Полициајац газио демонстранта?!

Шеф кенијске полиције наредио је интерну истрагу након што су на интернету објављене фотографије на којима се виде полицајци како брутално туку демонстранте.

Свијет 17.05.2016 | 20:20
Полициајац газио демонстранта?!

Две нарочито шокантне фотографије приказују полицајца док шутира демонстранта који лежи и након тога како се спрема да га згази док му је глава на ивичњаку.

Осим тога, објављен је и снимак на којем се види како исти мушкарац бежи од полиције и пада, након чега га тројица полицајаца шутирају и ударају пендрецима док лежи.

Према непотврђеним информацијама у локалним медијима, тај мушкарац је касније преминуо од повреда, наводи „Гардијан“.

„Гардијан“ пише да је полиција испалила сузавац и користила насиље како би спречила демонстранте да крену ка Изборној комисији у Најробију. Демонстранти захтевају да се та комисија распусти, а неки су бацали каменице на полицију.

Полицијски генерал Јозеф Боне наводи да „осуђује безакоње демонстраната у јавности“.

„Покренута је интерна истрага која ће утврдити да ли је било који полицајац прекршио закон током реаговања на нереде“, каже Боне.

Неколико стотина демонстраната желело је да дође до канцеларија Изборне комисије, у чему су их спречили полицајци у оклопима за нереде.

„Полицајци који су нарушили права грађана својом бруталношћу морају да се суоче с дисциплинским поступком и криминалним гоњењем“, наводи Исак Океро, председник Правног друштва Кеније.

Такође, он осуђује нападе на „очигледно несвесног и ненаоружаног човека“.

Бивши премијер Раила Одинга оптужио је Изборну комисију за наклоност према актуелном председнику Ухуру Кенијати и тражио да се нови чланови комисије изаберу пре избора у августу 2017.

Кенијата је Одингу победио 2013. за 800.000 гласова. Међутим, Одинга и НВО оптужују изборну комисију за низ нерагуларности које су довеле до тог резултата.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар