Analiza - UEFA: Ovi su šampioni od Islanda do Rusije...!

Mali broj šampionata u Evropi nije rešen, dok su mnogi već okončani. Najuzbudljivije završnice su u Moldaviji i Izraelu. Ovu su i mogući rivali Crvene zvezde u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Fudbal 19.05.2016 | 00:00
Analiza - UEFA: Ovi su šampioni od Islanda do Rusije...!

Krenimo redom...

ALBANIJA - Skenderbeg ili Partizani

TABELA: Skenderbeg 76, Partizani 74, Kukeši 60...

Šampionat još nije rešen. Skenderbeg da bi osvojio šestu titulu u nizu, sedmu u istoriji kluba, mora u poslednjem kolu da sačuva dva boda prednosti u odnosu na Partizani iz Tirane, koji je u prošlom kolu dobio u Korči veliki derbi 1:0. Partizani dočekuje Teutu, dok Skenderbeg gostuje Fljamurtariju.

ANDORA - Santa Koloma

TABELA: Santa Koloma 47, Lusitanos 39, Santa Hulija 32...

Santa Koloma je deseti put šampion Andore, treći zaredom.

AUSTRIJA - Red Bul Salcburg

TABELA: Salcburg 74, Rapid 65, Austrija 59...

Red Bul Salcburg do 1994. godine, iako je osnovan između dva velika svetska rata, nikada nije bio prvak. Ali, u poslednje dve decenije dominantan je u austrijskom fudbalu. Ekipa Oskara Garsije uspela je da dobije trku sa Bečlijama - Rapidom i Austrijom i da osvoji desetu titulu prvaka države.

AZERBEJDŽAN - Karabag

TABELA: Karabag 81, Zira 62, Gabala 56...

U Azerbejdžanu je ostalo još jedno kolo, ali je odavno poznato da titula treći put zaredom ide u vlasništvo Karabaga. "Konjanici" su vrlo ubedljivo postali šampioni i imaju skoro 20 bodova više od Zire.

BUGARSKA - Ludogorec

TABELA: Ludogorec 70, Levski 56, Beroe 47...

Bugarski šampionat je ove sezone bio prilično okrnjen. Rekorder po broju titula CSKA iz Sofije i njegov gradski rival Lokomotiva su u junu prošle godine prebačeni u četvrti rang takmičenja zbog neisplaćenih dugovanja prema državi na ime poraza. Slična sudbina zadesila je Liteks iz Loveča, čiji su fudbaleri krajem godine napustili teren u meču sa Levskim. Usred sezone ovaj klub je izbačen iz lige tako da je takmičenje nastavilo samo devet timova.

Titula je po peti put završila u Razgradu, jer je dva kola pre kraja poznato da će Ludogorec završiti kao prvi. Dvostruki uzastopni rival Partizana u kvalifikacijama za Ligu šampiona ima nedostižnih 14 bodova više od Levskog.

JERMENIJA - Alaškert ili Širak

TABELA: Alaškert 52, Širak 46, Pjunik 42...

Još dva kola ostala su do završetka sezone u Jermeniji. Najveće šanse za titulu prvaka, prvu u istoriji kluba ima Alaškert. Ekipa koja se posle reorganizacije 2013. godine vratila u Premijer ligu ima šest bodova više od Širaka iz Đumrija i u naredna dva kola dovoljan joj je bod za overu prvog mesta. U pretposlednjem kolu u Jerevan dolazi Širak...

BELORUSIJA - BATE

Nova sezona tek je počela, a prvak za 2015. je naravno BATE Borisov, desetostruki uzastopni šampion Belorusije. BATE, inače, ima 12 titula.

BELGIJA - Klub Briž

TABELA: Klub Briž 50, Anderleht 44, Gent 38...

Iako Anderleht može da se izjednači sa Brižom po broju bodova, plavo-crni su već overili 14. titulu, prvu posle 11 godina.

BOSNA i HERVEGOVINA - Zrinjski Mostar

TABELA: Zrinjski 69, Sloboda 62, Široki 61...

Mostarci su i neizvesnoj sezoni osvojili četvrtu titulu prvaka ostavivši iza sebe Slobodu iz Tuzle i velikog rivala Široki Brijeg.

REPUBLIKA ČEŠKA - Viktorija Plzen

ZABELA: Viktorija 71, Sparta 64, Slovan Liberec 58...

