Све што нисте знали о легендарном Бати

Узбудљива и оригинална биографија Велимира Бате Живојиновића "Бата - још овај пут" открива непознате делове из живота најславнијег југословенског глумца.

Србија 16.05.2016 | 22:28
Све што нисте знали о легендарном Бати

На снимању филма "Групни портрет с дамом" славна француска глумица Роми Шнајдер заводила је Бату Живојиновића.

Он је морао да остане имун на удварање тада једне од најлепших жена на свету јер је делио апартман са својом супругом Лулом.

- Изазивала ме Роми тих дана више пута... Једанпут је пред мене из свог апартмана прошла потпуно гола... А у суседном апартману сам био са Лулом. Видим Роми и помислим: "Где, бре, сад..." И тако остадох педер у очима Роми Шнајдер - вајкао се корпулентни Шумадинац.

Шта је хтела Штефица

Никада није волео да снима љубавне сцене. У филму Рајка Грлића "У раљама живота", Бата је играо дасу, крупног Србенду. Обукли су га чак у неке тиграсте гаћице. У сценарију је била написана реченица "Прво ћу да једем, па ћу...".

САД ЋУ ДА ТЕ... Витомира као Штефица и Бата као Трокрилни

Међутим, ту сцену је променио и написао само за њега редитељ Срђан Карановић.
Бата, Трокрилни, шетајући се по соби, полуго, мишићав, понео је у наручју хрватску глумицу Витомиру Лончар у филмској улози Штефице Цвек.

Тај дијалог водио се, по аутентичном сценарију, овако:

Бата: Где ти је тетка?
Штефица: У Босанској Крупи.
Бата: Одлично. Не волим да ми се тетке мувају овде по стану док радим. Студираш?
Штефица: Не!
Бата: Одлично. Не волим девојке које студирају.
Бата: Караћу те, изистински, без фолирања, караћу те два сата у цугу. Ма какви, караћу те целу ноћ док ти не дође тетка из Босанске Крупе, важи?
Штефица: Добро.
Бата: Значи, нема фрке. Имаш цигару? Тако, а сад ћу да те карам. Скидај се.
Штефица: Не.
Бата: Дођи. Да се ниси можда укењала? А? Па ти треба да знаш да ја нисам никакав силеџија. Ја познајем женску душу. Има само да вичеш: "То, то, то", да паднеш у несвест и да ме молиш да се не заустављам. Такви смо ми Срби...

Љубавна сировина

Како год било, тај дијалог или боље речено та реченица: "Сад ћу да те карам" постала је култна, понављала се, цитирала, на свим местима, код свих узраста... Све до данашњих дана.

- Драго ми је што сам играла Штефицу Цвек, са изврсном екипом глумаца. Та улога ме прославила. Два дана смо снимали ту сцену. Сретала сам се после са Батом, али се никада нисмо дружили - рекла је недавно Витомира Лончар (данас има 57 година).

Нису ми се допале тиграсте гаће
Бата није био одушевљен што је у култном филму Рајка Грлића морао да носи тиграсте гаће.
- Није ми се то допало. За такав лик бих обукао оне дуге мушке гаће које изгледају као да их месецима није скинуо. Али ништа нисам рекао Грлићу јер сам видео да човек зна шта треба. После се, наравно, испоставило да се тигар-гаће сјајно везују на неке друге ствари у филму, на ствари о којима ја нисам имао појма и не треба да имам.

Наравно, било је још љубавних, заводничких сцена... Љубавну "сировину" играо је у историјском спектаклу "Доротеј", где на брзину, у штали, диже у себи адреналин пре битке у "окршају" са Даницом Максимовић. Сличне сцене или нешто рафинираније биле су у "Још овај пут" са Радмилом Живковић или у "Балкан експресу" са Тањом Бошковић. А у "Чуду невиђеном" је чудотворац отац Макарије који исцељује "нероткињу" Весну Пећанац...

- Највише емоција сам показао у филму Анте Бабаје "Бреза", где сам и плакао. Али, иако је овај филм својевремено проглашен најбољим хрватским филмом, није једно време представљан и приказиван јер, забога, главну улогу има Србин - истакао је Бата.

Човек из народа

Бата у филму "Групни портрет са дамом

Наш славни глумац је признао да се у филмовима није прославио као велики љубавник и заводник.

- Да сам тако упорно играо љубавнике као што сам играо борце, хероје сељаке, вероватно бих био и добар љубавник. Али нисам имао много мелодрамских улога, а и у њима сам видео да то мени једноставно не иде. За такве улоге потребни су флексибилни и тананији глумци, а не овако робустни као што сам ја - објаснио је великан зашто није постао добар филмски љубавник и додао:

Бату враћају у болницу "Свети Сава"
Бата Живојиновић ће данас бити пребачен са интензивне неге Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње" у специјалну болницу "Свети Сава". Легендарни глумац се добро опоравља после ампутације ноге.
- Батино стање је сада стабилизовано. После ампутације дела леве ноге, конзилијум лекара одлучио је да га врати у болницу "Свети Сава" где ће наставити да се опоравља од последица можданог удара. Лечење за сада тече по плану, а доктори ће још једном детаљно проверити Батино стање пре него што га пусте из шок-собе - испричао нам је извор из болнице.

- Нисам имао ни добро написану улогу љубавника. А можда је и боље овако, јер ме сматрају народним глумцем, за раднике и сељаке, и вероватно би људе било срамота да ме гледају у љубавним сценама.

То не значи, напомиње легендарни Валтер, да је и у животу био лош љубавник. Док је радио секвенце које су садржавале елементе еротике, оне су обично биле танушне и слабе. Свака голишавост је била испод неког његовог приватног мишљења о моралу.

- Нека се млади људи скидају и воде љубав. За мене би било срамота да, после толико година рада на филму, показујем своје отромавело тело - искрен је Живојиновић.

(Информер)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

грађанин

16.05.2016 20:30

Нека је Батко жив, па куд пукло да пукло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мф

17.05.2016 05:49

Нека нам је Бата зив јос 100 година и кад умре он је за нас вјецно ЗИВ.БАТО ВОЛИМОТЕ,ВОЛИМОТЕ,ЉУБИМОТЕ СРЕЦО

ОДГОВОРИТЕ