Анализа - УЕФА: Ови су шампиони од Исланда до Русије...!

Мали број шампионата у Европи није решен, док су многи већ окончани. Најузбудљивије завршнице су у Молдавији и Израелу. Ову су и могући ривали Црвене звезде у квалификацијама за Лигу шампиона.

Фудбал 19.05.2016 | 00:00
Анализа - УЕФА: Ови су шампиони од Исланда до Русије...!

Кренимо редом...

АЛБАНИЈА - Скендербег или Партизани

ТАБЕЛА: Скендербег 76, Партизани 74, Кукеши 60...

Шампионат још није решен. Скендербег да би освојио шесту титулу у низу, седму у историји клуба, мора у последњем колу да сачува два бода предности у односу на Партизани из Тиране, који је у прошлом колу добио у Корчи велики дерби 1:0. Партизани дочекује Теуту, док Скендербег гостује Фљамуртарију.

АНДОРА - Санта Колома

ТАБЕЛА: Санта Колома 47, Луситанос 39, Санта Хулија 32...

Санта Колома је десети пут шампион Андоре, трећи заредом.

АУСТРИЈА - Ред Бул Салцбург

ТАБЕЛА: Салцбург 74, Рапид 65, Аустрија 59...

Ред Бул Салцбург до 1994. године, иако је основан између два велика светска рата, никада није био првак. Али, у последње две деценије доминантан је у аустријском фудбалу. Екипа Оскара Гарсије успела је да добије трку са Бечлијама - Рапидом и Аустријом и да освоји десету титулу првака државе.

АЗЕРБЕЈЏАН - Карабаг

ТАБЕЛА: Карабаг 81, Зира 62, Габала 56...

У Азербејџану је остало још једно коло, али је одавно познато да титула трећи пут заредом иде у власништво Карабага. "Коњаници" су врло убедљиво постали шампиони и имају скоро 20 бодова више од Зире.

БУГАРСКА - Лудогорец

ТАБЕЛА: Лудогорец 70, Левски 56, Берое 47...

Бугарски шампионат је ове сезоне био прилично окрњен. Рекордер по броју титула ЦСКА из Софије и његов градски ривал Локомотива су у јуну прошле године пребачени у четврти ранг такмичења због неисплаћених дуговања према држави на име пораза. Слична судбина задесила је Литекс из Ловеча, чији су фудбалери крајем године напустили терен у мечу са Левским. Усред сезоне овај клуб је избачен из лиге тако да је такмичење наставило само девет тимова.

Титула је по пети пут завршила у Разграду, јер је два кола пре краја познато да ће Лудогорец завршити као први. Двоструки узастопни ривал Партизана у квалификацијама за Лигу шампиона има недостижних 14 бодова више од Левског.

ЈЕРМЕНИЈА - Алашкерт или Ширак

ТАБЕЛА: Алашкерт 52, Ширак 46, Пјуник 42...

Још два кола остала су до завршетка сезоне у Јерменији. Највеће шансе за титулу првака, прву у историји клуба има Алашкерт. Екипа која се после реорганизације 2013. године вратила у Премијер лигу има шест бодова више од Ширака из Ђумрија и у наредна два кола довољан јој је бод за оверу првог места. У претпоследњем колу у Јереван долази Ширак...

БЕЛОРУСИЈА - БАТЕ

Нова сезона тек је почела, а првак за 2015. је наравно БАТЕ Борисов, десетоструки узастопни шампион Белорусије. БАТЕ, иначе, има 12 титула.

БЕЛГИЈА - Клуб Бриж

ТАБЕЛА: Клуб Бриж 50, Андерлехт 44, Гент 38...

Иако Андерлехт може да се изједначи са Брижом по броју бодова, плаво-црни су већ оверили 14. титулу, прву после 11 година.

БОСНА и ХЕРВЕГОВИНА - Зрињски Мостар

ТАБЕЛА: Зрињски 69, Слобода 62, Широки 61...

Мостарци су и неизвесној сезони освојили четврту титулу првака оставивши иза себе Слободу из Тузле и великог ривала Широки Бријег.

РЕПУБЛИКА ЧЕШКА - Викторија Плзен

ЗАБЕЛА: Викторија 71, Спарта 64, Слован Либерец 58...

Викторија ће поново у квалификације за Лигу шампиона. Тим из Плзена први је прошао кроз циљ у Чешкој и освојио четврту титулу у последњих пет сезона.

ХРВАТСКА - Динамо Загреб

ТАБЕЛА: Динамо 85, Ријека 77, Хајдук 61...

Наравно, Динамо! Чак ни навијачи "модрих" више не броје која им је титула заредом (11). Ријека се највише трудила ове сезоне да стигне Динамо, али није издржала до краја. Хајдук није запоставио врло непријатну традицију за Торциду и поново има двоцифрен заостатак за највећим ривалом, ове сезоне "минус 24".

КИПАР - АПОЕЛ

ТАБЕЛА: АПОЕЛ 83, АЕК Ларнака 75, Аполон 68...

Првак Кипра је 25. пут АПОЕЛ!

ДАНСКА - Копенхаген

ТАБЕЛА: Копенхаген 65, Сендерјске 55, Митјланд 52...

Копенхаген је после три сезоне поново првак Данске. До краја првенства остала су три кола, али екипа из престонице већ има недостижну предност.

ЕНГЛЕСКА - Лестер сити

ТАБЕЛА: Лестер 81, Арсенал 71, Тотенхем 70, Манчестер сити 66...

ЕСТОНИЈА - Флора

Такмичење за 2016. године полако приводи крају прву фазу. Флора је прошле године освојила десету титулу.

МАКЕДОНИЈА - Вардар

ТАБЕЛА: Вардар 77, Шкендија 72, Работнички 43...

Ово су, ипак, године Вардара. Скопски састав освојио је другу узастопну титулу. Од 2003. до 2012. имао је велики пост, али је у последњих пет година четири пута био најбољи у Македонији.

ФАРСКА ОСТРВА - Б36

Нова сезона је у току, а у њој води актуелни првак из Торшавна.

ФИНСКА - СЈК

И у Финској се увелико игра нова сезоне. Водећи је Хелсинки, док је прошлогодишњи шампион СЈК у зони испадања.

ФРАНЦУСКА - ПСЖ

ТАБЕЛА: ПСЖ 96, Лион 65, Монако 65...

ГРУЗИЈА - Динамо Тбилиси

ТАБЕЛА: Динамо Тбилиси 73, Самтредиа 63, Дила 59...

Екипа Дила Гори није успела да одбрани наслов и он је ове сезоне враћен у власништво најпопуларнијег грузијског клуба Динама.

НЕМАЧКА - Бајерн Минхен

ТАБЕЛА: Бајерн 88, Борусија Дортмунд 78, Бајер Леверкузен 60, Борусија Менхенгладбах 55...

Бајерн је постао први клуб који је освајао Бундеслигу четири пута заредом!

ГИБРАЛТАР - Линколн Ред Импс

ТАБЕЛА: Линколн РИ 76, Јуроп 65, Сент Џозефс 45...

Манчестер јунајтеду (клуб се зове исто као и славни Јунајтед из Енглеске) није имао успеха ни у гибралтарској лиги. Титулу је поново освојио Линколн, други пут и то узастопно.

ГРЧКА - Олимпијакос

ТАБЕЛА: Олимпијакос 85, Панатинаикос 55, АЕК 54...

У току је плеј-оф за Лигу шампиона у којем води ПАОК. Титула је наравно и даље у власништву Олимпијакоса (42 титуле).

МАЂАРСКА - Ференцварош

ТАБЕЛА: Ференцварош 76, Видеотон 55, Дебрецин 53...

Ференцварош је најтрофејнији мађарски клуб, али дуго су навијачи славног имена из Будимпеште чекали на шампионско славље. Од последњег је прошло чак 12 година. Ференцварош је убедљиво завршио на првом месту са 21 бодом више од Видеотона. Ово је клубу 30. титула.

ИСЛАНД - ФХ

Тек је почела нова сезона. Прошле године седму титулу освојио је Хафнарфјардар.

ИЗРАЕЛ - Хапоел Бе'ер Шева или Макаби Тел Авив

ТАБЕЛА: Хапоел Бш 80, Макаби ТА 78, Беитар 55...

Још једно коло и знаће се да ли ће Хапоел Бе'ер Шева после тачно четири деценије поново постати првак Израела и освојити четврту титулу. Имају два бода више од Макабија из Тел Авива и не тако тежак посао против Бнеи Сакнина у последњем колу. Макаби у суботу (све утакмице играју се истог дана у исти време) дочекује имењака из Хаифе.

ИТАЛИЈА - Јувентус

ТАБЕЛА: Јувентус 91, Наполи 82, Рома 80...

КАЗАХСТАН - Астана

У току је нови шампионат у којем поново води Астана.

ШАМПИОНАТ ТАКОЗВАНОГ КОСОВА - Фероникели

ТАБЕЛА: Фероникели (Глоговац) 68, Хајвалиа (Грачаница) 58, Трепча89 (постоји и српски клуб Трепча - Косовска Митровица) 55...

Део табеле и имена клубова објавили смо само из разлога што због последњих одлука УЕФА и ФИФА, да се Фудбалски савез непризнате државе Косово прими у европску и светску фудбалску федерацију, постоји могућност да се клубови из јужне српске покрајине састану са учесницима евро купова из Суперлиге Србије.

ЛЕТОНИЈА - Лиепаја

У току је нова сезона, одиграно је осам кола и води Вентспилс. Актуелни првак је на другом месту.

ЛИХТЕНШТАЈН - Вадуз

У Лихтенштајну се првенства игра кроз куп систем од четвртфинала. Вадуз, који се такмичи и у швајцарској Супер лиги, освојио је прво место пошто је у финалу победио Шен 11:0! Кроз елиминације осмоструки првак Лихтенштајна није био ни близу убедљив као у борби за трофеј.

ЛИТВАНИЈА - Жалгирис

У току је нова сезона и води Тракија. Жалгирис је тренутно трећи са четири бода заостатка за лидером.

ЛУКСЕМБУРГ - Диделанж или Фола Еш

ТАБЕЛА: Диделанж 61, Фола Еш 59, Диферданж 55...

Још није готово, а првак ће се сазнати после утакмица последњег кола наредног викенда. Лидер Диделанж дочекује Вилц, коме су бодови потребни за опстанак, док Фола Еш код куће игра са трећепласираним Диферданжом.

МАЛТА - Валета

ТАБЕЛА: Валета 53, Хибернијанс 49, Биркиркара 47...

Валета је по 23. пут постала шампион државе!

МОЛДАВИЈА - Шериф

ТАБЕЛА: Шериф 64, Дачија 64, Зимбру 48...

После бројних шампионских низова Шериф покушава да врати титулу у своје трофејне витрине. Али, упркос томе што је коло пре краја први на табели, у петак га чека меч сезоне. Гостује Дачији, екипи која има исти број бодова и велику прилику да после 2011. по други пут постане првак Молдавије.

ЦРНА ГОРА - Младост Подгорица

ТАБЕЛА: Младост 67, Будућност 57, Рудар 54...

Младост је пре пар сезона била на ивици гашења и испадања у нижи ранг. Од пре неки дан је и званични првак Црне Горе. Препорођен клуб, вођен диригентском палицом искусног стручњака Николе Пеце Ракојевића, стигао је до прве шампионске титуле, оставивши иза себе Будућност и Рудар.

ХОЛАНДИЈА - ПСВ Ајндховен

ТАБЕЛА: ПСВ 84, Ајакс 82, Фејенорд 63...

ПСВ је одбранио титулу првака Холандије у неизвесној завршници са Ајаксом. "Филипсовци" су освојили 23. пехар првака државе. Рекордер је Ајакс са 33.

СЕВЕРНА ИРСКА - Крусејдерс

ТАБЕЛА: Крусејдерс 76, Линфилд 71, Гленејвон 63...

Крусејдерс је поново доминантан на британском делу Ирског острва. После две деценије паузе, Крусејдерс је веза две титуле.

НОРВЕШКА - Розенборг

Екипа која ја пуне две деценије доминирала у Норвешкој поново је на великој сцени. Црно-бели из Трондхајма имали су прекид у освајању титула пет година, али је она коначно опет у њеном власништву. Нова сезона у Норвешкој је у току и прво место заузима Розенборг.

ПОЉСКА - Легија Варшава

ТАБЕЛА: Легија 43, Пијаст 40, Заглебје 38...

Легија ове сезоне није дозволила да испусти титулу. До 11. трофеја клуб из Варшаве није стигао на импресиван начин, али је, ипак, освојио довољно бодова да преко лета поново покуша да се домогне Лиге шампиона. Пре две године Легија је играла савршено у квалификацијама, међутим морала је да заврши учешће због административног пропуста, упркос томе што је била далеко боља од Селтика.

ПОРТУГАЛ - Бенфика

ТАБЕЛА: Бенфика 88, Спортинг 86, Порто 73...

Велики трио, а најбоља је Бенфика, са два бода више од градског ривала. "Орлови" су уписали 35. титулу, трећу узастопну. Спортинг на титулу чека 14 година!

РЕПУБЛИКА ИРСКА - Дандалк

Нова сезона је у току, а шампион Дандалк води и у њој.

РУМУНИЈА - Астра

ТАБЕЛА: Астра 48, Стеауа 43, Пандури 39...

Астра је шампион Румуније. Екипа којој је највећи успех у најјачем рангу такмичења до сада било друго место освојено пре две године, успела је да се окити титулом првака и да победи Стеауу.

РУСИЈА - ЦСКА Москва или Ростов

ТАБЕЛА: ЦСКА 62, Ростов 60, Зенит 56...

ЦСКА полако приводи крају борбу за титулу, али је није обезбедио све до последњег кола. "Армејци" имају два бода више од највећег изненађења сезоне Ростова. Московљани у последњем колу гостују Рубину, док Ростов иде на ноге Тереку. Све утакмице играју се у суботу од 12.30.

САН МАРИНО - У току је плеј-оф

За титулу се боре Тре Пене, Јувенес, Фолђоре и Ла Фјорита.

ШКОТСКА - Селтик

ТАБЕЛА: Селтик 86, Абердин 71, Хартс 65...

Селтик је без Глазгов Ренџерса суверени владар шкотског фудбала. Зелено-бели су ове сезоне освојили 47. титулу. И поред тога што су појединци покушавали да створе тензију и учине првенство узбудљивим, број освојених бодова Селтика наспрам ривала све говори.

СРБИЈА- ЦРВЕНА ЗВЕЗДА

ТАБЕЛА: Црвена звезда 48, Партизан 37, Војводина 36...

До краја је остало још једно коло...

СЛОВАЧКА - Тренчин

ТАБЕЛА: Тренчин 78, Слован 68, Спартак Мјава 59...

И у Словачкој је до краја остало коло, али је све познато на врху. Шампион је Тренчин, коме је то друга узастопна титула. Толико их и има у својој историји дугој преко 70 година.

СЛОВЕНИЈА - Олимпија

ТАБЕЛА: Олимпија 71, Марибор 68, Домжале 54...

Пред последње коло у Словенији исто је све познато. Вишеструки првак Марибор може само да се изједначи са Олимпијом, али му то неће бити довољно за титулу. "Змајчеки" су прваци први пут после 1995. године.

ШПАНИЈА - Барселона

ТАБЕЛА: Барселона 91, Реал Мадрид 90, Атлетико Мадрид 88...

ШВЕДСКА - Норчепинг

Нова сезона је у току, Норчепинг је лидер после девет кола. Титула је враћена на Естгетапортен после пуних 26 година!

ШВАЈЦАРСКА - Базел

ТАБЕЛА: Базел 80, Јанг Бојс 66, Луцерн 50...

Ера Базела траје, 11, а седма узастопна титула је освојена. Прослава је у среду 25. маја против Грасхоперса на Сент Јакоб парку.

ТУРСКА - Бешикташ

ТАБЕЛА: Бешикташ 79, Фенербахче 73, Коњаспор 63...

Под сводовима Водафон Арене већ првог месеца постојања слави се шампионска титула. Нови стадион донео је срећу Бешикташу коме је ово прва титула после седам година.

УКРАЈИНА - Динамо Кијев

ТАБЕЛА: Динамо 70, Шахтјор 63, Дњепар 53...

Било је тензија у финишу шампионата Украјине. Шахтјор је "разбио" Динамо 3:0, али му то није било довољно да Кијевљанима угрози прво место. Екипа из Доњецка, која због ратног стања већ дуго не игра на свом стадиону, поражена је у последњем колу од Зорје, с којом ће се за пар дана борити за трофеј у Купу.

ВЕЛС - Њу Саинтс

ТАБЕЛА: Њу Саинтс 64, Бејла Таун 57, Лендудно 52...

И Њу Саинтс је наставио доминацију у Велсу освајањем пет узастопне титуле.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар