Хамилтон и Розберг криве један другог за судар!

Возачи Мерцедеса Луис Хамилтон и Нико Розберг идиректно криве један другог за судар на Каталуњи.

Остали спортови 17.05.2016 | 18:20
Хамилтон и Розберг криве један другог за судар!

Актуелни шампион и тренутни лидер Ф1 су имали судар већ у трећој кривини на Каталуњи, након што је Розберг преузео Хамилтону прво место, а Британац покушао одмах да га врати.

Након трке директор Мерцедеса Ники Лауда је бесно истакао да је Хамилтон био превише агресиван, први човек тима Тото Волф је покушао да буде дипломата, док су стјуарди проценили да нема разлога да возачи немачког тима буду кажњени.

Хамилтон, који је приликом покушаја да престигне тимског колегу изашао са стазе, окренуо се и "покупио" Розберга, се извинио због удеса, али није прихватио кривицу.

"Извињавам се тиму, шта год да се догоди ово је болно искуство. Видео сам простор и кренуо сам да га искористим. Било је доста болида са стране па сам морао да избегнем судар", рекао је Хамилтон.

С друге стране, Немац такође тврди да није крив.

"Видео сам Луиса како се приближава па сам му затворио приступ јасним и јаким покретом, како би јасно схватио да неће имати простора за пролаз. Изненадио сам се што је без обзира на то кренуо. То је то. На крају смо завршили заглављени у песку", рекао је Розберг.

Розберг је пре Каталуње био у серији од шест победа, четири ове сезоне и са 43 бода испред тимског колеге и највећег ривала.

Хамилтон је сјајно возио квалификације у суботу и после два пола Розберга коначно изборио прво место на старту трке, али га је колега обишао већ у првој кривини.

Немац је у трећој изубио снагу због грешке у мотору, па је Хамилтон возио 17 км/х брже. Кренуо је у престизање с унутрашње стране у четвртој кривини, Розберг је кренуо да га исече са десне стране, Британац је закачио траву поред стазе, изгубио контролу, па је приликом окретања његов болид ударио у Розбергов.

"Изгубили смо 43 бода, само нас двојица смо криви за то. У своје име се извуњавам што нисам донео бодове тиму. Овакве ствари се дешавају, али морам да се извиним као што се механичари извине мени када мотор откаже", рекао је Хамилтон.

Према правилима Ф1 возач који брани своју позицију мора оставити простор ширине болида ривалу, ако је "значајан" део његовог возила поред.

ТВ снимак показује да је предње крило Хамилтоновог болида било уз задњи точак Розберговог, док је још био на стази, али стјуарди нису казнили возаче објаснивши да је сутуација крило-точак била таква да је Розберг могао да мисли да има довољно простора за скретање у десно.

"Розберг је имао право на маневар који је направио, а Хамилтонов покушај да га престигне је био резонски, па тај след догађаја показује да ниједан возач није био већи кривац", наводи се у саопштењу стјуарда.

"Ово не мења ништа између мене и Ника, наставићемо да се тркамо и да се такмичимо. Трудићемо се да се ово више не понови", закључио је Хамилтон истакавши да Розберг вози одлично ове године.

"Несрећа је могла бити избегнута с обе стране. Возачи неће бити кажњени. Бесан сам и изнервиран, али није ли ово суштина тркања?", рекао је Волф.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар