Godišnjica od masakra Rade Šefera

Danas se navršava godina od masakra u Martonošu i Oromu, gde je Rade Šefer (55) ubio šest nevinih ljudi.

Srbija 17.05.2016 | 21:00
 Godišnjica od masakra Rade Šefera

Dan posle svadbe sina Vlastimira, iz lovačke puške u Oromu ubio je Rade roditelje svoje supruge Rože, koja ga je napustila, Gizelu (68) i njenog muža Jenea (74) Traćika. Krvavi pir nastavio je u Martonošu, gde je, takođe iz puške, usmrtio tek dobijenu snaju Nataliju (25), njene roditelje Šandora (52) i Karolinu (43) Bajtai i svoju bivšu suprugu Rožu (47).

Pucajući u svatove, koji su još spavali u kući nevestinih roditelja, teško je ranio i mladinu tetku Nataliju Danjon pre nego što ga je, braneći je, usmrtio njen suprug, francuski državljanin, Emanuel Danjon.

Peter Bajtai iz Martonoša, rođeni brat ubijenog Šandora, nerado se priseća stravičnog zločina i teško priča o tragediji.

- Uzalud, džaba sada priča, godinu dana kasnije sve nas potresa i svaka pomisao na stravičan događaj, koji je nemoguće zaboraviti, a strašno je prisećati se svega što se zbilo. U utorak, 17. maja, na godišnjicu u rimokatoličkoj crkvi u Martonošu održaće se misa i pomen u znak sećanja na naše najmilije koje smo izgubili - kaže Peter Bajtai.

On smatra da je od svega najvažnije da njegov bratanac Žolt Bajtai (23), koji je preživeo masakr, završi školu i krene u samostalni život, a ne da se podseća na tragediju.

- Žolt živi u Subotici, a kada dođe kući u Martonoš, boravi kod nas. Obilazimo i kuću gde se tragedija desila. Do sada smo pomalo radili na uređenju dvorišta i okućnice.

Usmeravamo ga da odagna strah od toga šta se tamo pre godinu dana dogodilo. Izgubio je roditelje i sestru, ali mi smo tu da mu pomognemo - kaže Peter.

Žitelji ovih sela u kanjiškoj opštini, gde je dan sahrane, 19. maj prošle godine, proglašen za dan žalosti, ne mogu da se pomire sa činjenicom da su izgubili vredne i čestite komšije.

- Rade se nije mirio sa činjenicom da ga je žena ostavila, a nije mu se dopadala ni Natalija, izabranica njegovog sina. Sve to ga je preobratilo u pomahnitalog višestrukog ubicu - govore Radetovi poznanici.

Mnogi i danas veruju da se tragedija mogla izbeći da je Rade nakon privođenja u policijsku stanicu, dok je trajala svadba, zbog nasilnog ponašanja prema bivšoj supruzi, zadržan u pritvoru.

- Policija ga je privela, ali nije bio uhapšen. Bila je u pitanju porodična svađa i nije bilo osnova za njegovo zadržavanje - izjavio je tada Mirko Gašović, javni tužilac iz Sente.

Načelnik vraćen na dužnost

Ministar policije Nebojša Stefanović je zbog sumnje da je bilo propusta u radu senćanske policije u slučaju sa Radetom Šeferom, suspendovao načelnika Policijske stanice u Senti Dragana Todorovića, ali po okončanju postupka nije dokazana njegova krivica, pa je vraćen na dužnost.

Izvor: Blic

 

Komentari / 0

Ostavite komentar