Саопштење поводом самоубиства Обућине

На адресу БН телевизије стигло је отворено писмо Удружења дјеце погинулих бораца "Насљеђе" ГО Бањалука. Писмо преносимо у цјелости.

Република Српска 17.05.2016 | 15:40
Саопштење поводом самоубиства Обућине

Испред Удружења дјеце погинулих бораца „Насљеђе“ Градски одбор Бања Лука, обраћамо се јавности поводом тужног и трагичног догађаја – извршења самоубиства нашег члана и дјетета погинулог борца, Јована Обућине, а које је проузроковано лошим социјалним и економским стањем и све већим понижавањем дјеце погинулих бораца.

Овим путем оштро осуђујемо све надлежне институције и позивамо их да у што краћем року, пронађу рјешења за запошљавање дјеце погинулих бораца Републике Српске, као и да се ријеше сва друга питања која се тичу ове категорије, те их молимо да нас престану лагати и обмањивати, као и да престану куповати себи вријеме, што раде задњих 20 година.

Срамно је за Републику Српску и све институције да су дјеца палих бораца доведена на руб егзистенције, да одлазе са ових простора, а при томе сви заборављају да су им очеви дали жртву за Републику Српску и бољи живот у њој.

Свједоци смо да је један од наших чланова извршио самоубиство и то ће бити само један од већих разлога, због чега ћемо ући у отворену и радикалнију борбу за наша права, како би спријечили овакве ситуације и немиле догађаје.

Како би упознали јавност и показали реалну слику са којом се свакодневно суочавамо, указујемо да смо у току досадашњег рада, схватили да надлежне институције одбијају да примјене законе и обезбиједе остваривање наших права, а као главни доказ за то је одбијање свих наших захтјева: пасивно учествовање у конкурсним процедурама, достављање података о броју дјеце погинулих бораца (бројеви се разликују и до пар стотина, што је јасан доказ да се о нашој категорији никада није водило рачуна).

Поред наведеног, доставили смо приједлог акционог плана испред Матичног удружења Насљеђе, у чијој изради су учествовали сви градски и општински одбори који окупљају велики број припадника наше категорије. Наведени приједлог послали смо на сљедеће адресе: Влада Републике Српске, Министарство рада и борачко инвалидске заштите и Предсједнику Републике Српске.

Министарство рада и борачко инвалидске заштите нам је одговорило да је акциони план за 2016. годину већ усвојен и да није потребно доносити посебан акциони план за припаднике наше категорије.

Поред тога, нико други нам није одговорио нити нас позвао за даљи рад и сарадњу поводом акционог плана. Акционим планом смо жељели да се јасно регулише и обезбиједи бодовна предност дјеци погинулих бораца и побољшају начини остваривања права приликом запошљавања, јер постојећи нису показали добре резлутате.

Доказ за то је огроман број дјеце погинулих бораца који се налази на евиденцији ЈУ Завода за запошљавање, и то свих образовних профила. Такође, наглашавамо да постојећа законска регулатива у овој области није добра и да је омогућено да се злоупотребљава и да се избјегавју све обавезе према овој категорији.

Досадашњим понашањем надлежних институција, јасно је да су нам затворена сва врата и да нисмо добро дошли у држави за коју су дати животи наших родитеља.

Због свега наведеног, наглашавамо да ћемо стати у заштиту сваком дјетету погинулог борца, свим породицама погинулих бораца, ратним војним инвалидима и борцима, те јасно истичемо да тамо гдје су наши очеви пали, ми устајемо и настављамо са борбом за бољи живот свих нас, јер то је наша морална обавеза и дужност према њиховим жртвама.

Овим путем позивамо све институције на хитну сарадњу као и да нам се придруже све социјалне категорије у овој борби против понашања које је крајње некоректно и нељудски.

Није довољно доћи и положити цвијеће, узети поене на основу наших категорија, а ништа не радити и дозволити да дјеца погинулих бораца буду принуђена да извршавају самоубиства, због нанешене неправде и боли коју трпе не годинама, већ деценијама.

Отворено писмо Удружења дјеце погинулих бораца "Насљеђе" ГО Бањалука

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Батман

17.05.2016 14:02

Ово је назалост права слика и право стање тајкунско криминалне власти Милорада и камариле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не рисе...

17.05.2016 16:51

Какве везе има Додик са нечијим самоубиством?Није он био једино дјете погинулог борца...запиташ ли се зашто се други не буне? Нису свачији апетити исти,као рецимо оног задриглог његоша који би на основу смрти оца тражио и пензију да добије,забога!

Name

Микица

17.05.2016 18:42

@Не рисе... Троле један снсдовски како те бар мало не гризе савјест. Возите се у скупоцјеним лимузинама које тросе по 30 литара ма 100 км, оздеравате се и напијате на рацун народа, купујете некретнине по иностранству, све сте унистили и помрсли. И јос вам ни то није довољно него се овде изивљавате својим имбецилним коментарима. Рексо бих ти да се стидис али ти оцигледно не знас ста знаци та ријец. У каква сте се цудовиста претворили ви покварени лопови?

Name

клапац

17.05.2016 21:21

Не рисе, ј.бо ли ти пас матер која те п.срала!

Name

Микице...

17.05.2016 21:30

...НЕ РИСЕ!

Name

xx

18.05.2016 15:02

Многи лоше живе. До пунољетсва и за време школовања долази у обзир помоћ. Како вас није срамота да тражити предности у запосљавању наф својим колегама, да спомињете фа су вам очеви дали живот. Живот су изгубили, неки чак и у рузним радњама, ал част постеним. Зашто би ти имао предност над својим другом који је изгубио све.Многи сте остали на своим огњиштима и уз помоћ наведену треба да одрасте. Линколн је рекао" ви који стално помињете крв коју сте дали за отаџбину и желите да је уновчите не можете да се позивате и на патриотизам. Видите ста се догодило после зе борбе. Будите уз своје дугове и борите се равноправно против зла. Наравно да би требали да постоји и социјални критерији и да обухватају цело друштво.

Name

Диниц

17.05.2016 14:08

Тузно до неба! Властодрсце би требало бити срамота,уколико они знају за срамоту

ОДГОВОРИТЕ
Name

фројд

17.05.2016 14:08

Пратити ЉУДИ треба ако запосле некога на ово крвљу заливено мјесто које је костало зивота једног младог образованог цовјека , односно два зивота оца и сина. Онда требамо отици сви исперед центра за социјални рад и унистити га...Ицицу први представити се именом и презименом и понети сибице..

ОДГОВОРИТЕ
Name

стојцин

17.05.2016 14:30

Какве везе нас предсједник има са самоубиствима сиротиње,не мозе он мислити на појединце јер ко це онда бранити републику,то је заказала наса социјала,црвени крст,а мого је бити неки тел број за позвати да народ да по марку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре стојцин..

17.05.2016 19:41

Мрш..., смрадино једна, назад у рупу..!!

Name

озалосцена

17.05.2016 15:04

Дубоко сам дирнута нељудским поступком писма које је"НАСЛЕДЈЕ"објавило са само једном, политицком,позадином.Да ли је могуце да смо дозивјели да нас озалосцене и тузне нисте ни обисли,ни уруцили сауцесце ни питали а објављујете писмо и промовисете себе.Нанијели сте велику бол и тугу нама озалосценима а Бог нек вам суди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кометар

17.05.2016 15:52

Зали бозе, докле су ова дјеца доведена. Залосно . мислим да ово нема никакву политицику позадину него је ово слика реалности и писмо је афект и саосјецање са породицом због свега. Прозивају све од рата пс на овамо без фаоворизације било кога..ово је својеврсно суосјецање и не треба било ко да другације гледа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туга

17.05.2016 16:27

Слажем се у потпуности. Породици најдубље саушешће јер и сам долазим из породице погинулог борца. Што се тиче удружења Насљеђе, пратим их и знам да су ту искључиво дјеца погинулих бораца и да од настанка критикују све странке и њихов немар према свим борачким категоријама и слажем се да је ово писмо послато из револта и афекта и ништа друго.

Name

Борац бл

17.05.2016 16:09

Лицно знам да покусавају да додју до породице али безуспјесно.. Звали су на бр тел од Јована који није доступан и немају адресу и било који други контакт. Због саосјецања и заљења и јесу осудили све одреда са пуним правом и нигдје нису злоупотријебили ни породицу ни покојног Јована а нису хтјели да институције остану због осуде због свега. Примите моје сауцесце ако сте породица о извините на коментсру али ово поуздано знам да су хтјели да хоце али не могу доци до вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борба за правду

17.05.2016 16:50

Породици изјављујем сауцесце и јако је тузно да је изгубљен један млади зивот. Сматрам да се не треба Удрузењу замјерити, вец да се требају подрзати, јер су имали храбрости да иступе у јавности и представе реалну слику и на неки нацин прузе подрску да се овако тузне ствари висе не би догадјале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само ја

17.05.2016 17:11

Стојцин, срам да те буде таквог коментара. Да се скупља по марку за способну, здраву, образовану особу која би у било којој другој дрзави имала посао? Нико није рекао да је момак био социјални слуцај, само је хтио да ради као и сви нормални људи. А Милорад нема са њим лицно ниста, али има са цијелом генерацијом људи који не могу засновати своје породице и са 30 година зиве са родитељима или су се у најбољем слуцају "одвојили" на спрат куце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жалосно

17.05.2016 17:24

Искрено саучешће породици. Свака част овој дјеци што су се огласила. Много моје родбине је страдало у рату и иза њих су остала дјеца. Вјеровали или не да их је већина високо образована и без посла. Понижени су од ове државе и власти. То су чињенице. За то је крива власт и нико други. Осуђујем све коментаре који вријеђају ову категорију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сматрам

17.05.2016 17:31

Да држава треба наћи начина да помогне људима који се "не могу снаци" поготово из ове категорије. Вјероватно има и деце погинулих бораца који су успјесни предузетници или су остварени на други нацин али нису сви исто способни...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будицност

19.05.2016 03:20

Туга до неба и сауцесце породици. Подрска овим ,младим људима на њиховом огласавању.Смета ми сто се за њих усталио назив "категорија". Они нису "категорија", они су млади људи који у таквом друству какво јесте немају сансе да раде. Не могу ни замислити како се осјецају када свакодневно гледају њихове врсњаке , дјецу "тајкуна" дојуцерасњих јада и примитиваца како возе скупе аутомобиле и како им тате купују дипломе, а њихови оцеви су дали зивоте за РС. Од оцајања могу само да питам Бозе има ли те ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апац

19.05.2016 07:02

Могли сте и написати да му обе сестре раде у Управи за Индиректно опорезивање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ребус

19.05.2016 07:29

Назалост сурова истина и покој му дуса омладино борите се изадјите и борите се јел би нисте дјеца тајкуна политицара и министара само њихова дјеца зиве у благодатима и раскоси .....Нисмо се борили за овакву Српску у којој само 30%људи има све и мозе све а 70% неа основна градјанска права.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола Нико Микић

19.05.2016 17:16

Ја спадам у категорију дјеце чији родитељ је био борац од 01. 06. 1991. године до 30. 06.1996. годинеи успио је да прживи и по том основу ја сам оштећен јер немам приоритет при запошљавању. Посао немам. Међутим прихватам опцију да дјеца погинулих бораца имају међу кандидатима који су изједначени по свим елементима који се траже за неко радно мјесто.

ОДГОВОРИТЕ