Париз на ногама: Бачен сузавац

Незадовољни грађани изашли су на улице Париза због предложених измена закона о раду, а полиција је морала сузавцем да растерује демонстранте.

Свијет 17.05.2016 | 18:00
Париз на ногама: Бачен сузавац

Француски председник Франсоа Оланд изјаио је раније данас да нема одустајања од планираних реформи.

Протест у Паризу део је генералног штрајка, који се одржава широм Француске и на који је позвало седам француских синдиката.

Демонстранти су полицајце засули разним предметима и бакљама, а полиција је одговорила сузавцем.

У Прованси и Нормандији камионџије блокирали путеве.

Француски председник Франсоа Оланд поручио је данас демонстрантима да неће устукнути кад је реч о предлогу закона о раду који недељама изазива уличне протесте и који је довео до гласања о поверењу влади.

"Нећу попустити", истакао је Оланд у интервјуу за француски Радио Ероп 1 и обећао чвршћу акцију против оних који праве нереде инфилтрирајући се међу уличне демонстранте и улазећи у сукоб с полицијом.

Француска се суочава са целонедељним штрајковима због реформе тржишта рада за коју влада каже да ће то ригидно тржиште учинити флексибилнијим, али за коју противници измена тврде да ће подрити сигурност запослених, наводи АФП.

Најављене измене закона о раду, које предвиђају лакше запошљавање, али и отпуштање људи, поделиле су Социјалистичку партију и додатно срозале ионако лошу репутацију коју међу Французима има Оланд, најнепопуларнији од свих француских председника, како показују анкете.

Француској предстоји напета недеља препуна најављених штрајкова и других акција синдиката у знак протеста поводом предлога закона о реформама тржишта рада, који је наишао на оштро противљење у Парламенту, као и на улицама, пренела је агенција АП.

Мирна шетња чланова синдиката кроз Париз је прекинута кад су маскирани демонстранти почели да бацају предмете, па је интервентна полиција морала да испали сузавац.

Демонстранти су такође спрејем на једној аутобусној станици исписали графите на енглеском "Туристи идите кући, избеглице дођите". Протестна шетња је нешто касније настављена.

Камионџије су се данас придружиле протесту против реформи тржишта рада, блокирајући путеве у близини Марсеја, Нанта и Ле Мана. Они страхују од пада зараде зато што предлог закона предвиђа смањење накнаде за прековремени рад.

Вођа синдиката у Марсеју Лоран Казанова је изјавио да је циљ протеста био "да се парализује саобраћај и блокира привреда".

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Гранде Франце

17.05.2016 19:37

Француска је велика земља, само она мозе покренути промјене

ОДГОВОРИТЕ