Viktorija će ponovo u kvalifikacije za Ligu šampiona. Tim iz Plzena prvi je prošao kroz cilj u Češkoj i osvojio četvrtu titulu u poslednjih pet sezona.

HRVATSKA - Dinamo Zagreb

TABELA: Dinamo 85, Rijeka 77, Hajduk 61...

Naravno, Dinamo! Čak ni navijači "modrih" više ne broje koja im je titula zaredom (11). Rijeka se najviše trudila ove sezone da stigne Dinamo, ali nije izdržala do kraja. Hajduk nije zapostavio vrlo neprijatnu tradiciju za Torcidu i ponovo ima dvocifren zaostatak za najvećim rivalom, ove sezone "minus 24".

KIPAR - APOEL

TABELA: APOEL 83, AEK Larnaka 75, Apolon 68...

Prvak Kipra je 25. put APOEL!

DANSKA - Kopenhagen

TABELA: Kopenhagen 65, Senderjske 55, Mitjland 52...

Kopenhagen je posle tri sezone ponovo prvak Danske. Do kraja prvenstva ostala su tri kola, ali ekipa iz prestonice već ima nedostižnu prednost.

ENGLESKA - Lester siti

TABELA: Lester 81, Arsenal 71, Totenhem 70, Mančester siti 66...

ESTONIJA - Flora

Takmičenje za 2016. godine polako privodi kraju prvu fazu. Flora je prošle godine osvojila desetu titulu.

MAKEDONIJA - Vardar

TABELA: Vardar 77, Škendija 72, Rabotnički 43...

Ovo su, ipak, godine Vardara. Skopski sastav osvojio je drugu uzastopnu titulu. Od 2003. do 2012. imao je veliki post, ali je u poslednjih pet godina četiri puta bio najbolji u Makedoniji.

FARSKA OSTRVA - B36

Nova sezona je u toku, a u njoj vodi aktuelni prvak iz Toršavna.

FINSKA - SJK

I u Finskoj se uveliko igra nova sezone. Vodeći je Helsinki, dok je prošlogodišnji šampion SJK u zoni ispadanja.

FRANCUSKA - PSŽ

TABELA: PSŽ 96, Lion 65, Monako 65...

GRUZIJA - Dinamo Tbilisi

TABELA: Dinamo Tbilisi 73, Samtredia 63, Dila 59...

Ekipa Dila Gori nije uspela da odbrani naslov i on je ove sezone vraćen u vlasništvo najpopularnijeg gruzijskog kluba Dinama.

NEMAČKA - Bajern Minhen

TABELA: Bajern 88, Borusija Dortmund 78, Bajer Leverkuzen 60, Borusija Menhengladbah 55...

Bajern je postao prvi klub koji je osvajao Bundesligu četiri puta zaredom!

GIBRALTAR - Linkoln Red Imps

TABELA: Linkoln RI 76, Jurop 65, Sent Džozefs 45...

Mančester junajtedu (klub se zove isto kao i slavni Junajted iz Engleske) nije imao uspeha ni u gibraltarskoj ligi. Titulu je ponovo osvojio Linkoln, drugi put i to uzastopno.

GRČKA - Olimpijakos

TABELA: Olimpijakos 85, Panatinaikos 55, AEK 54...

U toku je plej-of za Ligu šampiona u kojem vodi PAOK. Titula je naravno i dalje u vlasništvu Olimpijakosa (42 titule).

MAĐARSKA - Ferencvaroš

TABELA: Ferencvaroš 76, Videoton 55, Debrecin 53...

Ferencvaroš je najtrofejniji mađarski klub, ali dugo su navijači slavnog imena iz Budimpešte čekali na šampionsko slavlje. Od poslednjeg je prošlo čak 12 godina. Ferencvaroš je ubedljivo završio na prvom mestu sa 21 bodom više od Videotona. Ovo je klubu 30. titula.

ISLAND - FH

Tek je počela nova sezona. Prošle godine sedmu titulu osvojio je Hafnarfjardar.

IZRAEL - Hapoel Be'er Ševa ili Makabi Tel Aviv

TABELA: Hapoel Bš 80, Makabi TA 78, Beitar 55...

Još jedno kolo i znaće se da li će Hapoel Be'er Ševa posle tačno četiri decenije ponovo postati prvak Izraela i osvojiti četvrtu titulu. Imaju dva boda više od Makabija iz Tel Aviva i ne tako težak posao protiv Bnei Saknina u poslednjem kolu. Makabi u subotu (sve utakmice igraju se istog dana u isti vreme) dočekuje imenjaka iz Haife.

