Pariz na nogama: Bačen suzavac

Nezadovoljni građani izašli su na ulice Pariza zbog predloženih izmena zakona o radu, a policija je morala suzavcem da rasteruje demonstrante.

Svijet 17.05.2016 | 18:00
Pariz na nogama: Bačen suzavac

Francuski predsednik Fransoa Oland izjaio je ranije danas da nema odustajanja od planiranih reformi.

Protest u Parizu deo je generalnog štrajka, koji se održava širom Francuske i na koji je pozvalo sedam francuskih sindikata.

Demonstranti su policajce zasuli raznim predmetima i bakljama, a policija je odgovorila suzavcem.

U Provansi i Normandiji kamiondžije blokirali puteve.

Francuski predsednik Fransoa Oland poručio je danas demonstrantima da neće ustuknuti kad je reč o predlogu zakona o radu koji nedeljama izaziva ulične proteste i koji je doveo do glasanja o poverenju vladi.

"Neću popustiti", istakao je Oland u intervjuu za francuski Radio Erop 1 i obećao čvršću akciju protiv onih koji prave nerede infiltrirajući se među ulične demonstrante i ulazeći u sukob s policijom.

Francuska se suočava sa celonedeljnim štrajkovima zbog reforme tržišta rada za koju vlada kaže da će to rigidno tržište učiniti fleksibilnijim, ali za koju protivnici izmena tvrde da će podriti sigurnost zaposlenih, navodi AFP.

Najavljene izmene zakona o radu, koje predviđaju lakše zapošljavanje, ali i otpuštanje ljudi, podelile su Socijalističku partiju i dodatno srozale ionako lošu reputaciju koju među Francuzima ima Oland, najnepopularniji od svih francuskih predsednika, kako pokazuju ankete.

Francuskoj predstoji napeta nedelja prepuna najavljenih štrajkova i drugih akcija sindikata u znak protesta povodom predloga zakona o reformama tržišta rada, koji je naišao na oštro protivljenje u Parlamentu, kao i na ulicama, prenela je agencija AP.

Mirna šetnja članova sindikata kroz Pariz je prekinuta kad su maskirani demonstranti počeli da bacaju predmete, pa je interventna policija morala da ispali suzavac.

Demonstranti su takođe sprejem na jednoj autobusnoj stanici ispisali grafite na engleskom "Turisti idite kući, izbeglice dođite". Protestna šetnja je nešto kasnije nastavljena.

Kamiondžije su se danas pridružile protestu protiv reformi tržišta rada, blokirajući puteve u blizini Marseja, Nanta i Le Mana. Oni strahuju od pada zarade zato što predlog zakona predviđa smanjenje naknade za prekovremeni rad.

Vođa sindikata u Marseju Loran Kazanova je izjavio da je cilj protesta bio "da se paralizuje saobraćaj i blokira privreda".

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Grande France

17.05.2016 21:37

Francuska je velika zemlja, samo ona moze pokrenuti promjene

ODGOVORITE