Od sutra zabrana sipanja lož ulja u auta

Trgovina na malo lož-uljem obavljaće se na benzinskim pumpnim stanicama iz posebno utvrđenih poslovnih prostorija, kao i rezervoara izdvojenog od mjesta predviđenog za snabdijevanje pogonskim motornim gorivom

Republika Srpska 16.05.2016 | 17:25
Od sutra zabrana sipanja lož ulja u auta

Pravilnikom o uslovima za obavljanje trgovine na malo uljem za loženje ekstra lakog i lakog specijalnog, koji stupa sutra na snagu, propisano je da se trgovina obavlja iz posebno utvrđenih skladišnih poslovnih prostorija - rezervoara, isključivo dostavljanjem auto-cisternama na adresu kupca, rečeno je Srni u Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.

Pravilnik definiše i da se trgovina na malo lož-uljem obavlja na benzinskim pumpnim stanicama iz posebno utvrđenih poslovnih prostorija, kao i rezervoara izdvojenog od mjesta predviđenog za snabdijevanje pogonskim motornim gorivom.

Pod posebno utvrđenim i izdvojenim poslovnim prostorijama-rezervoarima podrazumijevaju se rezervoari za ulje za loženje koji nisu fizički povezani sistemom cjevovoda sa aparatima-uređajima koji se na benzinskim pumpnim stanicama koriste za istakanje goriva u rezervoare vozila i radnih mašina na motorni pogon.

Ovim pravilnikom zabranjuje se sipanje lož ulja u automobile i kanistre.

Postojeći rezorvoari na benzinskim pumpnim stanicama koji se koriste za skladištenje i promet ulja za loženje moraju biti na ulazu, spoju, u rezervoar trajno odvojeni od cjevovoda koji vodi do aparata-uređaja, pištolja, za istakanje goriva u rezervoare.

Pored uslova u vezi sa poslovnim prostorom, pravilnikom su definisani i minimalni tehnički uslovi u pogledu opreme, uređaja i potrebne stručne spreme za obavljanje trgovinske djelatnosti.

Razlog donošenja Pravilnika odnosi se na problem prekomjernog trošenja ulja za loženje, koji je naročito bio primjetan u ljetnjem periodu, kada bi promet i potrošnja ulja za loženje, zbog prirode njegove namjene, trebalo da opadaju.

Iz toga je proizlazilo da se ulje za loženje koristi suprotno njegovoj namjeni.

(Srna)

(Foto: Guliver/Getty/Thinkstock)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

dizel

16.05.2016 15:33

Mi taman prodali kola!

ODGOVORITE
Name

dejanpd

16.05.2016 16:16

Narucis cisternu 500 litara kuci i tocis pola godine, pa opet, ovo ce podstaci prodaju buradi i rezervoara do 1000 litara...

Name

Miki

16.05.2016 15:36

Špira vozi Q7 na ložiku

ODGOVORITE
Name

Misko

16.05.2016 15:54

Al kvalitetnu, Drvarsku.

Name

pufna

16.05.2016 16:17

Pola Srbije vozi na ložu.Šverc ide preko svih graničnih prelaza.Carinici i policija uzimaju mito.Šta će biti dalje vidjećemo.Lož ulje će jedino moći da se sipa u Brčko distriktu.

ODGOVORITE
Name

pera lozac

16.05.2016 17:36

Daj 6 litara na kucnu adresu trebam do grada :-)

ODGOVORITE
Name

vozac

16.05.2016 18:20

Ko vozi auta proizvedena nakon 2000te godine na lozu, taj je zbilja budala. To gorivo razvali motor.

ODGOVORITE
Name

Tetak mata

16.05.2016 20:08

Pa kad je tako štetno za kola pa država bi rekla sipajte kad ste budale a ne kažnjavala znači samo je fora u boji crvenoj plavoj