Јеремић представио платформу у Њујорку

Кандидат Србије за генералног секретара Уједињених нација Вук Јеремић изјавио је да ће, у случају да буде изабран на ту функцију, у средиште активности УН система поставити борбу против климатских промена и обезбеђивање услова за глобални одрживи развој.

Србија 17.05.2016 | 22:20
Јеремић представио платформу у Њујорку

Јеремић је у престижном Међународном институту за мир у Њујорку представио своју платформу за кандидатуру за место генералног секретара УН са 53 иницијативе, које је спреман да спроводи са државама чланицама УН, у случају да буде изабран на ову функцију.

Он је истакао да ће у средиште активности УН система поставити борбу против климатских промена и обезбеђивање услова за глобални одрживи развој, што подразумева спровођење Париског климатског споразума и Агенде 2030, као кровних циљева међународне заједнице у нашем времену.

Како је саопштено, Јеремић је, такође, представио свој предлог о формирању нове генерације мировних снага УН, које би имале шири мандат и адекватнију опрему и обавештајне податке, са циљем њиховог распоређивања у најпроблематичнијим деловима света.

Он је објаснио и елементе свога плана за консолидацију УН доприноса у постизању мира и стабилности у Африци и посебно истакао предлоге за унапређење људских права и родне равноправности.

"Без обзира којег ће пола бити нови генерални секретар УН, овај избор мора представљати прекретницу за права жена и родну равноправност, и зато сам се формално обавезао на додељивање 50 одсто високих функција у УН систему женама, уколико будем изабран", најавио је Јеремић.

Према његовим речима, прве мере које буде донео биће у циљу увођења транспарентности и меритократије у УН секретаријат, као и сузбијању корупције у УН администрацији.

Извор: Н1

Коментари / 0

Оставите коментар