Još na papiru: Atina ne podiže rampu Prištini

Samoproglašeno Kosovo još nije dobilo svoje predstavništvo u Grčkoj. Lažna država očekuje otvaranje biroa i u Jerusalimu.

Svijet 16.05.2016 | 21:39
Još na papiru: Atina ne podiže rampu Prištini

Najavu iz Prištine da otvara dvije nove kancelarije - u Grčkoj i Izraelu, zemljama koje ne priznaju samoproglašenu nezavisnost Kosova, u ambasadama ovih dveju država u Beogradu nisu mogli da potvrde kao "gotovu stvar". Iako je Atina prihvatila otvaranje ekonomskog biroa još prošlog ljeta, u ovom momentu nije poznato kada će do toga doći, dok se zahtjev Prištine upućen Jerusalimu tek razmatra.

Petrit Selimi, šef diplomatije nepriznate države, na svom tviter-nalogu napisao je "Kosovo otvara kancelarije u Grčkoj i Izraelu sa fokusom na ekonomsku saradnju", postavivši uz to link ka tekstu u jednom prištinskom mediju u kome se navodi uvjerenje da će otvaranje ovih kancelarija pomoći u trgovinskoj razmjeni, "ali i u političkim odnosima".

U diplomatskim krugovima "Novostima" je rečeno da je moguće da su poruke plasirane preko društvenih mreža, poput Selimijeve, u stvari pokušaj da se izvrši pritisak na ove dvije zemlje da čitavu stvar ubrzaju.

Da će Priština u Grčkoj dobiti kancelariju, poznato je još od jula prošle godine, kada je šef grčke diplomatije Nikos Kocijas posjetio Kosovo. Na naše pitanje kada će se njeno otvaranje ozvaničiti, u ambasadi ove zemlje nisu imali odgovor, već su nas uputili na podatke sa sajta njihovog ministarstva spoljnih poslova, na kom piše da je Grčka prihvatila zahtjev Kosova da se uspostavi kancelarija za ekonomske i trgovinske poslove u Atini.

"Atina nastoji da ojača ekonomske odnose sa Prištinom u okviru konstruktivnog grčkog stava povodom ekonomskog razvoja zapadnog Balkana, uključujući Kosovo", navedeno je na sajtu.

Iz ambasade Izraela potvrđeno nam je da je ministarstvo spoljnih poslova Kosova uputilo zahtjev Jerusalimu za otvaranje ekonomske kancelarije u Izraelu i dodali da se taj zahtjev trenutno razmatra.

Uz riječ "Kosovo" na sajtu grčkog ministarstva spoljnih poslova stoji zvjezdica, a na dnu strane ova fusnota pojašnjena je riječima: "u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjetu bezbjednosti UN".

(Novosti.rs)

Komentari / 0

Ostavite komentar