Шта то спаја Мила и Милета и раздваја Ђукановића и Додика?

Властодршцима из Црне Горе и Републике Српске заједничка је љубав према кошарци, а разлика између њих већа је од једног слова. Београд им је био или јесте Пијемонт, наклоност Запада су имали или је имају, а Русији су рекли велико „Да“ и велико „Не“. Шта још чини рам за слику њихових каријера?

Република Српска 17.05.2016 | 07:17
Шта то спаја Мила и Милета и раздваја Ђукановића и Додика?

„Лопове!“, повикали су у само два дана, у две одвојене државе, двојици владара представници опозиције. Милу Ђукановићу у парламенту Црне Горе, Милораду Милету Додику на митингу опозиционог Савеза за промене.

Нећемо улазити у валидност ових опаски, већ ћемо покушати да дамо упоредну анализу политичких биографија ове двојице властодржаца, чије каријере су на први поглед, поготову у овом моменту, толико различите, а опет на неки начин и сличне.

Чак су у појединим тренуцима, пењући се ка местима на којима су сад, носили ципеле оног другог. Мило садашње Додикове на почетку каријере, Миле некадашње Ђукановићеве од, условно речено, средине политичке каријере.

Младе технократе са туђим програмима

И Мило и Миле су врло млади ушли у политичке воде, и сваки на свој начин, поред титула политичких позиција које су у то време заузимали, имали и додатак „најмлађи“. Иако, због дужине власти и политичког стажа, можда делује да је Ђукановић старији, он је према званичној биографији три године млађи од Додика.

Обојица владају чврстом руком. Обојица, ма колико од исте били оптуживани, немају опозицију. И обојица су, мада то никад нису признали, нити ће признати, преузели програм од опозиције. Ђукановић од угашеног Либералног савеза Црне Горе Славка Перовића, а Додик од Српске демократске странке, коју је основао Радован Караџић.

Ђукановић је тим преузимањем од Перовића направио отклон од српства и Србије, а Додик се том српству и националном пак приближио. И обојица су, сваки за себе, после тога још више учврстили своју власт.

Разликује их сам старт. Ђукановић није морао да креће од нуле јер му је отац био судија, па је врло рано постао и члан партије и брзо је ишао ка горе у партијској и државној номенклатури. Тврдио је да је први новац зарадио у седмом разреду основне школе, мада не знамо на чему и како, као што се не зна да је после тога осим бављења политиком радио нешто у привреди. Јавно.

Додик је из породице пољопривредника, па је преговарање и однос са људима прво изучио на пијачним тезгама на којима је са оцем од ране младости продавао поврће. Завршио је Факултет политичких наука у Београду и вратио се у родне Лакташе поред Бањалуке где га је чекало место начелника. Ђукановић је завршио Економски факултет у Подгорици, није се враћао у родни Никшић, али није ни хрлио у Београд.

Иако обојица током читаве политичке каријере важе за технократе, а на делу то и показују, некако делује као да је Миле економиста, а Мило политиколог, јер је Додик до уласка у високу политику имао и предузеће и радње за прављење и продају намештаја, а Ђукановић је вешто продавао идеологије и показивао да је политика вештина могућег. То је, доиста касније, почео да показује и сад успешно чини и Додик.

Пропаст реформског и успон националног

За време националног буђења на просторима бивше Југославије Мило се сврстао на просрпску страну, после антибирократске револуције у Црној Гори избио у први план и дуго био друго око у глави, тачније партнер Србије и Слободана Милошевића. Додик је у то време пак постао члан пројугословенског Савеза реформских снага Анте Марковића који је доживео фијаско јер су у Босни и Херцеговини победиле националне партије.

Мило је у то време јавно иступао и запаљиво говорио против усташа, док су Милета називали усташом јер се није определио за тадашње националне странке. Мило је, условно речено, био на страни супротној од међународне заједнице, а Миле на страни супротној од Мила и Милошевића. Доиста, тада је и по значају и по утицају Додик био далеко небитнији од Ђукановића.

После „Дејтона“ Додик тек прави своју партију Савез независних социјалдемократа, а Мило почиње да заговара самосталност Црне Горе, нетом пошто се развео до Момира Булатовића, до тада сарадника и председника Црне Горе и Демократске партије социјалиста.

Тада, после „Дејтона“, обојица добијају подршку међународне заједнице. Ђукановић јер је, као, против Милошевића, а суштински против Србије, а Додик јер је у то време изгледао као најприхватљивија опција, а и док су се неки други склањали он је прихватио да буде премијер са само два своја посланика.

