Policiajac gazio demonstranta?!

Šef kenijske policije naredio je internu istragu nakon što su na internetu objavljene fotografije na kojima se vide policajci kako brutalno tuku demonstrante.

Svijet 17.05.2016 | 20:20
Policiajac gazio demonstranta?!

Dve naročito šokantne fotografije prikazuju policajca dok šutira demonstranta koji leži i nakon toga kako se sprema da ga zgazi dok mu je glava na ivičnjaku.

Osim toga, objavljen je i snimak na kojem se vidi kako isti muškarac beži od policije i pada, nakon čega ga trojica policajaca šutiraju i udaraju pendrecima dok leži.

Prema nepotvrđenim informacijama u lokalnim medijima, taj muškarac je kasnije preminuo od povreda, navodi „Gardijan“.

„Gardijan“ piše da je policija ispalila suzavac i koristila nasilje kako bi sprečila demonstrante da krenu ka Izbornoj komisiji u Najrobiju. Demonstranti zahtevaju da se ta komisija raspusti, a neki su bacali kamenice na policiju.

Policijski general Jozef Bone navodi da „osuđuje bezakonje demonstranata u javnosti“.

„Pokrenuta je interna istraga koja će utvrditi da li je bilo koji policajac prekršio zakon tokom reagovanja na nerede“, kaže Bone.

Nekoliko stotina demonstranata želelo je da dođe do kancelarija Izborne komisije, u čemu su ih sprečili policajci u oklopima za nerede.

„Policajci koji su narušili prava građana svojom brutalnošću moraju da se suoče s disciplinskim postupkom i kriminalnim gonjenjem“, navodi Isak Okero, predsednik Pravnog društva Kenije.

Takođe, on osuđuje napade na „očigledno nesvesnog i nenaoružanog čoveka“.

Bivši premijer Raila Odinga optužio je Izbornu komisiju za naklonost prema aktuelnom predsedniku Uhuru Kenijati i tražio da se novi članovi komisije izaberu pre izbora u avgustu 2017.

Kenijata je Odingu pobedio 2013. za 800.000 glasova. Međutim, Odinga i NVO optužuju izbornu komisiju za niz neragularnosti koje su dovele do tog rezultata.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar