Од сутра забрана сипања лож уља у аута

Трговина на мало лож-уљем обављаће се на бензинским пумпним станицама из посебно утврђених пословних просторија, као и резервоара издвојеног од мјеста предвиђеног за снабдијевање погонским моторним горивом

Република Српска 16.05.2016 | 17:25
Од сутра забрана сипања лож уља у аута

Правилником о условима за обављање трговине на мало уљем за ложење екстра лаког и лаког специјалног, који ступа сутра на снагу, прописано је да се трговина обавља из посебно утврђених складишних пословних просторија - резервоара, искључиво достављањем ауто-цистернама на адресу купца, речено је Срни у Министарства трговине и туризма Републике Српске.

Правилник дефинише и да се трговина на мало лож-уљем обавља на бензинским пумпним станицама из посебно утврђених пословних просторија, као и резервоара издвојеног од мјеста предвиђеног за снабдијевање погонским моторним горивом.

Под посебно утврђеним и издвојеним пословним просторијама-резервоарима подразумијевају се резервоари за уље за ложење који нису физички повезани системом цјевовода са апаратима-уређајима који се на бензинским пумпним станицама користе за истакање горива у резервоаре возила и радних машина на моторни погон.

Овим правилником забрањује се сипање лож уља у аутомобиле и канистре.

Постојећи резорвоари на бензинским пумпним станицама који се користе за складиштење и промет уља за ложење морају бити на улазу, споју, у резервоар трајно одвојени од цјевовода који води до апарата-уређаја, пиштоља, за истакање горива у резервоаре.

Поред услова у вези са пословним простором, правилником су дефинисани и минимални технички услови у погледу опреме, уређаја и потребне стручне спреме за обављање трговинске дјелатности.

Разлог доношења Правилника односи се на проблем прекомјерног трошења уља за ложење, који је нарочито био примјетан у љетњем периоду, када би промет и потрошња уља за ложење, због природе његове намјене, требало да опадају.

Из тога је произлазило да се уље за ложење користи супротно његовој намјени.

(Срна)

(Фото: Гуливер/Геттy/Тхинкстоцк)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

дизел

16.05.2016 15:33

Ми таман продали кола!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

16.05.2016 16:16

Наруцис цистерну 500 литара куци и тоцис пола године, па опет, ово це подстаци продају буради и резервоара до 1000 литара...

Name

Мики

16.05.2016 15:36

Шпира вози Q7 на ложику

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миско

16.05.2016 15:54

Ал квалитетну, Дрварску.

Name

пуфна

16.05.2016 16:17

Пола Србије вози на ложу.Шверц иде преко свих граничних прелаза.Цариници и полиција узимају мито.Шта ће бити даље видјећемо.Лож уље ће једино моћи да се сипа у Брчко дистрикту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пера лозац

16.05.2016 17:36

Дај 6 литара на куцну адресу требам до града :-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

возац

16.05.2016 18:20

Ко вози аута произведена након 2000те године на лозу, тај је збиља будала. То гориво развали мотор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тетак мата

16.05.2016 20:08

Па кад је тако штетно за кола па држава би рекла сипајте кад сте будале а не кажњавала значи само је фора у боји црвеној плавој