Годишњица од масакра Раде Шефера

Данас се навршава година од масакра у Мартоношу и Орому, где је Раде Шефер (55) убио шест невиних људи.

Србија 17.05.2016 | 21:00
 Годишњица од масакра Раде Шефера

Дан после свадбе сина Властимира, из ловачке пушке у Орому убио је Раде родитеље своје супруге Роже, која га је напустила, Гизелу (68) и њеног мужа Јенеа (74) Траћика. Крвави пир наставио је у Мартоношу, где је, такође из пушке, усмртио тек добијену снају Наталију (25), њене родитеље Шандора (52) и Каролину (43) Бајтаи и своју бившу супругу Рожу (47).

Пуцајући у сватове, који су још спавали у кући невестиних родитеља, тешко је ранио и младину тетку Наталију Дањон пре него што га је, бранећи је, усмртио њен супруг, француски држављанин, Емануел Дањон.

Петер Бајтаи из Мартоноша, рођени брат убијеног Шандора, нерадо се присећа стравичног злочина и тешко прича о трагедији.

- Узалуд, џаба сада прича, годину дана касније све нас потреса и свака помисао на стравичан догађај, који је немогуће заборавити, а страшно је присећати се свега што се збило. У уторак, 17. маја, на годишњицу у римокатоличкој цркви у Мартоношу одржаће се миса и помен у знак сећања на наше најмилије које смо изгубили - каже Петер Бајтаи.

Он сматра да је од свега најважније да његов братанац Жолт Бајтаи (23), који је преживео масакр, заврши школу и крене у самостални живот, а не да се подсећа на трагедију.

- Жолт живи у Суботици, а када дође кући у Мартонош, борави код нас. Обилазимо и кућу где се трагедија десила. До сада смо помало радили на уређењу дворишта и окућнице.

Усмеравамо га да одагна страх од тога шта се тамо пре годину дана догодило. Изгубио је родитеље и сестру, али ми смо ту да му помогнемо - каже Петер.

Житељи ових села у кањишкој општини, где је дан сахране, 19. мај прошле године, проглашен за дан жалости, не могу да се помире са чињеницом да су изгубили вредне и честите комшије.

- Раде се није мирио са чињеницом да га је жена оставила, а није му се допадала ни Наталија, изабраница његовог сина. Све то га је преобратило у помахниталог вишеструког убицу - говоре Радетови познаници.

Многи и данас верују да се трагедија могла избећи да је Раде након привођења у полицијску станицу, док је трајала свадба, због насилног понашања према бившој супрузи, задржан у притвору.

- Полиција га је привела, али није био ухапшен. Била је у питању породична свађа и није било основа за његово задржавање - изјавио је тада Мирко Гашовић, јавни тужилац из Сенте.

Начелник враћен на дужност

Министар полиције Небојша Стефановић је због сумње да је било пропуста у раду сенћанске полиције у случају са Радетом Шефером, суспендовао начелника Полицијске станице у Сенти Драгана Тодоровића, али по окончању поступка није доказана његова кривица, па је враћен на дужност.

Извор: Блиц

 

Коментари / 0

Оставите коментар