Свештеник: Увести порез за нежење

У селу Марићка код Приједора живи око 100 неожењених мушкараца. Тамошњи свештеник Славиша Панчић каже да има рјешење - увођење пореза за нежење

Република Српска 16.05.2016 | 20:49
Свештеник: Увести порез за нежење

У Марићкој код Приједора, вјеровали или не, живи око 100 неожењених мушкараца. Како кажу, разлог за то је новац и жене.

Прво – нису богати, а друго – већина потенцијалних дјевојака за удају за брачну луку бира живот у граду. Ипак, стари момци, како у шали себе називају, наду нису изгубили.

Раденко Вученовић дијели судбину многих момака из Марићке. У младости каже није размишљао о женидби, у рату није стигао, а данас иако скућен, не може да нађе жену по својој мјери.

Поред тога што дјевојке не желе на село, још је много разлога због којих се нису женили. Момци шкрти на ријечима, кажу, таква је судбина.

"Јесам имао везе, али нисам успио. Зашто? Е то је моја ствар", рекао је Милан Стојић.

Да је ситуација алармантна потврђује и мјесни свештеник који каже, у овом селу све је мање вјенчања и крштења. Број умрлих готово троструко је већи од броја рођених.

За проблем нежења у Марићкој, свештеник Славиша Панчић истиче да постоји рјешење.

"Онај који је прошао неку старосну доб, а није се оженио, а ради, узети му порез, као и на неки други начин стимулисати их да се жене", истакао је Славиша Панчић, свештеник у парохији Марићка.

Момци из овог села ипак не губе наду да ће се једног дана скрасити.

"Нешто се надам, али тешко то иде", додао је Вученовић.

И данас се момци у Марићкој окупљају код храста старог више од 500 година. Они старији кажу, да дрво може да проговори, на видјело би изашле многе љубави настале под његовим крошњама.

Ко зна, можда након ове приче и вјенчања и роде поново пристигну у село нежења.

(Мондо.ба)

(Фото: Yоу Тубе/сцреенсхот)

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

Нико из масе

16.05.2016 18:55

Прво свестенике опорезовати... А потом и зене, и то оне које не раде ниста (а зиве на рацун...хм...)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

17.05.2016 23:38

Е, овде нека ми пљуне ко нађе село са 100 удавача! Нема, бато, јер су све до једне научене да треба да се добро продају у дијаспору, а оне мало приглупље у најближи град! Погледај само колико је у Бањалуци жена на једног мушкарца? Шта ћемо с њима, јел исто порез, а?! Нежење нису побјегли из села, а удаваче јесу, и то у колонама! Да ли ти то нешто казује? Ако се и деси да се нека уда у село, у року од пар мјесеци се обоје пакују и селе у град, напуштају се лијепа имања и куће и иде се живјети под кирију, све ради "мира у кући". А ти, попе, учи мало жене да буду жене, а не да се понашају као мушкарци или да им животно звање буде "старлета"!

Name

За овог Ре

18.05.2016 11:02

Морају зене бити мускарци кад мускарци нису ни м од мускараца. Висе воле пригрлити ''пиву'' и љенцарити, него бринути о породици.

Name

Драган

16.05.2016 19:03

Па шта да раде људи, попе? Да отимају и жене, као почетком прошлог века? Ја имам бољу идеју. Да уведемо порез Цркви, па да потпомогнемо село.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ћића дразо

17.05.2016 03:53

Потпуно си управу

Name

сасарс

16.05.2016 19:04

Цим црква поцне плацати порез, онда могу и незење! Стидите се попови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срдјан

16.05.2016 19:18

А неудате зене ниста?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

16.05.2016 19:19

Попе, попе, најлаксе је увести порез. Засто се мало не ангазујес, разговарас, проповиједас, несто организујес, наградис бракове. Могли су и јагодинци казњавати, али су одабрали много успјеснији нацин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мо....

16.05.2016 19:20

Попе не лупај као празан млин ,,не питас народ имал оста зивјет,, и ста јест да ли има.. Момци неки издзавају мајку и оца ,,на дал има игдје невница зарадити се или нема у седмици,,..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

16.05.2016 19:20

Свему има време па тако исто и женидби СРБски момака и удају СРБски дјевојака. Разлога за избјегавање женидбе и удаје има и превише, а основни разлог по моме мишљењу је раскалашног живот омладине и себичност младиx које они нису ни свјесни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боле

16.05.2016 19:24

Управу сте оце а зенама ускратитинсва права осим здраства и свима онда увести порез који неце да се зене осим они који нису способни за то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

16.05.2016 19:52

Порез на нежењене момке ок мозе,ал исто тако и за цуре јер нису само момци криви стосу не озењени,па стосе цуре не удају и проблем ресен вец имају од 30 до 40г част изузетцима којесу младје.

Name

ЦУПС

16.05.2016 19:29

До када се мисле ови попови мјесати у тудје зивоте и проблеме ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

16.05.2016 19:38

Никакав порез неце рјесити проблем наталитета у Републици Српској и све мање склопљеених а све висе разведених бракова. Постали смо земља у којој се народ престао смијати,пјевати веселити се гдје се о будуцности размисља кроз контекст катаклизми и смака свијета.Изгледа да смо као нација изгубљени,дезорјентисани без снаге и знања да дефинисемо свој национални интрес у овом времену и простору да се изборимо са моралним суновратом,са лазним националним месијама и евидентним стањем националне депресије у којој око себе видимо само вањске и унутарње непријатеље и националне приоритете усмјеравамо ка голом презивљавању у сваком смислу.Резултат таквог стања је безперспективност која евидентно води ка нестајању насе нације.Никада као сада нисмо имали висе циновника а мање Дрзаве,висе партија а мање морала у политици,висе цркава а мање вјере у Бога и сто је најгоре уцимо генерације које долазе не како треба него како неби смјело.У дубокој смо кризи,али понасамо се као да тога нисмо свјесни посебно политицке елите које мисле да се мозе зивјети од кредита и од милостиње коју наси радници који су у пецалби саљу својим породицама и родацима.Надам се да постоје снаге у друству које су у стању мјењати постојеце стање јер са овима који нас воде брзо це бити богати они који нису гладни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

16.05.2016 20:27

Освит:Колико је ово добро написано ниси ни свјестан друзе.Драго ми је да постоје људи који виде куд идемо и ста нам се десава.Свака ти је тацна констатација али мало нас је или се не чујемо.У сваком случају ово стање у ком смо је катастрофа народа,и ста це бити на крају мислим да предосецас.

Name

Поп Макарије

16.05.2016 19:41

Овога Попа није брига дали се неко зени или не,њега брине финансијска страна свега тога,опада промет,нема вјенцања,крстења а логицно и мање сахрана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

16.05.2016 19:44

Цуј да се уведе порез. Ја колико видим сви ови људи су заинтересовани за зенидбу, ал не могу да пронадју заинтересоване зене. Довољна му је казна сто је самац, јос га треба казнити и порезом, срамота. И ако ико треба да цути сто се тице пореза, то су свестеници и представници свих других религија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

16.05.2016 19:45

Статистицки се радја висе зенске дјаце,па ако се момци не зене ста је са цурама.Не удају се ваљда две за једнога

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОП

16.05.2016 19:48

Добра идеја,у Њемацкој то одавно вец постоји,само код њих то вази и за дјевојке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мили

16.05.2016 19:59

Не плаца се тамо класицни порез, вец се у зависности брацног стања плата мање опорезује , нпр исто радно мјесто за озењеног и не озењеног цовјека је 2400€ бруту, али у нету озењени има 100-200 висе, мање му одбијају дадзбина према дрзави..

Name

Поп Макарије

16.05.2016 20:02

А,у Њемацкој.Ту смо ми негдје.

Name

Градјанин

16.05.2016 20:01

Кад би у зивоту имали све средјено као попови, од посла, куце преко новца, свакако да би се зенили. п.с. "А онда је досло време попова, па топова, па лопова. И цитав свет се изоблицио.."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

16.05.2016 20:54

Нико ти није крив што су твоји Родитељи били БЕЗБОЖНИВИ и зато умјесто да те упишу У Богословију ону те уписали у Титину партију. Умро Тито, пропала партија. Зато иди сада у Богословију и уочи за попа да неби морао више да радиш. НИКАДА НИЈЕ КАСНО!

Name

дразе

16.05.2016 20:15

Исус је рекао нека баци камен први који није гресан.С обзиром ста попови раде овом народу боље би било да се позабави собом.Како Вас није срамота помињати порез тим момцима који су прво стварали дрзаву па су им ондао опљацкали фирме власт коју подрзавате одузели им егзистенцију немогу се о себи старати а камоли о породици и то је основни разлог на који Ви сви змирите и правите се блесави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јак

16.05.2016 20:25

Уставно право сваког грађанина је право на брак, што значи да сами одлучујемо хоћемо ли склопити брак или не. Нек поп своју активност усмјери плаћање доплатка за дјецу а не дјељење сиротиње, нек оснује црквене фондове за сиромашне родитеље и дјецу. У оваквој економској ситуацији само будала може склопити брак, осим оних ријетких гдје и муж и жена раде зна се гдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

момак

16.05.2016 20:29

Умјесто проводаџија, хоће порезе. Е попе, попе, видиш да је лова свугдје у питању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Векер

16.05.2016 20:37

Само поповима да не опане морал на удовице и распусценице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бозе , смилуј се на нас

16.05.2016 21:17

Драги,такозвани оце, прво уведите порез радодајкама које мимо хрицанске етике "раде", а не радјају, а онда размисљајте бар мало, како ви то говорите о сексуалним испосницима ( сто ви не мозете да разумијете,јер сте по том питању задовољени, мозе бити висеструко ) .....дакле, ви би насим постеним,искреним српским радницима, земљорадницима, увели порез зато сто сте ви, Црква, потицали педерлук, феминизам и растурање породице...Аферим....оваква ситуација је посљедица и васих ДБ доусника, свестеника, владика и осталих издајника насег коријена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коме?

