Jeremić predstavio platformu u Njujorku

Kandidat Srbije za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić izjavio je da će, u slučaju da bude izabran na tu funkciju, u središte aktivnosti UN sistema postaviti borbu protiv klimatskih promena i obezbeđivanje uslova za globalni održivi razvoj.

Srbija 17.05.2016 | 22:20
Jeremić predstavio platformu u Njujorku

Jeremić je u prestižnom Međunarodnom institutu za mir u Njujorku predstavio svoju platformu za kandidaturu za mesto generalnog sekretara UN sa 53 inicijative, koje je spreman da sprovodi sa državama članicama UN, u slučaju da bude izabran na ovu funkciju.

On je istakao da će u središte aktivnosti UN sistema postaviti borbu protiv klimatskih promena i obezbeđivanje uslova za globalni održivi razvoj, što podrazumeva sprovođenje Pariskog klimatskog sporazuma i Agende 2030, kao krovnih ciljeva međunarodne zajednice u našem vremenu.

Kako je saopšteno, Jeremić je, takođe, predstavio svoj predlog o formiranju nove generacije mirovnih snaga UN, koje bi imale širi mandat i adekvatniju opremu i obaveštajne podatke, sa ciljem njihovog raspoređivanja u najproblematičnijim delovima sveta.

On je objasnio i elemente svoga plana za konsolidaciju UN doprinosa u postizanju mira i stabilnosti u Africi i posebno istakao predloge za unapređenje ljudskih prava i rodne ravnopravnosti.

"Bez obzira kojeg će pola biti novi generalni sekretar UN, ovaj izbor mora predstavljati prekretnicu za prava žena i rodnu ravnopravnost, i zato sam se formalno obavezao na dodeljivanje 50 odsto visokih funkcija u UN sistemu ženama, ukoliko budem izabran", najavio je Jeremić.

Prema njegovim rečima, prve mere koje bude doneo biće u cilju uvođenja transparentnosti i meritokratije u UN sekretarijat, kao i suzbijanju korupcije u UN administraciji.

Izvor: N1

Komentari / 0

Ostavite komentar