Hamilton i Rozberg krive jedan drugog za sudar!

Vozači Mercedesa Luis Hamilton i Niko Rozberg idirektno krive jedan drugog za sudar na Katalunji.

Ostali sportovi 17.05.2016 | 18:20
Hamilton i Rozberg krive jedan drugog za sudar!

Aktuelni šampion i trenutni lider F1 su imali sudar već u trećoj krivini na Katalunji, nakon što je Rozberg preuzeo Hamiltonu prvo mesto, a Britanac pokušao odmah da ga vrati.

Nakon trke direktor Mercedesa Niki Lauda je besno istakao da je Hamilton bio previše agresivan, prvi čovek tima Toto Volf je pokušao da bude diplomata, dok su stjuardi procenili da nema razloga da vozači nemačkog tima budu kažnjeni.

Hamilton, koji je prilikom pokušaja da prestigne timskog kolegu izašao sa staze, okrenuo se i "pokupio" Rozberga, se izvinio zbog udesa, ali nije prihvatio krivicu.

"Izvinjavam se timu, šta god da se dogodi ovo je bolno iskustvo. Video sam prostor i krenuo sam da ga iskoristim. Bilo je dosta bolida sa strane pa sam morao da izbegnem sudar", rekao je Hamilton.

S druge strane, Nemac takođe tvrdi da nije kriv.

"Video sam Luisa kako se približava pa sam mu zatvorio pristup jasnim i jakim pokretom, kako bi jasno shvatio da neće imati prostora za prolaz. Iznenadio sam se što je bez obzira na to krenuo. To je to. Na kraju smo završili zaglavljeni u pesku", rekao je Rozberg.

Rozberg je pre Katalunje bio u seriji od šest pobeda, četiri ove sezone i sa 43 boda ispred timskog kolege i najvećeg rivala.

Hamilton je sjajno vozio kvalifikacije u subotu i posle dva pola Rozberga konačno izborio prvo mesto na startu trke, ali ga je kolega obišao već u prvoj krivini.

Nemac je u trećoj izubio snagu zbog greške u motoru, pa je Hamilton vozio 17 km/h brže. Krenuo je u prestizanje s unutrašnje strane u četvrtoj krivini, Rozberg je krenuo da ga iseče sa desne strane, Britanac je zakačio travu pored staze, izgubio kontrolu, pa je prilikom okretanja njegov bolid udario u Rozbergov.

"Izgubili smo 43 boda, samo nas dvojica smo krivi za to. U svoje ime se izvunjavam što nisam doneo bodove timu. Ovakve stvari se dešavaju, ali moram da se izvinim kao što se mehaničari izvine meni kada motor otkaže", rekao je Hamilton.

Prema pravilima F1 vozač koji brani svoju poziciju mora ostaviti prostor širine bolida rivalu, ako je "značajan" deo njegovog vozila pored.

TV snimak pokazuje da je prednje krilo Hamiltonovog bolida bilo uz zadnji točak Rozbergovog, dok je još bio na stazi, ali stjuardi nisu kaznili vozače objasnivši da je sutuacija krilo-točak bila takva da je Rozberg mogao da misli da ima dovoljno prostora za skretanje u desno.

"Rozberg je imao pravo na manevar koji je napravio, a Hamiltonov pokušaj da ga prestigne je bio rezonski, pa taj sled događaja pokazuje da nijedan vozač nije bio veći krivac", navodi se u saopštenju stjuarda.

"Ovo ne menja ništa između mene i Nika, nastavićemo da se trkamo i da se takmičimo. Trudićemo se da se ovo više ne ponovi", zaključio je Hamilton istakavši da Rozberg vozi odlično ove godine.

"Nesreća je mogla biti izbegnuta s obe strane. Vozači neće biti kažnjeni. Besan sam i iznerviran, ali nije li ovo suština trkanja?", rekao je Volf.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar