Zbog masakra u Bačkoj rane još krvare

Navršava se godinu dana od krvavog pira Radeta Šefera na severu Bačke u Srbiji.

Srbija 17.05.2016 | 08:33
Zbog masakra u Bačkoj rane još krvare

Godina prođe, dan nikad! Naslov knjige Žarka Lauševića možda u potpunosti odgovara sudbinama porodica Bajtai i Traćik iz Martonoša i Oroma, koje su pre tačno godinu dana zavijene u crno.

Od strašne tragedije još se nisu oporavile. A i kako bi, kada su u samo dva dana dočekivali svatove i pripremali sprovod za svoje najmilije - Karolinu, Šandora i Nataliju Bajtai, Gizelu i Jenea Traćika i Rožu Šefer, koji su stradali od metaka Radeta Šefera. U nameri da zaustavi krvavi pir, Šefera je ubio francuski državljanin Emanuel Danjon, gost na svadbenom veselju Vlastimira Šefera i Natalije Bajtai.

Meštani Martonoša i danas prepričavaju kako je, ponesen ljubomorom, a osokoljen alkoholom, Rade Šefer nekoliko sati posle svadbenog veselja, s lovačkom puškom o ramenu, krenuo da presudi svojoj bivšoj supruzi Roži.

"On je i ranije ženi pravio probleme i zbog toga bio u sukobu sa sinovima. Nije čak ni trebalo da bude na svadbi, ali je nevestin otac Šandor, izuzetno vredan i dobar čovek, insistirao da novopečeni prijatelj bude prisutan, jer treba da prisustvuje ženidbi sina", priča komšija porodice Bajtai, koji nije želeo da mu objavimo ime. "Šefer mu je obećao da neće praviti probleme. Eto kako je odgovorio na ovaj Šandorov ljudski i prijateljski gest."

Posle svađe na svadbenom veselju i fizičkog nasilja nad ženom po povratku sa slavlja, Šefer je priveden u policijsku stanicu u Kanjiži, ali je, uz prijavu za porodično nasilje, vrlo brzo pušten na slobodu. U nameri da presudi Roži, najpre odlazi u Orom, gde na kućnom pragu ubija njene roditelje Gizelu i Jenea Traćika.

Potom odlazi u Martonoš, u kuću prijatelja Bajtaija, gde puca najpre u Karolinu i Šandora, potom u snaju Nataliju i ženu Rožu, a Natali Danjon, nevestinu tetku, teško ranjava.

"Zanimljivo je da je Šandor uvek zaključavao kapiju, ali tog jutra, kada je Roža došla kod prijatelja, kapija je ostala otključana. Šefera ništa nije moglo zaustaviti, pucao je tako precizno u glavu i srce", dodaje naš sagovornik.

Masakr je, ipak, zaustavio Emanuel Danjon, zadavivši Šefera. Jedini preživeli član porodice Bajtai, sin Žolt, igrom slučaja izbegao je tragediju.

Kako pričaju meštani, mladić mesecima nije mogao da kroči u porodičnu kuću, već je živeo kod strica i strine Petera i Katike Bajtai. Tek nedavno se malo povratio, nastavio da brine o očevom imanju, koje je u selu bilo poznato po proizvodnji začinske paprike. Ove zime preselio se u Suboticu, gde studira na Višoj tehničkoj školi.

"Mladić je video sav taj prizor i to je na njega ostavilo strašnu traumu. Uspeo je nekako da se izbori s tim, da nastavi sa školom, a kako mu je, samo on zna", kažu komšije u Ulici maršala Tita koje paze na kuću.

MLADOŽENjA

Po Martonošu se priča da je došlo do nesuglasica između mladoženje Vlastimira Šefera i familije Bajtai i da zbog toga on retko dolazi. Ne javljajući se nikome, poseti večnu kuću svoje velike i još neprežaljene ljubavi.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar