Тренд: И имигранти с Кариба хоће у ЕУ

Неколико стотина имиграната с Кариба прешло је пут од скоро 10.000 км како би дошли до Истанбула, гдје се прикључују осталим избјеглицама у нади да ће успјети доћи до Европске уније.

Свијет 16.05.2016 | 22:18
Тренд: И имигранти с Кариба хоће у ЕУ

Умјесто да емигрирају у САД, које су им много ближе, многи од њих су се одлучили за пут преко Атлантика до Истанбула, гдје је највеће чвориште за избјеглице.

У Турској се придружују хиљадама избјеглица из Сирије, Авганистана и Сомалије на путу ка ЕУ. Они који успију доћи до ЕУ, тврде да су Сомалијци, траже азил, који им омогућава одређене привилегије у ЕУ.

Само током прошле године најмање 400 имиграната с Кариба успјело је преко Грчке да дође у ЕУ, а највећи дио њих је из Доминиканске Републике.

Из ове земље је у прва три мјесеца ове године допутовало још најмање 150 имиграната. Они дефинитивно настоје да искористе избјегличку кризу како би се докопали Европе, иако је ријеч о економским имигрантима, који не могу добити азил. Ана Смигиелска, која ради као граничар и која контролише имигранте при уласку у ЕУ, каже да су и они сами били изненађени када су видјели људе с Кариба.

"За нас је то можда чудно, али за њих је ово најједноставнији начин да дођу до ЕУ. Углавном користе јефтине авионске линије, а додатно им је олакшано што им не треба виза за улазак у Турску", каже Смигиелска.

У једном конкретном случају, гдје се радило о имигранту с Хаитија, кажу да му нису могли објаснити да не личи на Сиријца и да се види да није с Блиског истока.

"Али не, он је стално понављао да је Сиријац, а ми смо му говорили да не зна ријеч арапског нити да личи на Сиријца. Када је видио да му не вјерујемо, рекао је: 'Ок, онда сам из Авганистана'", препричава Смигиелска овај необичан случај, додајући да је требало доста времена да призна да је с Хаитија.

Иначе, њихово путешествије креће из Пунта Кане, у Доминиканској Републици, путују до Амстердама. Из Амстердама имају лет за Истанбул, гдје се придружују осталим избјеглицама.

Портпарол Фронтекса, ЕУ граничне службе, о свему овоме каже:

"Иако је географски скоро непојмљиво да дођу овамо, они имају већ успостављену руту и знају да су многи том рутом успјели доћи до ЕУ."

Иначе, карипски имигранти који у ЕУ улазе преко турске руте први пут су примијећени прије пет година и прво су их открили холандски званичници.

Наиме, уочен је велики број неискориштених повратних карата на линији Истанбул - Доминиканска Република, јер се пресједање и регистрација путника врши у Амстердаму.

Такође, званичнике је заинтригирала група имиграната која је откривена 2012. године у Грчкој, а који су тврдили да су из Сомалије.

Након дуже истраге откривено је да су из Доминиканске Републике.

Овај тренд доласка карипских имиграната потврђују и званичници грчке обалске страже, који су само током прошле године открили 351 имигранта из Доминиканске Републике, осам с Хаитија, два с Кубе, једног с Јамајке, два из Хондураса и два из Колумбије.

(Независне новине)

(Фото: АП)

Коментари / 0

Оставите коментар