Колико Русију кошта то што Лењин "спава"?

Владимир Лењин мртав је већ 91 годину, али његово тело и даље изгледа као да спава. Колико кошта такво чување тела, које је дух давно напустио?

Свијет 14.04.2016 | 17:50
Колико Русију кошта то што Лењин "спава"?

Влада Русије објавила је да ће ове године потрошити око 13 милиона рубаља (200.000 долара) на конзервирање Лењиновог балсамованог тела.

Износ је саопштила Државна агенција за јавне набавке и биће искоришћен како би тело покојног лидера изгледало као „живо“.

Иако су последњих година многи инсистирали на томе да Лењин треба да се сахрани (истраживање је показало да 82 одсто Руса сматра да би требало да се тело коначно смести у гроб), Кремљ је одбацио ту могућност.

Лењин је балсамован експерименталним техникама, које захтевају стално одржавање, због чега је чак формирана “маузолејска група” научника. На врхунцу посвећености очувању остатака некадашњег лидера, тим је имао 200 стручњака који су радили у лабораторији и правили специјалне препарате.

Њима је приоритет да сачувају облик, тежину, боју и флексибилност тела, у односу на биолошка ткива, па су одређене делове коже и мишића заменили пластиком и другим материјалима.

На сваке две године тело се урања у купку од глицерола и калијум-ацетата на по 30 дана, а захваљујући тој техници, кажу научници, може бити очувано вековима.

Иако су уклоњени крв, све телесне течности и унутрашњи органи, бркови, обрве и брада су оригинални. Уместо коже, нанет је материјал од мешавине парафина, глицерина и каротена.

Занимљиво је да је због одржавања посмртних остатака првог вође СССР настала и техника, захваљујући којој је касније омогућено кретање крви кроз бубреге донора током трансплантације.

Лењиново тело балсамовано је на захтев Стаљина. Лењин је умро у 53. години 1924. а његово тело било је изложено у Москви.

Извор: ББЦ/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар