Бањалука: Колективно крштење малишана

У Храму Христа Спаситеља у Бањалуци јуче је крштено 13 малишана чији су родитељи чланови Удружења породица са четворо и више дјеце "Четири плус".

Република Српска 16.05.2016 | 15:16
Бањалука: Колективно крштење малишана

Овом чину осим дјеце, њихових родитеља и кумова присуствовали су родбина, пријатељи, али и суграђани који су поручили да ће ово несвакидашње крштење дуго носити у срцима. Ни досадна киша није покварила расположење седмогодишњем Сави Баралићу, који је био веома узбуђен приликом колективног крштења. Он је поручио да ће сада када је примио божји благослов, постати још бољи.

"Кажу да се са крштењем поново рађамо. Данас сам много срећан и свим другарима из школе сам јавио да се крстим", казао је овај седмогодишњак.

Његов отац Миломир Баралић каже да има петоро дјеце, те да је једино Саво крштен на колективном крштењу.

"Пресрећан сам што су ми сада сва дјеца крштена и морам признати да је ово велика олакшица за родитеље са више дјеце. Захвалан сам Удружењу "Четири плус", које је сносило све трошкове и омогућило нам да крстимо своје малишане", казао је Баралић.

Он је похвалио и остале активности удружења које броји око 600 чланова.

"Осим крштења, нашој дјеци је омогућено да сваке године путем удружења иду на море у Црну Гору, а ту су и разне друге активности корисне како за дјецу, тако и за нас родитеље. Волио бих једино да нас буде још више и да се дјеца рађају у све већем броју", рекао је Баралић.

И кум четворогодишњег Душана Корићанца Владислав Пешевић имао је само ријечи хвале за организацију крштења.

"Ово је четврти пут да кумујем, али никада нисам био оволико узбуђен и нисам имао оволику трему као сада. Посебно задовољство је учествовати у духовном просвјетљењу ових малишана и почаствован сам што сам дио тога", рекао је Пешевић.

Предсједник Удружења "Четири плус" Јован Радовановић истакао је да се колективно крштење организује како би породице са четворо и више дјеце лакше поднијеле трошкове. Он је рекао да је традиционално, девето колективно крштење уприличено поводом Међународног дана породице.

"Послије крштења дјецу смо, као и сваке године, обрадовали поклонима, златним ланчићима које купујемо уз подршку Градске управе. Потом смо им приредили ручак у цркви Свете тројице, на којем смо се са око стотинак гостију окупили као једна велика породица и прославили овај свети чин", казао је Радовановић и захвалио приватницима који су подржали вишечлане породице.

Удружење

Удружење "Четири плус" идуће године прославља десетогодишњицу рада.

"Колективно крштење почели смо да организујемо одмах након годину нашег рада. Лани смо крстили 20 малишана, а до сада је на овај начин крштено више од 150 дјеце", рекао је Радовановић.

(Глас Српске)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ШТА ЋЕ НАМА ИНДУСТРИЈА

16.05.2016 13:21

ХЉЕБА,ХЉЕБА ГОСПОДАРУ НЕ ВИДЈЕСМО ДАВНО (ОД ЦРКАВА) ХЉЕБА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

16.05.2016 20:28

Не живи човјек само о хлебу И води већ и од сваке ријечи Господњој. Зато нека је Богу слава и хвала да СРБски попови послије геноцида којег су хрвати и муслимани извршили над Православним СРБима у 20 вијеку, још увијек имају кога са крсте. У дјеци нашој продужује се живот наш!