Подршка од Запада и економија од Русије

Мило је био велика нада Београда, а Миле велика нада међународне заједнице. Онда је Мило рекао да „супруге треба да буду супруге“ па је постао велика аквизиција Запада, а Миле је америчком амбасадору рекао да му да рачун за два милиона долара које је амбасадор помињао да су уложили у реформу полиције на коју Додик није пристао, и тако је постао велики проблем Запада. Мило је растао на том сукобу са Београдом и сад Москвом, а Миле на сукобу са Сарајевом и Западом.

Обојица су били против Слобе. Готово од почетка. Обојица воле кошарку. Обојица улажу у ту кошарку. Обојица воле добру народну песму. Мило да му певају, Миле и да пева. Вокабулар им је обојици балкански.

Заједнички им је осећај за политички тренутак. Заједничко им је што им економија држава у великом делу зависи од Русије. У Црној Гори због куповине предузећа, земљишта, изградње а и броја туриста, а у Републици Српској због куповине рафинерије.

Разликују се садашњим односом према Русији. Ђукановић је у реду оних држава и владара који се јасно ставио на страну против Русије и вуче земљу ка НАТО-у. Додик је пак недвосмислено на страни Русије, и отворено против НАТО-а.

Само захваљујући Додику Босна и Херцеговина није признала Косово и увела санкције Русији, а само због Ђукановића је Црна Гора признала Косово и увела санкције Русији.

Политика од обале и политика ка обали

За разлику од Ђукановића, кога оптужују за корупцију, па и диктатуру, и он опет има подршку западних центара, тај исти Запад замера Додику корупцију. Суштински се у оба случаја ради о политици. Једна је Милова ка (евроатлантској) обали, а друга је Милетова од (евроатлантске) обале.

И добар део јавног мњења у Србији размишља слично као добар део међународне заједнице, па оно што замера Додику игнорише код Ђукановића. Политичка чаршија вели да је то због финансија. Не само од страних донатора, већ и оних које у Београд стижу директно из Подгорице.

Додик се у српске политичке прилике меша јавно, даје подршку углавном партијама које су у том тренутку на власти и редован је на свим државним манифестацијама. Ђукановић се у српске политичке прилике меша тајно, тачније посредно преко мреже политичара, новинара и јавних радника који све то не раде само због идеологије и љубави.

Сликање са Милетом помаже политичарима из Србије. Сликање са Милом одмаже политичарима из Србије.

Додик је направио државу, што није мало, а Ђукановић је само направио сопствени забран, од већ постојеће државе. Међутим, институције у Подгорици се руше, а у Бањалуци још нису изграђене, па одласком, евентуалним, и једног и другог ствари у тим државама никако неће бити исте и прете да се промене за 180 степени.

Зато Ђукановића држи Запад да се курс земље не би променио, а Додика сапиње Запад и радо би волео да му види леђа како би се курс земље променио. Маневарски простор Додика је далеко мањи, па је и његова мисија далеко тежа.

Додик не може назад. Мило такође не може назад. Додик чува државу, а не само своју функцију. Ђукановић чува сопствену главу. „Будућност“ је успешнија од „Игокее“ у кошарци.

Извор: Спутњик

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

Козарска Дубица

17.05.2016 05:36

Један је предсједник Милорад Додик!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

17.05.2016 07:10

Тог једног одведи својој кући, чувај га добро затвореног као уникатни примјер геноцида над својим народом.

Name

ре Василије

17.05.2016 07:28

Е мој Василије гдје ти је памет.

Name

Пассат

17.05.2016 08:25

@козарска Дубица Васарски пјеваци мене не могу престављати!На крају крајева не зна ни да пјева него рице...Ту сељацку политику нека остави за своје гласаце а вјерујем да и велику вецину њих он вриједја са својим недолицним понасањем!!!

Name

п

17.05.2016 08:49

Спаја похлепа и лоповлук а раздваја љубомора и закон!

Name

перо

17.05.2016 09:43

Изгледа да ниси прочитао ни наслов. Управо се тврди да постоје ДВОЈИЦА ... са истим лоповским профилом, превртљивошћу и готово истим именом.

Name

јован

17.05.2016 12:10

Дабоме да је један. Такав, да толико гази и мрзи своју земљу и свој народ , нити је био, нити ће бити.

Name

x

17.05.2016 05:53

Тотално лоша и нетачна анализа, "Додик је направио државу ...у БЛ институције још нису изграђене .."и још низ нелогичних и нетачних навода . Истина је само да су исти,погубни за народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кхм

17.05.2016 09:18

Ста је направио твој Додик? Какву дрзаву? Дрзаву у којој владају само криминалци,а они који се у 10 год само једанпут побуне одмах су издајници. Издаја земље се одувијек сматрала највецим кривицним дјелом,знаци то су правно најгрубље квалификације за неког појединца или групу. Ко је ту болестан?

Name

y

17.05.2016 09:30

"x2, твој шеф је направио хаос. Развалио је све, па и ту твоју државу. Зато ће у затвор. Из којег никада неће изаћи. Урадио је непребројиво много најтежих кривичних дјела.

Name

зељко Бањалука

17.05.2016 05:57

Нисте написали да један од њих има сифру да влада народом као НЕРОН Римом а психицки је болестан сам се хвалио тиме,инаце подрзавам уредјивацку политику васе информативне агенције срдацан поздрав из Ускоро слободне Бањалуке

ОДГОВОРИТЕ
Name

смијешно

17.05.2016 06:09

Коју државу то Додик чува, можга Богдоланд ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

фц

17.05.2016 10:06

Да бас тако Додик цува дрзаву БОГДОЛАНД У КОНТИГЕНТУ МРЦЕВЦИ КОД ЛАКТАСА

Name

Трон

17.05.2016 06:12

Корумпираност и веза са мафијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

скоја

17.05.2016 06:25

Не могу да сватим оволико упорно слудивање српског народа од стране резима, резимских и русофилних медија. Па само у овом тексту је бар пет пута рецено да додик има дрзаву. Невјероватно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

микан

17.05.2016 06:45

'' Додик чува државу, а не само своју функцију'' -тотални непознавалац стварности писао овај цланак!! Додик не цува дрзаву, Додик је опљацкао и издао своју дрзаву тиме сто је опљацкао са својим кумовима и тајкунима. Додик није привредник и економиста. Он је нула по познавању економије и привреде. Да иста зна не би била катастрофа и пропаст иза њега и бирао би сараднике струцњаке а не дилеје као сто је и сам! Дрзава се не цува пљацкањем своје дрзаве! Он само покусава да се сакрије иза институција јер зна колико је криминала поцинио!! Ниста висе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишо

17.05.2016 06:47

Једина разлика је сто је Мило образован и глуми уљудност, а у ствари су обојица мафијаси и бандити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тито

17.05.2016 06:56

Ова два цовека су разлика колико небо и земља,по питању културе и понасања.Дјукановиц је демократа и има културно понасање без увреда, док је овај други промасена тема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПД

17.05.2016 07:02

Шупља прича и лаж ,величање Додика,јадно тужно биједно ко и сам Додик

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

17.05.2016 07:06

Повезује их ИСТИ МЕНТОР. Није важна тема, већ ментор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Омарска

17.05.2016 07:10

КРИМИНАЛ САМО ШТО ЈЕ ДОДИК УНИШТИО СРПСКУ А МИЛО УЧВРСТИО ДРЖАВУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

17.05.2016 07:13

Јако добар текст односно анализа. Писао је неко ко добро познаје политицке прилике у региону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

17.05.2016 07:34

Обадва су добра.

Name

блбл

17.05.2016 08:02

Хахахааа

Name

зока

17.05.2016 07:31

Какав је то предсједник коме је бања лука дрзава а све остали дијелови рс тотална изолација и сиромаство.Доста је било крај му је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дон Кихот

17.05.2016 07:33

Обзиром да преписују један од другог, требало би испитати да ли су им обоици банковни рачуни на Кипру или се мало ту разликују...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

17.05.2016 07:39

Не спаја их ништа, сваки има своје стадо које шишају. Вуне колико год им поремећни мозгови пожеле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

монтенегро

17.05.2016 07:58

Обојицу их спаја лоповлук.Дрзавни мафијаси...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Извор : смутњик

17.05.2016 08:04

Извор : (Милин) Смутњик

ОДГОВОРИТЕ
Name

брзи

17.05.2016 09:04

Ја сам за Дроњка.А БИ како хоцете.

Name

Хм

17.05.2016 09:33

Надати се да ће обојица ускоро бити ухапшени а требали би завршити у истој ћелији. Нека се онда договоре ко ће бити дон а ко консиљере ћелије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брзи

17.05.2016 09:47

Интерсантно пуно се о њима негативно коментарисе,А они опет ПОБЕДУЈУ.