16.05.2016 21:23

Порез треба увести женама а не мушкарцима. Жене неће да се удају. Данас све и једна чека принца на три бијела коња одједном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОПРОСТИ МИ МИЛОСТИВИ БОЗЕ

16.05.2016 21:25

Кајем се и испастацу због моје тренутне охолости, али ( Бозе, опрости ) .....ВИДИ МУ СЕ ПО ФИЗИОНОМНИЈИ ДА ЈЕ ДУНДЈЕР.....Опет, молим,опрости ми Бозе сто сам се усудила да описујем

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛИКВИДАЦИЈА УГЛЕДНЕ СРПСКЕ ПОРОДИЦЕ

16.05.2016 21:41

....У срцу Козаре је примјер који треба да показе осталим поносним Србима како це да продју ако се буду КУ.ЦИЛИ на патриотском плану. Зивјела сам сиром свијета, али никада нисам осјетила оволико страха за зивот мојих потомака као сто осјецам сада, овдје, на Козари, за коју су моји преци зиви спаљивани у доба Турака, а у доба Аустроугарске осудјивани, устасе нас касапили, оци вадили, руке ексерима за даске прибијали.....остало није за људске уси....послије свега, мој син и ја се овдје осјецамо несигурно и бојимо се за насе зивоте висе него када смо били у једној страној земљи....засто? Засто се ми патриоти који смо се генерацијама борили за ову земљу, осјецамо упласено на насој цукун...цукундједовини.....с потписом....МАРИНА БАВРЛИЦ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.05.2016 06:40

Зато јер србима владају они који то ни по чему не би требали и не би смјели. Жалосно!

Name

Порука свим црномантијашима

18.05.2016 06:23

Свештеник баљезга, а добро знамо да живи од народних пара. Нека се комплетном свештенству уведе ПДВ за све њихове вјерске услуге и нема проблема, онда нека се позове на опорезивање нежења. Ко има кога право присиљавати и узимати себи за право да ли ће бити у браку или не. Ко има право управљати туђим начином и стилом живота. Ко има право да је нечији живот као самца мање вреднује од неког у браку. Па шта ћемо онда са монасима и монахињама, вјерским асктама, онда и њих обавезно опорезовати и то дупло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коко

05.01.2017 22:53

Увести што прије тај порез.Наравно да незапослени и сељаци неће плаћати јер немају плате.Али они који су запослени,државне ухљебе које неће да се жене и удају никако или веома касно треба ударити по џепу.Па главни разлог неплодности су године старости а онда хоће од државе 10000 км за две вантјелесне оплодње.Дајте 10 000 женама са двоје дјеце да имају треће и ето дјеце.

Name

Атеиста

18.05.2016 13:22

Хахаха, нема крстења и вјецања па дај да им отмемо марку на било какав нацин. Јој да се ја питам како би васу ту органзицију ставио под закон који вази и за мене и за мог комсију Тодора. Кад сам се вјенцао и опстина ми послала попа да заказем одма и Црквено Вјецање, кад сам му одговорио да сам Атеиста и да ми није ни мало драго сто је НЕПОЗВАН досао, и да ми није у куцу добро досао запријети ми тип Владиком и реци ми цитирам `платицес и ти сто нама припада па макар се и не озенио у Цркви`. Одговорио сам му само да се и он прпиази јер народ неце до вјека бити глуп, мозда додје јос један Марсал за коју годину. Цовјек се само окрену и оде, а ја јос увјек цекам рацун да им платим оно сто им припада....

ОДГОВОРИТЕ
Name

вјерник

18.05.2016 13:33

Порезе и на ваша скупа аута, очеви неморални!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељки

11.11.2023 01:46

Тема је стара, али морам дати коментар на њу. Попе, прво теби треба увести порез на све приходе које остварујес па онда треба видјети ста цемо са осталима. Такодје, порез би требало увести и поповима који имају по неколико станова које дају у закуп, а порез на остварен приход од станарине је, колико знамо, законска обавеза. Осим тога, црква се бави озбиљном трговином која никада до сада није била опорезована и крајње је вријеме да се и тој незаконитој дјелатности стане у крај. Ако се вец бавис пореском проблематиком, ето ти неколико примјера па покусај за њих пронаци адекватни рјесење.

ОДГОВОРИТЕ