БиХ на путу ка ЕУ: Реформе или изолација

БиХ мора показати да је способна поднијети терет реформи или ће остати потпуно изолована из свих токова еуроатланских интеграције, поруке су које су упутили највиши званичници, интелектуалци и пословни људи након Међународне конференције "Изгледи за напредак – Визија 2020 за БиХ“ коју је организовало Америчко - босанскохерцеговачке фондација у сарадњи са универзитетом Јохнс Хопкинс.

Босна и Херцеговина 18.05.2016 | 07:44
БиХ на путу ка ЕУ: Реформе или изолација

Колико је посла потребно, говори и податак да од двије милијарде евра за јавне набавке око 350 милиона „поједе“ корупција, што је, како вјерују експерти, уз политичку опредијељеност кључни елеменат за напредак земље.

Говори о фаворизирању једне политичке опције, ентитета или постављању замки само су изговори да се не уради оно што од БХ власти траже европске институције, али и САД. И док се приближава час када ће ЕУ разматрати апликацију за чланство, трећина мјера из реформске агенде је, тврде власти, проведена.

Мада су у фокусу социјалне и економске реформе, чињеница је да главне препреке, које су политичке природе, за бБХ власти тек декларативно звуче прихватљиво. Иако ниједан озбиљан политички фактор не мисли да БиХ није мјесто у ЕУ, начин на који се остварују реформе често је успорен због промицања националистичких страсти, признао је премијер ФБиХ Фадил Новалић. Пут је јасан, само не и како стићи до краја.

“Нема сумње у ономе гдје идемо, али је питање на колико ћемо потешкоћа наићи на том путу и са колико жара и енергије ће се оне рјешавати. Дефиниција циљева је већ успостављена, а једна од њих је реформска агенда. Она дефинише оно у чему се сви слажемо и бар бисмо то требали проводити беспоговорно и без опструкција.”

Примјер да од двије милијарде евра, колико се годишње потроши на јавне набавке, око 350 милиона „поједе“ корупција довољно говори да се она налази у самом систему, те да без рјешавања овог питања нема ни рјешавања других. Предсједавајући одбора директора Транспаренцy Интернатионал БиХ, Срђан Благовчанин напомиње како су власти до сада обмањивале грађане о њиховом напретку.

„Кључна питања која су власти БиХ обећале и чак грађанима рекле да су урадиле као што је механизам координације, рјешавања питања пописа, трговинских односа са Хрватском, нису се нашли на дневном реду. Од потписивања реформске агенде смо чак видјели и кораке уназад као што је случај с иницијативама за реформисањем закона о јавној и државној управи.“

Мада политика у фокусу држи оно што је њој важно, сасвим је јасно који су основни критерији САД и ЕУ, каже Саша Топерић из Америчко – босанскохерцеговачке фондације.

„Владавина права, процесуирање оних људи који доводе или су довели БиХ у ситуацији у којој јесте је предуслов за све о чему говоримо. Не можете одвојити један сегмент од другог и сви напори које држава и владе чине треба подржати, али то је кључни проблем. Ви не можете наћи озбиљног инвеститора који ће доћи из САД уколико он зна да неће имати адекватну правну заштиту. Док се он не ријеши БиХ ће ићи напријед, али не темпом којим би требала. Ја јасно цијеним да је у БиХ предвиђен бруто раст од преко два посто, али бруто раст треба да буде седам посто да би она била просперитетна онако како ће стандарди ЕУ налагати.“

Треба имати на уму да се све мијења и да је брзина кључна, подцртава професор са Јохнс Хопкинс универзитета Мајкл Халцер, а као примјер наводи догађаје који су се збили након Британско-њемачке иницијатива за БиХ.

„Британија би могла напустити ЕУ. Њемачка је стабилнија, али и ту постоје снаге које не подржавају њен ангажман у Европи, али и изван ње, тако да ЕУ има довољно проблема. И у САД се спремају избори гдје један од два кандидата не зна ништа о Европи и још мање га је брига. Поента је да морате схватити да чак и пријатељи имају ограничено стрпљење и не могу остати предуго концентрисани на вас. Дивно је што напредујете, али морате држати корак, јер људи у САД, одакле долазим, очекују да уграбите прилику или ћете заостати.“

Извор: РСЕ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ајде Саша

18.05.2016 07:39

Не продаји празне флоскуле професоре о очекивањима из САД.Већина људи који живе у САД не знају ни гдје је БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фикрет

18.05.2016 17:22

Европска унија је спас за ове народе.и народи су спремни за улазак и испунњавају све услове.проблем је сто тајкуни преко политицара оспоравају то и страсе народ како то није добро.и народ упада у замку а сто није добро зато сто неби људи могли радит за 300км мјесецно и пуно сати закони би се проводили једнако за сваког тако одбијањем уласка помазе се тајкунима сиротиња то помазе свјесно ил несвјесно исто је.

ОДГОВОРИТЕ