Због масакра у Бачкој ране још крваре

Навршава се годину дана од крвавог пира Радета Шефера на северу Бачке у Србији.

Србија 17.05.2016 | 08:33
Због масакра у Бачкој ране још крваре

Година прође, дан никад! Наслов књиге Жарка Лаушевића можда у потпуности одговара судбинама породица Бајтаи и Траћик из Мартоноша и Орома, које су пре тачно годину дана завијене у црно.

Од страшне трагедије још се нису опоравиле. А и како би, када су у само два дана дочекивали сватове и припремали спровод за своје најмилије - Каролину, Шандора и Наталију Бајтаи, Гизелу и Јенеа Траћика и Рожу Шефер, који су страдали од метака Радета Шефера. У намери да заустави крвави пир, Шефера је убио француски држављанин Емануел Дањон, гост на свадбеном весељу Властимира Шефера и Наталије Бајтаи.

Мештани Мартоноша и данас препричавају како је, понесен љубомором, а осокољен алкохолом, Раде Шефер неколико сати после свадбеног весеља, с ловачком пушком о рамену, кренуо да пресуди својој бившој супрузи Рожи.

"Он је и раније жени правио проблеме и због тога био у сукобу са синовима. Није чак ни требало да буде на свадби, али је невестин отац Шандор, изузетно вредан и добар човек, инсистирао да новопечени пријатељ буде присутан, јер треба да присуствује женидби сина", прича комшија породице Бајтаи, који није желео да му објавимо име. "Шефер му је обећао да неће правити проблеме. Ето како је одговорио на овај Шандоров људски и пријатељски гест."

После свађе на свадбеном весељу и физичког насиља над женом по повратку са славља, Шефер је приведен у полицијску станицу у Кањижи, али је, уз пријаву за породично насиље, врло брзо пуштен на слободу. У намери да пресуди Рожи, најпре одлази у Ором, где на кућном прагу убија њене родитеље Гизелу и Јенеа Траћика.

Потом одлази у Мартонош, у кућу пријатеља Бајтаија, где пуца најпре у Каролину и Шандора, потом у снају Наталију и жену Рожу, а Натали Дањон, невестину тетку, тешко рањава.

"Занимљиво је да је Шандор увек закључавао капију, али тог јутра, када је Рожа дошла код пријатеља, капија је остала откључана. Шефера ништа није могло зауставити, пуцао је тако прецизно у главу и срце", додаје наш саговорник.

Масакр је, ипак, зауставио Емануел Дањон, задавивши Шефера. Једини преживели члан породице Бајтаи, син Жолт, игром случаја избегао је трагедију.

Како причају мештани, младић месецима није могао да крочи у породичну кућу, већ је живео код стрица и стрине Петера и Катике Бајтаи. Тек недавно се мало повратио, наставио да брине о очевом имању, које је у селу било познато по производњи зачинске паприке. Ове зиме преселио се у Суботицу, где студира на Вишој техничкој школи.

"Младић је видео сав тај призор и то је на њега оставило страшну трауму. Успео је некако да се избори с тим, да настави са школом, а како му је, само он зна", кажу комшије у Улици маршала Тита које пазе на кућу.

МЛАДОЖЕЊА

По Мартоношу се прича да је дошло до несугласица између младожење Властимира Шефера и фамилије Бајтаи и да због тога он ретко долази. Не јављајући се никоме, посети вечну кућу своје велике и још непрежаљене љубави.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 0

Оставите коментар