Брисел одбацио аргументе Хрватске

Европска комисија одбацила је хрватске захтеве у спору са Србијом због којих је Хрватска блокирала отварање поглавља 23 у процесу евроинтеграција, објавио је данас загребачки Јутарњи лист поверљиви извештај ЕК.

Регион 14.04.2016 | 16:20
Брисел одбацио аргументе Хрватске

Лист наводи да ЕК не сматра спорним српски закон о универзалној јурисдикцији којим се Србија прогласила надлежном за судјење за ратне злочине почиње у другим државама бивше Југославије.

ЕК сматра да медјунадно право не спречава било коју државу да своју јурисдикцију прошири и такозваном екстериторијалном или универзалном јурисдикцијом, наводи лист. Тај закон, према мишљењу ЕК, "не представља кршење суверенитета дотичне државе", нити представља мешање у унутрашње послове те државе.

У "нон-папер" документу на који се позива Јутарњи лист, Комисија наводи да би две државе билатерално требало да реше проблем, а не кроз преговоре Србије с ЕУ, и залаже се за деблокаду српских преговора.

"Ових дана трају консултације измедју Хрватске и ЕК, али и других држава чланица, како би се пронашао начин да се процес покрене и Србије до краја до јуна отвори Поглавље 23", наводи лист.

У тексту се додаје и да Хрватска верује да би неки од њених захтева требало да буду мерила ЕУ према Србији у Поглављу 23, било као прелазна или као мерила за затварање поглавља о правосудју.

ЕК је припремила своје закључке пошто је салушала аргументе Хрватске, али и одговор Србије.

Јутарњи лист наводи да је као један од примера политичке злоупотребе спорног закона Хрватска навела оптужницу Србије против Ејупа Ганића.

Уз укидање надлежности за процесуирање ратних злочина за подручје целе бивше Југославије, Хрватска тражи да у преговрачка мерила за Србију буду унети и пуна сарадња с Хашким трибуналом и испуњавање обавеза из медјудржавног споразума о правима мањина.

Извор: Бета

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Посавац

14.04.2016 14:38

Хрвати су највеци дусмани српског народа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никол

14.04.2016 15:09

Или је можда обрнуто? Ти подавац чути боље, не вуци ме за језик

Name

мики

14.04.2016 14:40

Мени је јако заснимљиво да се у наслову, као вец готова цињеница/истина објаљује вест коју је објавила једна новина из друге дрзаве и која није проверена

ОДГОВОРИТЕ
Name

мали

14.04.2016 16:19

@никол Ајд ја те везем за тај језик! Де сад изговори те лазне флоскуле

Name

Хе хе хе

14.04.2016 16:21

Хрватска се бори за Србију, ал' не да се ни Брисел.

ОДГОВОРИТЕ