Још на папиру: Атина не подиже рампу Приштини

Самопроглашено Косово још није добило своје представништво у Грчкој. Лажна држава очекује отварање бироа и у Јерусалиму.

Свијет 16.05.2016 | 21:39
Још на папиру: Атина не подиже рампу Приштини

Најаву из Приштине да отвара двије нове канцеларије - у Грчкој и Израелу, земљама које не признају самопроглашену независност Косова, у амбасадама ових двеју држава у Београду нису могли да потврде као "готову ствар". Иако је Атина прихватила отварање економског бироа још прошлог љета, у овом моменту није познато када ће до тога доћи, док се захтјев Приштине упућен Јерусалиму тек разматра.

Петрит Селими, шеф дипломатије непризнате државе, на свом твитер-налогу написао је "Косово отвара канцеларије у Грчкој и Израелу са фокусом на економску сарадњу", поставивши уз то линк ка тексту у једном приштинском медију у коме се наводи увјерење да ће отварање ових канцеларија помоћи у трговинској размјени, "али и у политичким односима".

У дипломатским круговима "Новостима" је речено да је могуће да су поруке пласиране преко друштвених мрежа, попут Селимијеве, у ствари покушај да се изврши притисак на ове двије земље да читаву ствар убрзају.

Да ће Приштина у Грчкој добити канцеларију, познато је још од јула прошле године, када је шеф грчке дипломатије Никос Коцијас посјетио Косово. На наше питање када ће се њено отварање озваничити, у амбасади ове земље нису имали одговор, већ су нас упутили на податке са сајта њиховог министарства спољних послова, на ком пише да је Грчка прихватила захтјев Косова да се успостави канцеларија за економске и трговинске послове у Атини.

"Атина настоји да ојача економске односе са Приштином у оквиру конструктивног грчког става поводом економског развоја западног Балкана, укључујући Косово", наведено је на сајту.

Из амбасаде Израела потврђено нам је да је министарство спољних послова Косова упутило захтјев Јерусалиму за отварање економске канцеларије у Израелу и додали да се тај захтјев тренутно разматра.

Уз ријеч "Косово" на сајту грчког министарства спољних послова стоји звјездица, а на дну стране ова фуснота појашњена је ријечима: "у складу са Резолуцијом 1244 Савјету безбједности УН".

(Новости.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар