Trend: I imigranti s Kariba hoće u EU

Nekoliko stotina imigranata s Kariba prešlo je put od skoro 10.000 km kako bi došli do Istanbula, gdje se priključuju ostalim izbjeglicama u nadi da će uspjeti doći do Evropske unije.

Svijet 16.05.2016 | 22:18
Trend: I imigranti s Kariba hoće u EU

Umjesto da emigriraju u SAD, koje su im mnogo bliže, mnogi od njih su se odlučili za put preko Atlantika do Istanbula, gdje je najveće čvorište za izbjeglice.

U Turskoj se pridružuju hiljadama izbjeglica iz Sirije, Avganistana i Somalije na putu ka EU. Oni koji uspiju doći do EU, tvrde da su Somalijci, traže azil, koji im omogućava određene privilegije u EU.

Samo tokom prošle godine najmanje 400 imigranata s Kariba uspjelo je preko Grčke da dođe u EU, a najveći dio njih je iz Dominikanske Republike.

Iz ove zemlje je u prva tri mjeseca ove godine doputovalo još najmanje 150 imigranata. Oni definitivno nastoje da iskoriste izbjegličku krizu kako bi se dokopali Evrope, iako je riječ o ekonomskim imigrantima, koji ne mogu dobiti azil. Ana Smigielska, koja radi kao graničar i koja kontroliše imigrante pri ulasku u EU, kaže da su i oni sami bili iznenađeni kada su vidjeli ljude s Kariba.

"Za nas je to možda čudno, ali za njih je ovo najjednostavniji način da dođu do EU. Uglavnom koriste jeftine avionske linije, a dodatno im je olakšano što im ne treba viza za ulazak u Tursku", kaže Smigielska.

U jednom konkretnom slučaju, gdje se radilo o imigrantu s Haitija, kažu da mu nisu mogli objasniti da ne liči na Sirijca i da se vidi da nije s Bliskog istoka.

"Ali ne, on je stalno ponavljao da je Sirijac, a mi smo mu govorili da ne zna riječ arapskog niti da liči na Sirijca. Kada je vidio da mu ne vjerujemo, rekao je: 'Ok, onda sam iz Avganistana'", prepričava Smigielska ovaj neobičan slučaj, dodajući da je trebalo dosta vremena da prizna da je s Haitija.

Inače, njihovo putešestvije kreće iz Punta Kane, u Dominikanskoj Republici, putuju do Amsterdama. Iz Amsterdama imaju let za Istanbul, gdje se pridružuju ostalim izbjeglicama.

Portparol Fronteksa, EU granične službe, o svemu ovome kaže:

"Iako je geografski skoro nepojmljivo da dođu ovamo, oni imaju već uspostavljenu rutu i znaju da su mnogi tom rutom uspjeli doći do EU."

Inače, karipski imigranti koji u EU ulaze preko turske rute prvi put su primijećeni prije pet godina i prvo su ih otkrili holandski zvaničnici.

Naime, uočen je veliki broj neiskorištenih povratnih karata na liniji Istanbul - Dominikanska Republika, jer se presjedanje i registracija putnika vrši u Amsterdamu.

Takođe, zvaničnike je zaintrigirala grupa imigranata koja je otkrivena 2012. godine u Grčkoj, a koji su tvrdili da su iz Somalije.

Nakon duže istrage otkriveno je da su iz Dominikanske Republike.

Ovaj trend dolaska karipskih imigranata potvrđuju i zvaničnici grčke obalske straže, koji su samo tokom prošle godine otkrili 351 imigranta iz Dominikanske Republike, osam s Haitija, dva s Kube, jednog s Jamajke, dva iz Hondurasa i dva iz Kolumbije.

(Nezavisne novine)

(Foto: AP)

Komentari / 0

Ostavite komentar