ITALIJA - Juventus

TABELA: Juventus 91, Napoli 82, Roma 80...

KAZAHSTAN - Astana

U toku je novi šampionat u kojem ponovo vodi Astana.

ŠAMPIONAT TAKOZVANOG KOSOVA - Feronikeli

TABELA: Feronikeli (Glogovac) 68, Hajvalia (Gračanica) 58, Trepča89 (postoji i srpski klub Trepča - Kosovska Mitrovica) 55...

Deo tabele i imena klubova objavili smo samo iz razloga što zbog poslednjih odluka UEFA i FIFA, da se Fudbalski savez nepriznate države Kosovo primi u evropsku i svetsku fudbalsku federaciju, postoji mogućnost da se klubovi iz južne srpske pokrajine sastanu sa učesnicima evro kupova iz Superlige Srbije.

LETONIJA - Liepaja

U toku je nova sezona, odigrano je osam kola i vodi Ventspils. Aktuelni prvak je na drugom mestu.

LIHTENŠTAJN - Vaduz

U Lihtenštajnu se prvenstva igra kroz kup sistem od četvrtfinala. Vaduz, koji se takmiči i u švajcarskoj Super ligi, osvojio je prvo mesto pošto je u finalu pobedio Šen 11:0! Kroz eliminacije osmostruki prvak Lihtenštajna nije bio ni blizu ubedljiv kao u borbi za trofej.

LITVANIJA - Žalgiris

U toku je nova sezona i vodi Trakija. Žalgiris je trenutno treći sa četiri boda zaostatka za liderom.

LUKSEMBURG - Didelanž ili Fola Eš

TABELA: Didelanž 61, Fola Eš 59, Diferdanž 55...

Još nije gotovo, a prvak će se saznati posle utakmica poslednjeg kola narednog vikenda. Lider Didelanž dočekuje Vilc, kome su bodovi potrebni za opstanak, dok Fola Eš kod kuće igra sa trećeplasiranim Diferdanžom.

MALTA - Valeta

TABELA: Valeta 53, Hibernijans 49, Birkirkara 47...

Valeta je po 23. put postala šampion države!

MOLDAVIJA - Šerif

TABELA: Šerif 64, Dačija 64, Zimbru 48...

Posle brojnih šampionskih nizova Šerif pokušava da vrati titulu u svoje trofejne vitrine. Ali, uprkos tome što je kolo pre kraja prvi na tabeli, u petak ga čeka meč sezone. Gostuje Dačiji, ekipi koja ima isti broj bodova i veliku priliku da posle 2011. po drugi put postane prvak Moldavije.

CRNA GORA - Mladost Podgorica

TABELA: Mladost 67, Budućnost 57, Rudar 54...

Mladost je pre par sezona bila na ivici gašenja i ispadanja u niži rang. Od pre neki dan je i zvanični prvak Crne Gore. Preporođen klub, vođen dirigentskom palicom iskusnog stručnjaka Nikole Pece Rakojevića, stigao je do prve šampionske titule, ostavivši iza sebe Budućnost i Rudar.

HOLANDIJA - PSV Ajndhoven

TABELA: PSV 84, Ajaks 82, Fejenord 63...

PSV je odbranio titulu prvaka Holandije u neizvesnoj završnici sa Ajaksom. "Filipsovci" su osvojili 23. pehar prvaka države. Rekorder je Ajaks sa 33.

SEVERNA IRSKA - Krusejders

TABELA: Krusejders 76, Linfild 71, Glenejvon 63...

Krusejders je ponovo dominantan na britanskom delu Irskog ostrva. Posle dve decenije pauze, Krusejders je veza dve titule.

NORVEŠKA - Rozenborg

Ekipa koja ja pune dve decenije dominirala u Norveškoj ponovo je na velikoj sceni. Crno-beli iz Trondhajma imali su prekid u osvajanju titula pet godina, ali je ona konačno opet u njenom vlasništvu. Nova sezona u Norveškoj je u toku i prvo mesto zauzima Rozenborg.

POLJSKA - Legija Varšava

TABELA: Legija 43, Pijast 40, Zaglebje 38...

Legija ove sezone nije dozvolila da ispusti titulu. Do 11. trofeja klub iz Varšave nije stigao na impresivan način, ali je, ipak, osvojio dovoljno bodova da preko leta ponovo pokuša da se domogne Lige šampiona. Pre dve godine Legija je igrala savršeno u kvalifikacijama, međutim morala je da završi učešće zbog administrativnog propusta, uprkos tome što je bila daleko bolja od Seltika.

PORTUGAL - Benfika

TABELA: Benfika 88, Sporting 86, Porto 73...

Veliki trio, a najbolja je Benfika, sa dva boda više od gradskog rivala. "Orlovi" su upisali 35. titulu, treću uzastopnu. Sporting na titulu čeka 14 godina!

REPUBLIKA IRSKA - Dandalk

Nova sezona je u toku, a šampion Dandalk vodi i u njoj.

RUMUNIJA - Astra

TABELA: Astra 48, Steaua 43, Panduri 39...

Astra je šampion Rumunije. Ekipa kojoj je najveći uspeh u najjačem rangu takmičenja do sada bilo drugo mesto osvojeno pre dve godine, uspela je da se okiti titulom prvaka i da pobedi Steauu.

RUSIJA - CSKA Moskva ili Rostov

TABELA: CSKA 62, Rostov 60, Zenit 56...

CSKA polako privodi kraju borbu za titulu, ali je nije obezbedio sve do poslednjeg kola. "Armejci" imaju dva boda više od najvećeg iznenađenja sezone Rostova. Moskovljani u poslednjem kolu gostuju Rubinu, dok Rostov ide na noge Tereku. Sve utakmice igraju se u subotu od 12.30.

SAN MARINO - U toku je plej-of

Za titulu se bore Tre Pene, Juvenes, Folđore i La Fjorita.

ŠKOTSKA - Seltik

TABELA: Seltik 86, Aberdin 71, Harts 65...

Seltik je bez Glazgov Rendžersa suvereni vladar škotskog fudbala. Zeleno-beli su ove sezone osvojili 47. titulu. I pored toga što su pojedinci pokušavali da stvore tenziju i učine prvenstvo uzbudljivim, broj osvojenih bodova Seltika naspram rivala sve govori.

SRBIJA- CRVENA ZVEZDA

TABELA: Crvena zvezda 48, Partizan 37, Vojvodina 36...

Do kraja je ostalo još jedno kolo...

SLOVAČKA - Trenčin

TABELA: Trenčin 78, Slovan 68, Spartak Mjava 59...

I u Slovačkoj je do kraja ostalo kolo, ali je sve poznato na vrhu. Šampion je Trenčin, kome je to druga uzastopna titula. Toliko ih i ima u svojoj istoriji dugoj preko 70 godina.

SLOVENIJA - Olimpija

TABELA: Olimpija 71, Maribor 68, Domžale 54...

Pred poslednje kolo u Sloveniji isto je sve poznato. Višestruki prvak Maribor može samo da se izjednači sa Olimpijom, ali mu to neće biti dovoljno za titulu. "Zmajčeki" su prvaci prvi put posle 1995. godine.

ŠPANIJA - Barselona

TABELA: Barselona 91, Real Madrid 90, Atletiko Madrid 88...

ŠVEDSKA - Norčeping

Nova sezona je u toku, Norčeping je lider posle devet kola. Titula je vraćena na Estgetaporten posle punih 26 godina!

ŠVAJCARSKA - Bazel

TABELA: Bazel 80, Jang Bojs 66, Lucern 50...

Era Bazela traje, 11, a sedma uzastopna titula je osvojena. Proslava je u sredu 25. maja protiv Grashopersa na Sent Jakob parku.

TURSKA - Bešiktaš

TABELA: Bešiktaš 79, Fenerbahče 73, Konjaspor 63...

Pod svodovima Vodafon Arene već prvog meseca postojanja slavi se šampionska titula. Novi stadion doneo je sreću Bešiktašu kome je ovo prva titula posle sedam godina.

UKRAJINA - Dinamo Kijev

TABELA: Dinamo 70, Šahtjor 63, Dnjepar 53...

Bilo je tenzija u finišu šampionata Ukrajine. Šahtjor je "razbio" Dinamo 3:0, ali mu to nije bilo dovoljno da Kijevljanima ugrozi prvo mesto. Ekipa iz Donjecka, koja zbog ratnog stanja već dugo ne igra na svom stadionu, poražena je u poslednjem kolu od Zorje, s kojom će se za par dana boriti za trofej u Kupu.

VELS - Nju Saints

TABELA: Nju Saints 64, Bejla Taun 57, Lendudno 52...

I Nju Saints je nastavio dominaciju u Velsu osvajanjem pet uzastopne titule.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar