин, нажалост, а ја са међународним препорукама не могу да се вратим у ХР и запослим. А Касиповић док је био Министар, културан ћикица профињене латинштине уништио је образовни систем Српске. Омогућио је да се преко католичког каритаса , а под финансијском подршком Аустрије експресно у року 6 мјесеци људи обучавају за његоватеље и асистенте и све то поред огромног броја незапослених медицинских сестара. Да ствар буде још гора дипломе су признате од Бањалучког Универзитета. Какав паралелизам. И тако хрвати у БЛ себи обезбиједише додатне хонораре поред редовног посла у нашим институцијама. То је примјер како се урушава наш оразовни систем.

Name

БГД

18.05.2016 13:23

Давно написасе у Њемацкој ``САЦУВАЈ МЕ БОЗЕ, КУГЕ, РАТА И ХРВАТА`` ееее...друзе Тито ти си 1946 године хрватима све опростио.....!!!ваљда си у паклу због тога....

ОДГОВОРИТЕ
Name

СССС

18.05.2016 13:30

БУДАЛО У.....А.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

18.05.2016 17:52

Једном устаса уwијек устаса !

Name

Гаврило Принцип

19.05.2016 03:56

"Хрвати су најхрабрији народ на свету, не зато што се ничега не боје, него зато што се ничега не стиде."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злаја

19.05.2016 08:21

Нека се зна истина само истина ....

ОДГОВОРИТЕ